Gimnazija i oko nje

Zgrada Gimnazije je trebala da svojim grandioznim izgledom od tog skvera načini jedan od monumentalnijih gradskih trgova. Iako je izgrađena 1895. godine, to se do danas nije ostvarilo. Ostale zgrade koje opasuju trg, nisu svojom pojavom dostojno društvo ovoj lepotici.

Ako izuzmemo crvenu zgradu do Sinagoge, investitori su tokom 20. veka zaobišli ovo mesto. Na kraju veka je malo falilo da se tu smesti benzinska pumpa.
.

Zato su gotovo sve slike i razglednice ovog trga sa jednog mesta, sa onog odakle puca pogled na svu lepotu ovog baroknog zdanja.

Par decenija je  najznamenitije mesto na trgu, pored te zgrade, bila buregdžinica  koja je dugo imala zvanično najbolji burek u gradu. I ona je, kao i Gimnazija, ostala nepromenjena u vremenu i potpuno imuna na trendove uređenja i osavremenjavanje enterijera.

Na početku 21. veka, na trgu su osvanule prodavačice ljubavi. Posle rušenja obližnje „čarde“ Virag, ostale su pod vedrim nebom. Svetlost dana je otkrila sav jad i bedu tog zanata. Nekoliko godina je trebalo da se „prodavačice ljubičica“ izmeste odatle, prvenstveno zbog đaka i omladine.

Između dva rata

Za vreme rata

Tabloi u izlozima su stara tradicija ali ih u Beogradu i južnije nema. Izgleda da običaj seže u doba Austrougarske monarhije i da nije otišao dalje od pokrajina nekadašnje K und K.

Sedamdesete

Arh. Ferenc Rajhl 1875.g.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  U tadasnje vreme to je bila visoko-skolska ustanova koja je imala sve uslove da preraste u univerzitet.Na zalost zadnjih sto godina Suboticu potresaju cunamiji,uragani i tajfuni sa svih strana sveta pa je izmedju ostalog i obrazovna degradacija ostavila dubok pecat na ovaj grad.

 2. deki85 kaže:

  Na mestu gde je sagradjena nova zgrada, preko puta gimnazije, Madjarski okupator je 1941. godine  streljao profesore gimnazije i to pred djacima. Ni spomenika ni obelezja. Jadno.

 3. Zdravko kaže:

  „Problem“ Subotice je taj što ima mnogo izuzetno lijepih objekata među kojima je i zgrada gimnazije.

  Meni je zapela za oko jedna stara zgrada-vila na početku Radijalca sa desne strane.70-ih je bila u predruševnom stanju.Interesuje me sudbina tog objekta.

 4. Zdravko kaže:

  Hvala!

  Izuzetno me je obradovalo saznanje da je objekat sačuvan i obnovljen.I nisam pogriješio-prelijep je!

 5. darko kaže:

  Jel zna neko kada su izgradjene stambene zgrade pored gimnazije (prema poliklinici)?
  Ziveo sam tamo u P. Sandora 5, pa me zanima 🙂

 6. Gyula Dietrich kaže:

  Ovo mi se jako sviđa, naime i ja sam radio dvanaest godina u Gimnaziji. Kada su ukinuli Moša Pijade Gimnaziju – tada je kroz nekoliko trasformacija stvorena današnja SVETOZAR MARKOVIĆ ili kako je ja nazivam SMART. Predavao sam ONO i DSZ neko ovo još pamti, i to na dva jezika na SH i mađarskom jeziku, sada bi to bilo na tri jezika. Imam oko 200 slika iz mojih vremena i nešto raniji period vezan za GYMI. nAŽALOST niko se nije našao da to iskopira, čak ni Muzej nije bio zainteresovan. Kasnije zbog ukidanja predmeta, u Tehničkoj predavao sam grafičarima. Preko Interneta dosta učenika mi se javlja, a ima među njima i DR i MR.

 7. bonnie kaže:

  Odakle ti sad, ta informacija? Da se to desilo, ne bi u komunistickoj eri dali ime ulici Felegi Tivadara.

 8. bonnie kaže:

  Moj komentar se odnosi na komentar dekija o streljanju. Ako ima podataka, dokaza i svedoka, ne bi se precutilo, ako nista drugo, bilo bi urbanih legendi. A nema. Koji ti je izvor?

 9. Sima kaže:

  Dobar deo detinjstva sam proveo u zgradi sa desne strane od sinagoge. Sećam se čuvene burekdžinice, kao i parka do nje gde se sada nalazi ono po meni ruglo od stamneno-poslovne zgrade. Hvala na fotografijama.

OSTAVITE KOMENTAR

78 + = 83

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: