Glumci prihvataju Katu Đarmati, traže smenu Andrašija odmah

„Znamo da Nacionalni savet nikad ne bi imenovao Petronelu Kermeci na čelo Drame, jer bi time priznao svoju grešku“

Glumci Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici u otvorenom pismu predsedniku Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) zahtevaju da se Atila Andraši (Andrási Attila) odmah smeni sa mesta umetničkog rukovodioca Drame. Jene Hajnal (Hajnal Jenő), predsednik MNT je u ponedeljak na konferenciji za štampu rekao da će Andraši biti smenjen 31. maja (na kraju pozorišne sezone) i da će za v.d. umetničkog rukovodioca biti izabrana Kata Đarmati (Gyarmati Kata).

Glumci

U pismu se glumci osvrću na Hajnalove reči prema kojima se protiv Andrašija vodi prljava kampanja. Glumci naglašavaju da oni nikakvu kampanju nisu vodili i da u vezi Andrašija nisu iznosili neistine. Predsedniku MNT-a se međutim prebacuje da on ni u svom obraćanju nije prekinuo trend kampanje protiv glumaca Drame na mađarskom koja se „godinama“ vodi u medijima i na internetu. Glumci smatraju da ih je predsednik MNT-a predstavio kao ljude s kojima se ne može sarađivati i naglašavaju da njegovi argumenti ili ne odgovaraju stvarnom stanju stvari ili su samo delimično istiniti. Njemu se zmara da je o spornim događajima iz prošlosti mišljenje formirao bez ikakvih konsultacija s članovima Drame.


Glumice i glumci, njih ukupno 21, u otvorenom pismu potvrđuju da i dalje stoje uz Petronelu Kermeci (Körmöci Petronella) koju smatraju odgovarajućom osobom u stručnom i ljudskom smislu za vođenje Drame, kao što je i bila napisala u svojoj konkursnoj prijavi. Međutim, pošto su „svesni” toga „da MNT nikad ne bi imenovao Petronelu Kermeci na čelo Drame, jer bi time otvoreno priznao da je pogrešio u vezi Andrašija”, članovi Drame na mađarskom će podržati Katu Đarmati, „ako je MNT stvarno podržava na mestu umetničkog rukovodioca”. Glumci Đarmati smatraju izuzetnim stručnjakom i korektnim čovekom i očekuju da MNT ispuni obećanje i da Katu Đarmati podržava i na duži rok na mestu umetničkog rukovodioca.
Pismo je potpisala i Kermeci.

 

Vajdaság MaKOMENTARI

  1. Steve kaže:

    Much ado about nothing. I preterano ispolitizovano! Slusajte zaposlene!

OSTAVITE KOMENTAR