Gojaznost kod dece u porastu

Visoka zastupljenost prekomerne težine i gojaznosti kod dece i kontinuirani rast danas su jedan od tri najveća izazova sa kojima se Evropa suočava. U Evropi je jedno od troje jedanaestogodišnjaka sa prekomernom težinom ili gojazno. Stručnjaci upozoravaju da preko 60% dece koja imaju prekomernu težinu i gojaznost do puberteta i kao odrasle osobe su gojazni. Statistike pokazuju da se broj gojaznih udvostručio u periodu od 1980. do 2008. godine i da je u Evropi danas svaka druga osoba sa prekomernom težinom, a svaka peta gojazna.

dijeta-debeli-deca-(1)

„U Srbiji je gojaznost kod dece u porastu kao i kod odraslih. Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine je pokazalo da je, u odnosu na 2006. godinu, povećan procenat gojazne dece uzrasta 7-14 godina sa 8,5% na 13,7%. Istraživanje je pokazalo da 51% dece svakodnevno jede voće i 57% povrće, dok ostali konzumiraju nedovoljno ili ga uopšte ne konzumiraju. Najčešće se konzumira beli hleb, a opao je procenat onih koji su konzumirali integralni hleb (sa 14,3% u 2006.god. na 8.2% u 2013.god.). Korišćenje životinjskih masti je smanjeno sa 33% na 25%, ali ne i u Vojvodini gde 30,9% koristi i dalje najviše životinjske masti. Ribu najmanje 2 puta nedeljno konzumira samo 12,5% stanovnika. Oko 80% dece ovog uzrasta ima preporučeni nivo fizičke aktivnosti, što je na nivou prethodnog istraživanja“, kaže prim. mr sc med Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Subotica.

Stručnjaci upozoravaju da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu vodeći uzrok prevremene onesposobljenosti i smrti, kao i faktor rizika za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Važno je ukazati da gojazna deca često imaju i mentalnih problema i da su sklonija depresiji, jer su izloženi pritiscima i podsmehu vršnjaka. Važno je od najranijeg uzrasta učiti decu šta je pravilna ishrana i pomoći ima da ovladaju osnovnim veštinama zdrave pripreme obroka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR