Golubove sasekli zakoni

Za nekoliko stotina Subotičana godinama je postojao mali nedeljni ritual – odlazak na popularnu Golupsku pijacu, mesto gde se prodaju, razmenjuju ili poklanjaju ljubimci, male domaće životinje, hrana za njih, kavezi za ptice i druge sitnice kao redovni pratioci nekog hobija.

pijaca

Nisu se okupljali samo odgajivači sitnih životinja, od kanarinaca, pasa i mačaka do zečeva i kunića, na pijacu su dolazile i porodice sa decom koja su tu mogli da pomaze neku domaću životinju, i svi koji su voleli ovu tipičnu subotičku tradiciju.

Svega toga nema već tri meseca od kada se popularna Golupska ili, kako kažu, „golupčija” pijaca našla pod udarom administracije, kontradiktornih zakona, fiskalnih propusta, ali i netrpeljivosti.

„Sve je počelo 10. aprila kada je po prijavi našeg bivšeg člana Miška Cvijina da mi nezakonito naplaćujemo ’gajbarinu’, odnosno mesto gde neko prodaje sitne životinje, izašao republički tržišni inspektor. Mi smo to zaista radili, i to po ceni od 50 do 100 dinara po gajbi, i pazar je uredno uplaćivan o čemu imamo dokaze. Ipak, za naplatu ’gajbarine’ morali smo da imamo i posebno odobrenu šifru delatnosti i nije se to moglo raditi pod postojećom šifrom”, objašnjava za „Politiku” Adam Pletl, predsednik Udruženja odgajivača sitnih životinja Subotice koji su i svake nedelje organizovali Golupsku pijacu. Dodaje da je upravo Cvijin od 2009. do 2013. bio predsednik Nadzornog odbora Udruženja i u svom završnom računu davao izveštaje da je poslovanje uredno.

Tržišni inspektor je obustavio dalju naplatu „gajbarine”, i dao rok od 15 dana da se usklade sa zakonom, a Udruženje je pomislilo da će problem biti brzo rešen otvaranjem nove šifre. Ispostavilo se da zakonodavac ne misli tako. Pletl objašnjava da kao udruženje imaju pravo samo na jednu šifru, koja nije obuhvatala i ovakvu vrstu prodaje. Ipak, pošto udruženja imaju pravo na dodatnu delatnost, na sednici su odlučili da promene statut i dodaju prodaju fizičkih lica na pijaci. Tu ih je, međutim, „sasekao” Zakon o pijacama koji više ne dozvoljava pojedincima, samo registrovanim gazdama, prodaju na pijaci. Pažljivim čitanjem zakona, Adam Pletl i rukovodstvo Udruženja odgajivača pronalaze rešenje u proglašenju vašara na kom bi ovakva pojedinačna aktivnost bila moguća. Ali, vašare na svojoj teritoriji utvrđuje grad, a lokalna uprava, iako su im pre više od mesec i po dana predali takav zahtev još Golupsku pijacu nije preimenovala u vašar. Doduše, na nivou grada formirano je radno telo koje treba da utvrdi pod kojim uslovima i kako će se odvijati vašar.

Da upotpuni ovaj „slalom” odgajivača golubova kroz pravne propise, na adresu njihovog udruženja stigao je i zahtev da se isele iz prostorija koje su naspram Golupske pijace u Ulici Mirka Bogovića. Grad tvrdi da je to njihov prostor i da su odgajivači bespravno useljeni. „Sredinom devedesetih sa tadašnjim gradskim rukovodstvom je dogovoreno da napustimo naše prostorije u Ulici Žarka Zrenjanina, preko puta tek renoviranog ’Nepkera’, a da će nam grad zauzvrat dati prostorije ovde kod Kvantaške pijace u Mirka Bogovića. O tome su vođeni zapisnici i protokoli, i ne znam zašto grad promenu prostorija nije do kraja ispratio u papirima”, kaže Pletl.

Udruženje koje broji 220 članova ova istovremenost problema koji su ih zadesili navodi na pomisao da su možda su njihove prostorije pravi razlog i da neko želi da ih preuzme. U jednom trenutku, čak se razmišljalo o organizovanju mirnog protesta zbog zatvaranja Golupske pijace, ali se od toga odustalo i odgajivači sada čekaju rešenje gradske uprave.

„Golupska pijaca održava se u kontinuitetu svake nedelje od 1947. godine, ona je postala jedna od gradskih obeležja. Prvo je bila u centru grada, na mestu današnjeg hotela ’Patrija’, potom je menjala nekoliko lokacija, ali nikada nije ukidana i uvek se znalo da se nedeljom od 6 do 10 golubari i drugi odgajivači skupljaju na svojoj pijaci”, kaže Pletl.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. jimmy kaže:

  To su zemljaci na vlasti, oni osim otimačine ništa drugo ni ne znaju. Sve što je vredelo u našem gradu će se uništiiti, a sve će oteti i dati svoim pulenima, kerovima i drugim spadalima.

 2. Vlada kaže:

  Zbog sitne formalnosti se zabrani nesto sto traje 70 godina… jer svako slovo zakona mora da se postuje. To bi bilo ok da isto pravilo vazi za npr javne nabavke tartufa.

 3. Vesko kaže:

  Samo kada nam je sve ostalo po zakonu i pod kontrolom!?

 4. Sojic kaže:

  Želeli ste novu vlast,dobili ste novu vlast.

 5. Realno kaže:

  Ne bi me čudilo da je baš dotični gospodin zainteresovan za prostorije svoga udruženja, pa ga iznutra uništava.

 6. Ljuba kaže:

  Vazno je da niko ne kasni sa platama, da se svima uplaćuju doprinosi, da se kasarne i dom JNA renoviraju po planu, putevi su nikad bolji, voda u Paliću je idealna ta kupanje, a zeca nam ionako svaki dan izvlače iz šešira, pa računaju da nije neophodno da ih bude i na pijaci.

 7. Cicko kaže:

  Odvratna, odvratna drzava…

 8. Amarilo kaže:

  Golupca peca jeste jedna Suboticka institucija. Kao dete sam nebrojeno puta to mesto posecivao i nazalost nikada nista kupio. Pred polazak na Golubcju pecu bi moja pokojna mama samo podigla obrve i rekla: “Nemoj slucajno da mi donosis u kucu…” Meni danas kao odraslom coveku koji stvari posmatra sa odredjene distance iz inostranstva nije jasno ako je nesto pijaca (a to jeste) zasto nije u nadleznosti pijacne uprave. Mislim da nikakvo hobi-udruzenje ne moze imati niti pravo a jos manje monopol na bilo kakvu trgovinu ili naplatu bilo cega osim odgovarajuce clanarine svojim clanovima. Kako stoje stvari sa i oko higijene? Da li postoji sanitarna i vetrerinarska kontrola? Da li se novcana sredstva i finansijski promet negde oporezuju? Da li roditelji znaju da je pomaziti i pomilovati neku zivotinju od nepoznate osobe/deteta veliki stres za tu kreaturu. Kada mali kunic ili neka ptica itd. drhti od straha u necijim (cesto grubim i nespretnim rukama) svi se odusevljavaju pred nemocnim i uplasenim stvorom i govore sa odusevljenjem “Jao sto je sladak” Neka povedu svoje dete da malo pomazi i pomiluje nepoznatog Rotvajlera, pa ce lako i vrlo brzo saznati sta zivotinja misli o izlivu neznosti od strane nepoznate osobe ili deteta. Zivotinja, bilo sitna ili krupna nije igracka, a malog deteta pogotovu ne.U zemljam sa razvijenim pravnim sistemom, zivotinja ima zakonsku zastitu ( a tu su i mnogobrojna drustva za zastitu zivotinja) ne moze svako kako mu se prohte da trguje i barata sa zivim bicima prema vlastitoj zelji, volji, i nahodjenju. Postoje autorizovane prodavnice koje prodaju zivotinje i kupac onda dobije uz garanciju, jednu zdravu, vakcinisanu i sa veterinarskim certifikatom snabdevenu zivotinju. U isto vreme i sam prodavac ima obevazu da vodi racuna kome sta prodaje kao i kome i za sta je odredjena vrsta zivotinje potrebna. Musterija je dosla i pitala da li imaju male macice. Trgovac je doneo vise komada da musterija sebi jednu odabere. Kupac nije mnogo zagledao nego je jednostavno rekao – u redu dajte mi sve. Zabezeknuti prodavac je pitao za sta ce mu 7 malih macaka? Kupac je rekao da mu trebaju da hrani svog kucnog ljubimca – pitona. prodavac je iskomplimetirao musteriju kroz vrata jer je vrlo dobro znao sta bi ga snaslo da je prodao male macice. Zakljucak – dali se vodi i ko vodi racuna o sitnim zivotinjama sa Suboticke Golupcje pece?

 9. Marko Horvat kaže:

  Golupčari i odgajivači sitnih životinja,

  vama niko ne mož zabraniti da se svake nedilje okupite na prostoru “Golupčija, pileška peca”. Ponesite svoje ljubimce, vidimo se u nedilju isprid Nepkera.

  Zbogom čeljadi,
  Marko Horvat (Burđo)

 10. Petar kaže:

  Amarilo ! Uvek si bio takav slabić i krio se iza drugih, kao i sad iza ovog lažnog imena ! Džaba si promenio i zvanično svoje ime , ne ide ti taj bunjevački dijalekt.
  Nadamo se da će te kazna stići , al ona od gore , ta je najteža !!

 11. Amarilo kaže:

  @ Petar

  Nesto se ne secam da se poznajemo da bi ti mogao suditi o meni i mome karakteru. Ime nisam nikada promenio, a na internetu koristim nikname kao i sav ostali svet. Bunjevci su meni dragi ljudi koje rado imam za prijatelje. Bunjevacki idiom nije konverzacija kojom se sluzim niti tako nesto nameravam. Da ce me “Onaj gore” jednog dana kazniti, to ne iskljucujem, jer sam mu na moju zalost i sramotu, dao dosta materijala za jedno solidno “kastigovanje” Pri tome jedno je sigurno – nece me kazniti zbog nehumanog odnosa prema zivotinjama. Ti si Petre, u velikoj prednosti, jer Bozju kaznu vec imas, i dobio si je za ovozemaljskog zivota. Inace hvala za tvoj re-komentar, jer sam se vec pitao kakv je mentalni sklop publike koja nije saglasna sa mojim kometarom, a da pri tom nije u stanju da argumentovano replicira na moj post.

 12. Vlada kaže:

  @Amarilo

  Evo pokusacu da objasnim zasto si dobio minuse – moje misljenje.
  Lepa je to prica, barem tako pocinje. Onda u sredini opisujes kako rotvarjelri jedu decu (kontekst), a kroz ceo tekst govoris o striktnoj kontroli svega, kako zbog san/vet kontrola, tako i zbog pitona koji jedu macice. Nesto ima smisla ali vecina sto si napisao nema, bar ne u trenutnom kontekstu cele situacije i mislim da si delimicno promasio temu. Nema tu nikakvog monopola, mucenja i strahota, niti bilo cega sto je toliko lose da se posle 70 godina treba naprasno zabraniti. Ko god bio organizatior, udruzenje ili pijacne uprave, u pitanju je sitna formalnost koja udara na tradiciju, koja opet, nije mucenje zivotinja ili pijaca hrane za egzoticne ljubimce. Sa druge strane, daleko je Srbija od totalno uredjenog drustva gde se sve to sto si opisao sprovodi – pa deluje kao da treba staviti ukrasnu masnu na govno, pa ce ono izgledati lepo, a zapravo treba govno pretvoriti u humus da iz njega izraste cvet 🙂

 13. Golub kaže:

  Hmmm, biti 20 godina na celu udruzenja i ne znati neke stvari, bas i ne pije vodu.Ovo posipanje pepelom je pateticno, a zakoni Srbije se moraju postovati pa bili pisani od strane zemljaka ili nekog drugog.

 14. A. Gale kaže:

  Subotičku golublju pijacu ili kako ju već zovete i dan danas posjećuju ljubitelji i simpatizeri gotovo cijele bivše države , a i susjednih država bila je i ostala BREND kojeg bi turistička zajednica Subotice , gradska uprava , a i cijela Vojvodina doista trebala zaštititi .Reći će te s kojim se ja to pravom mješam u vaše poslove- samo poštena namjera i dobra volja.Naime kako sam i sam zaljubljenik u ptice i koji tu pijacu posjećujem sa kolegama , prijateljima i suprugom od svoje rane mladosti , dobro mi je poznato šta ta pijaca znači svim ljubiteljima sitnih životinja . Ona nam je mjesto druženja , razmjene uzgojnih grla , pozitivna iskustva o uzgoju , očuvanju zdravlja , nabavka kvalitetne hrane i ostalih potrepština za zdrav i kvalitetan uzgoj te pozitivna iskustva na zdravlje ljudi.

 15. gru kaže:

  Ma vidite vi da su strane špijunčine na vlasti ubijaju svaki vid razvoja i održavanje kulturnih i zabavnih manifestacija , urušavaju ljudske odnose, i komunikaciju među nama Kako bi nam na klasičan mafijaški način uterali strah u kosti. Sramota šta rade prodane duše. Ali verujte, vratiće im to onaj odgore preko njihovih pokolenja i onda će se zapitati zašto

 16. Cicko kaže:

  “Strane špijunčine” ako tu misliš na Bosnu i Krajinu u pravu si.

 17. stormwatch kaže:

  @gru

  Upravo osobe kao Lenin i jos 5 nickova koji idu uz njega su ovde i na drugom sajtu uvek u sluzbi botovanja, dezinformisanja, konfuzije i podmetanja. Ako trazite koren, krenite prvo od onoga sto je ispod korena.

OSTAVITE KOMENTAR