Goran Drača : Stadion da pripadne gradu

Subotica je deceniju čekala da se Spartak vrati u elitu, a kad se pod patronatom “Zlatibor vode” to i dogodilo, renesansa na severu Vojvodine se ekspresno reflektovala igranjem u Evropi. “Plavi golubovi” su i dalje u vrhu srpskog fudbala, ali jedini ambiciozni plan koji su čelnici imali od samog početka i dalje je na početku, a on se zove – stadion.

 

Idejno rešenje novog stadiona sačekaće neka druga vremena. Do tada čelnici Spartaka ZV muku muče sa oronulim zdanjem Gradskog stadiona na kome igraju i traže način da uz pomoć grada i FSS ipak ispune standarde, podignu reflektore i naredne sezone mečeve u Superligi ne igraju van Subotice.

– FS Srbije je poslao dopis nama u klubu i gradskim ocima da će snositi troškove rasvete u vrednosti od 135.000 evra, a grad bi trebalo da obezbedi oko 20 miliona dinara za trafo-stanicu i stubove za reflektore. Time bismo osigurali superligaški fudbal u Subotici, ali zasada cela situacija zavisi od rešavanja imovinsko-pravnih odnosa vlasništva nad stadionom – otvara temu Goran Drača, izvršni direktor Spartaka ZV i predsednik Gradskog fudbalskog saveza Subotice.

 

Stadion pripada Republici Srbiji, a ne gradu?

 

– Subotica je odavno podnela zahtev direkciji za imovinu Republike Srbije da preuzme stadion u vlasništvo. Međutim, birokratija čini svoje, a vreme nam nije najbolji saveznik. Mi se zaista nadamo da će u narednih mesec dana stadion pripasti gradu jer bismo onda mogli da uradimo ne samo reflektore, već i teren koji je u katastrofalnom stanju. Izbušili smo ga kao sito da bismo odigrali meč sa Slobodom, a pitanje je kako će podneti još jednu kišu jer je drenaža “zrela” za renoviranje.

 

Gradske vlasti imaju ozbiljne planove sa stadionom?

 

– Od dolaska gradonačelnika Modesta Dulića i gradskog sekretara za sport Nemanje Simovića, sportski klubovi u Subotici doživljavaju preporod. Gradonačelnik izuzetno pomaže sport i razume problematiku. Renoviranje stadiona i priključivanje firmi “JKP stadion”, Spartaku ZV bi troškovi bili smanjeni za 100.000 evra godišnje, jer samo mi plaćamo održavanje i za ženski fudbalski klub i za atletski klub. Rešavanjem ovog problema, već na jesen mogli bismo publici da ponudimo i bolje uslove za gledanje meča, ali i bolji sadržaj. Stadion je važan preduslov za dalji razvoj Spartaka ZV, ali i fudbala u gradu – zaključio je Goran Drača.

Afirmacija mladih

 

Spartak ZV se nije odrekao borbe za mesto koje vodi u Evropu, ali je sa druge strane svestan koliko je propustio na startu jeseni.

 

– Evropu nećemo ispustiti ako se, naravno, ukaže prilika. Ipak, afirmacija mladih igrača i stvaranje temelja za budućnost je osnovni cilj. Sportski sektor na čelu sa direktorom Moračom i trenerom Kurćubićem vrlo dobro radi svoj posao, a mnogo očekujemo i od naše filijale Palić, u kojoj se kale talentovani omladinci.

 

Vraćena pionirska gradska liga

 

ZA godinu dana, koliko je na čelu Gradskog fudbalskog Saveza, Drača je gubitaša stavio na noge.

 

– Uspeo sam sa sardnicima da konsolidujem finansijsku situaciju koja je bila izuzetno loša, ali i da posle 20 godina vratim “pionirsku gradsku ligu” kojom se Subotica decenijama ponosila. Imaćemo ove sezone 10 klubova, mnogo dece i nadamo se dobrom fudbalu. Svih 12 klubova u gradu zasad solidno funkcioniše…

 

Večernje NovostiKOMENTARI

 1. suboticanin kaže:

  Draca je kum Nemanje Simovica :)))

 2. gorki kaže:

  Prvo je bilo rečeno da grad mora izdvojiti 6 miliona, nakon toga rečeno je 10 miliona a sad je cifra 20 miliona…..preteraste ga bre!Kao da nekom odgovara ovo cinculiranje sa stadionom.Sad kao fali potpis neki da ovo pređe u vlasništvo grada a boga mole da ga nedobiju jer nemaju ni tih 6,10 i 20 miliona.Treba ih pritisnuti sad da završe stadion a kad on bude izgrađen nek bude vlasništvo i baba vange.Neće sleteti marsovci i odneti stadion sa mesta gde on stoji.Nema kukanja,hoćemo stadion!

 3. m kaže:

  a kako bi bilo da lepo fudbal kao visoko profitabilan sport,gde se vrte ozbiljne cifre ne bude vise na budzetu grada,pa da onda ostane malo para i za druge sportove?taman bi usput videli koliko bi se onda silni ministri lomili oko sporta gde nema para…

 4. Disclosure kaže:

  Ovaj stadion je i leti blatnjav. Jako mi je zao sto je u losem stanju, jer vec 5 godina dolazim i posmatram kako propada. Nadam se da ce se obezbediti sredstva za saniranje, jer su fudbaleri svojim trudom pod katastrofalnim uslovima zaista zasluzili da igraju na lepsem stadionu. A i ono malo publike sto dodje…

OSTAVITE KOMENTAR