Gotovo trećina preminulih od kovida imala je dijabetes

Dijabetološki savez Srbije saopštio je danas da je gotovo trećina preminulih od koronavirusa imala dijabestes i podsetio da su od samog početka pandemije osobe obolele od dijabetesa označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teške kliničke slike.

Naročito su u riziku one osobe koje uz loše regulisan nivo šećara u krivi imaju i pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja.

Međutim, osobe koje imaju dijabetes, napominju lekari, nemaju veću verovatnoću da dobiju koronavirus nego opšta populacija, ali infekcija koronavirusom može im izazvati teže simptome i komplikacije.

Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan nemaju veći rizik od razvoja težih oblika koronavirusa od opšte populacije.

RTV Yu eco


KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Znači ti koji umiru nisu adekvatno lečeni od svojih bolesti i to na vreme. Pa onda neadekvatno lečenje protiv tih bolesti pripisuju kovidu. Prestrašno.

 2. Dr kaže:

  Za Ivicu, poštovani, dijabetes se prvo leči dijetom, ozbiljnom dijetom, ne fb dijetama i kojekakvim autofagijama itd…, Tek nakon toga idu medikamenti, pa konačno i insulin!
  Većina koju poznajem, a da su dijabetičari, jedu i slatko i masno i hleba neograničeno, gojazni, fizički slabo aktivni, a nakon obilne klope, rokaju sebi insulin, po potrebi, izuzev njih par, koji su od malena insulin zavisni dijabetičari (dakle dijabetes tip1)!
  Ovde lepo piše, svi koji imaju kontrolisan šećer, nisu u ništa većem riziku, kao ni hipertenzičari koji su na adekvatnoj terapiji…
  Dakle, ne da nisu lečeni adekvatno, nego se ne pridržavaju datih saveta i preporuka vezanih za njihovo zdravlje i stanje…te su u tom smislu zapušteni, od sebe samih, a ne od strane zdravstvenog sistema!
  Srdačan pozdrav i svako dobro…

 3. Veronika kaže:

  A kontrole nisu moguce kod endokrinologa.ima ko nije od prekorone bio na kontroli jer mu je termin bio u martu kad se nije moglo.I sami znate da secer trazi hranu.dijabeticari su stalno gladni.kada se to jos ukombinuje sa nervozom .a svi smo a pogotovo oni koji jis i privatno rade a ne rade.Recite kako oni da se kontrolisu ?

 4. Glas razuma kaže:

  @Dr

  Sada će vam ovi idioti, većina bez ikakve škole i struke objasniti kako vi niste u pravu i da vi mislite da ste samo zamislili da ste Doktor. Čekajte kad krenu komentari.
  Ja bih uveo obaveznu vakcinaciju protiv Kovida prvo za mlađa lica jer su ona najveći pokretač zaraze. Neobrazovano, leno, ignorantskog pristupa životu i realnosti, za budućnost društva apsolutno beskorisna većina njih, ali svi se razumeju u sve, tako i ovde na sajtu.

 5. Ivica kaže:

  @ Glas razuma. Očito da tebi smeta demokracija i slobada ličnog izražavanja . Ti bi hteo da bude po vašem staljinističkom sistemu. Nisu mladi glupi . Zatucani su neki drugi.Takvi kao ti su za destrukciju ,i ostavi se te vaše ofrcane dogme u ‘ime kovida’…

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 4 =