GPS sistem za prirodna dobra

Ove godine Javno preduzeće “Palić Ludaš” uspostaviće GIS i GPS sistem, tako da će posetioci zaštićenih prirodnih dobara u svakom momentu znati da li se nalaze u zaštićenom području i o kojem stepenu zaštite je reč.

Slika

– Sistem će se uspostavljati pojedinačno za svako zaštićeno područje. Ove godine ćemo intervirati primenu georeferenciranih podataka, što će znatno doprineti kvalitetu prikupljanja i obrade informacija. Cilj nam je da GPS koordinate granice zaštićenih područja budu javno dostupne ove godine, kako bi posetioci mogli u svakom momentu da znaju da li se nalaze u zaštićenom prirodnom dobru i zoni režima – kaže stručni saradnik JP "Palić Ludaš", Žika Reh.

Na Ludašu, kod Vizitorskog centra treba da se izgradi bioprečistač. Gradnja drenažnih bazena za prečišćavanje otpadnih voda je počela pre dve godine. Bioprečistač će da koriste Istaživačka stanica, Vizotorski centar i Sunjog čarda, koji zbog problema sa kanalizacijom nisu radili prošle godine.
– I ove godine nastavljamo radove na merama aktivne zaštite u funkciji očuvanja prirodnih vrednosti. Tu mislim, na seču trske, košenje vlažnih livada, čišćenje staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta i drugo. Nastavljamo i rad na obeležavanju zaštićenih područja sa ciljem što boljeg informisanja građana o značaju prirodnih vrednosti. Mi kao upravljači trudićemo se da budemo prepoznati ne samo kao organ nadzora, nego kao bitna karika koja povezuje institucionalnu zaštitu i realno stanje na terenu – objašnjava direktor JP "Palić Ludaš", Srđan Zekić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: