Grad izgrađen na ruševinama

Iako je Subotica imala zadate smerove  gradnje  pre II sv rata a jednake i nakon njega, jedan sporedni pravac se nametnuo sam, pre Radijalca, Prozivke i Teslinog naselja.

 

Tih posleratnih godina blokovi kuća između Senćanskog puta i ulice Braće Radić, bili su u ruševinama nakon bombardovanja 1944. godine. Kada su ruševine raščišćene, stvorio se prostor za gradnju preko potrebnih stanova, a bilo je mesta i za novi park preko puta stare Direkcije željeznica (kasnije MESŠC).

Polovinom pedesetih, kada su se stvorili uslovi za intenzivniju gradnju, na tom prostoru Subotica dobija prvu posleratnu novu gradsku celinu, oblikovanu modernom arhitekturom.

 

Kao centralna tačka,  svoje mesto zauzima zgrada popularno nazvana KIFLA

Broj izgrađenih stanova u Subotici :

 

Period  1946/56                 1.018 stanova

Period  1957/67                 5.880 stanova

 

Za ovo novo naselje postojale su daleko veće ambicije graditelja ali je to vreme kada je broj stambenih jedinica bio   imperativ. Ekonomija i trgovina u socijalizmu je kontrolisana pa je i ovo naselje useljeno a da oko njega nije bilo zabavnih, ugostiteljskih ili trgovačkih radnji.

 

Arhitekte su sve to predvidele ali takvi sadržaji nisu došli na red. Tako je u ulici Sonje Marinković (tada Jukićeva) bio projektovan tržni centar u podnožju jednog bloka zgrada, a u „atrijumu“ koji bi okruživale zgrade i lokali, nalazila bi se fontana, klupe i jedan prijatan prostor.

Otprilike ovde

Kada su se krajem pedesetih građevinske mašine preselile na Radijalac, stanari su sami uredili prostor između zgrada, koliko su mogli za dečja igrališta i travnjake, ali su ona nestala već krajem šezdesetih, nakon divlje izgrađenih garaža.

 

Sva obećanja da će taj prostor biti doveden u red, nikad nisu ostvarena.

 

Danas ti blokovi od Tokia do Kumičićeve, jesu i dalje atraktivni za stanovanje, zgrade su izgrađene od kvalitetnih materijala i nema razloga da se ne nastavi gradnja tamo gde je stala nekada. Vođeni nekom svojom logikom, kranovi su nikli na nekim drugim lokacijama a ovaj kraj još čeka da bude ponovo otkriven.KOMENTARI

 1. rade kaže:

  Šteta što postavljeni planovi nisu skenirani. Bolje bi se videli. Apelujem ako je moguće da postavite kvalitetnije slike.

 2. Kertvaros kaže:

  Gledam ove fotografije pa se prisecam. U vreme kada jos nije bilo Radijalnog puta, Teslinog naselja i Prozivke, ovo naselje se u svakodnevnom  govoru nazivalo “Nove zgrade”. Pitas nekoga gde stanuje, on odgovori u Novim zgradama i svako je odmah znao na sta se misli i gde je to. Kada bi danas neki stanovnik tog naselja rekao da stanuje u novim zgradama mislili bi da je pao sa Marsa. uzgred Teslino naselje je prvobitno nazivano – “kod Partizana” naravno ne zbog stanovnika vec fabrike bicikla.

 3. blat kaže:

  one male divlje sagrađene garažice. neki stanari ih iznajmljuju mesečno za do 50eura. Porušili dečje igralište, sagradili garaže, kada je auto ostario, došao red da se i neka kinta izvuče iz toga…. biznis

 4. subotičanka kaže:

  da li neko zna da mi kaže kada je jukićeva ulica dobila naziv sonje marinković?

OSTAVITE KOMENTAR