Grad leži na neiskorišćenom moru termalne vode

Veće korišćenje obnovljivih izvora energije, a napuštanje starih jeste nužnost pred kojom se našao čitav svet, a Evropa je propisala obavezu da do 2020. godine sve zemlje procenat te energije podignu na 15 do 20 odsto u ukupnoj energetskoj potrošnji, istaknuto je i na jučerašnjem naučnom skupu o obnovljivoj energiji, koji u Subotici četvrti put organizuju subotička Viša tehnička škola i Univerzitet u Obudu, u Mađarskoj, a na kojem učestvuju zemlje regiona.

. 

Stručnjaci za energiju, inženjeri i naučni radnici potvrdili su da je u toj oblasti u tehničkom pogledu postignut veliki napredak, ali je on u praksi slabo primenjen.

.

– U Subotici su u dobroj meri u primeni tzv. toplotne pumpe, koje koriste prirodnu temperaturu zemlje, i po tome je ona prva u našoj zemlji, ali ipak to nije dovoljno – kaže profesor Više tehničke škole Jožef Njerž.

.

– Do sada je ugrađeno nekoliko stotina tih pumpi, ljudi stalno dolaze i raspituju se, interesovanje postoji, i to veliko, ali problem je novac. Mnogi građani ne mogu da isfinansiraju takve energetske sisteme – kaže dr Njerž.

.

Novac je pogotovo problem kada je reč o sunčanim kolektorima, koji su u ovoj krizi skupi za prosečnog potrošača, ali je neshvatljivo zbog čega se ne koriste znatno dostupniji izvori, kao što je termalna energija na kojoj leži čitav deo Karpatskog basena u kojem je i Subotica. Profesor dr Peter Odri, predavač na Višoj tehničkoj školi u Subotici i u Mađarskoj, napominje da se radi prosto o jednom moru termalne vode čija eksploatacija ne zahteva velika ulaganja, jer je ona pod pritiskom i lako izbija gore.

.

– Mađarska to izuzetno mnogo eksploatiše, tamo imate čitave gradove koji gotovo u potpunosti koriste samo tu energiju. I ja mislim da je kod nas u pitanju jedino politički interes, i da jedino od političara zavisi da li ćemo posegnuti za tim gotovo besplatnim izvorom tople vode, za čiju su eksploataciju potrebna minimalna ulaganja. Sve do sada ništa se na tome nije radilo. Mi možemo organizovati i deset ovakvih konferencija, ali je na kraju sve u rukama političara – kaže dr Odri.

.

Mađarski političari očito u tome vide svoju računicu, jer je Mađarska do sada uspela da sa sedam odsto obnovljive energije dopuni svoju ukupnu potrošnju. Kod nas je korišćenje energije sunca, vetra, termalnih izvora biomase daleko ispod jedan odsto.

.

Vesela Laloš

Izvor: DanasKOMENTARI

  1. igor kaže:

    I TO JE VELIKA VEST . TOPLA VODA

OSTAVITE KOMENTAR