Grad pogodio Bačke Vinograde

Suboticu je proteklog vikenda, pored jučerašnjih obilnih padavina, zahvatio još jedan gradonosni oblak u reonu naselja Bački Vinogradi, što je treća pojava ove elementarne nepogode ovog proleća.

 

Za sada, nisu poznate razmere šteta, a protivgradna odbrana u Subotici i dalje ne funkcioniše.

protivgradne-rakete_660x330

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac rekao je Tanjugu da protivgradna odbrana ne funkcioniše jer nedostaju protivgradne rakete i strelci, a nedostaje i međudržavni sporazum između Srbije i Mađarske o zajedničkom delovanju u pograničnom pojasu.

 

On je rekao da je dobio uveravanja iz protivgradnog centra u Bajši da će odbrana od ove elementarne nepogode profunkcionisati do 1. maja, ali se to još uvek nije desilo, zbog čega je o svemu izvestio gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija i zatražio od njega da preduzme adekvatne korake.

 

“Ili ćemo ukinuti protivgradnu zaštitu u Subotici, jer nema smisla da trošimo više miliona godišnje na kupovinu raketa, a da to nikako ne funkcioniše, ili da se dovede u neki red”, rekao je Ostrogonac Tanjugu.

 

On je podsetio da je protivgradna zaštita u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije, koje treba da raspiše tender za nabavku raketa, a po njegovim saznanjima to još uvek nije učinjeno, iako je lokalna samouprava opredelila 3,5 miliona dinara.

 

Na području Subotice postoje 22 protivgradne stanice, od čega je trenutno 10 u funkciji, od kojih svaka u proseku ima 1,4 rakete, koje su preostale od prošle godine.

Ostrogonac je na osnovu ovih podataka ocenio da je Subotica, po pitanju protivgradne zaštite, potpuno nespremno ušla u 2014. godinu.

 

“Ljudi koji vode brigu o protivgradnim stanicama trebalo je da taj tender raspišu u januaru ili prošle godine da bi spremni ušli u ovu godinu. Danas je 5. maj, mi smo skroz nespremni, vreme prolazi, mi ćemo verovatno kupiti rakete negde u avgustu i stvarno nema smisla ovako da se bavimo sa tim”, rekao je Ostrogonac.

 

On je takođe napomenuo da je Subotica pogranično mesto i da samim tim protivgradna zaštita ne sme da deluje u pravcu granice sa Mađarskom, već je potrebno sklopiti sporazum sa ovom zemljom o zajedničkom delovanju.

I pored najava da će takav sporazum biti sklopljen između Županije Čongrad iz Mađarske i Vojvodine, po njegovim rečima, on još uvek nije potpisan.

 

Jedno od prelaznih rešenja može biti i subvencionisanje osiguranja useva, a Ostrogonac kaže da za takve namene u budžetu postoji 14 miliona dinara, te da će i ova opcija biti razmotrena, pogotovo što subvenciju osiguranja daju i pokrajinski i republički organi.



KOMENTARI

  1. vokille kaže:

    Ovo već par godina traje, grad samo nanosi sve više štete usevima. Svaka stranka samo vrti priču da će sklopiti dogovor, kako su ovi iz Zapadnobačkog okruga uspeli to da učine sa obe granične zemlje? Ne znam šta misle, da protivgradnim raketama možemo izvršiti invaziju suverene države. 

OSTAVITE KOMENTAR