Grad pomogao otvaranje 58 radnih mesta

Subotička lokalna samouprava finansiraće sa oko 10 miliona dinara otvaranje novih 58 radnih mesta u ovom gradu, shodno javnom pozivu za dodelu subvencija na koji se javilo 38 poslodavaca.

samozaposljavanje_poticaji-620x350

 

Na listi, od ukupno 38 preduzeća, uglavnom su preduzetnici, mala i srednja preduzeća, među kojima je i kompanija "V&B", koja se bavi proizvodnjom ambalaže. Ovo preduzeće dobilo je subvenciju u iznosu od 520.000 dinara za zapošljavanje tri nova radnika.

 

Direktor tog preduzeća Milorad Bucalo rekao je Tanjugu da je iznos mali u odnosu na ono što dobijaju inostrani investitori za otvaranje novih radnih mesta. Po njegovom mišljenju, po ovom pitanju treba izjednačiti uslove za domaće i strane investitore, kako bi bili ravnopravni i na tržištu.

 

"Dobijamo tek destinu od onoga što dobija stranac i na taj način smo neravnopravni. Zašto je naše manje vredno od noga što dolazi spolja? Uslovi treba da budu isti za sve", rekao je Bucalo i dodao da je samo u ovoj godini zaposlio osam novih radnika, a da je podsticaj dobio za njih troje.

 

Predsednik Saveta za zapošljavanje u Subotici, Laslo Karai rekao je Tanjugu da je javnim pozivom obezbeđeno iz gradskog budžeta oko 10 miliona dinara. Ocenio je da su poslodavci iskazali veliko intersovanje za ovu vrstu podsticaja za zapošljavanje novih radnika, podnevši više od 60 zahteva.

 

"Raspoloživa sredstva nisu bila dovoljna za sve zainteresovane, i izvršeno je prioritetno selektiranje zahteva na način da je data prednost zapošljavanju osoba sa invaliditetom, mlađima od 30 godina, starijima od 45 godina života i zapošljavanju u procesu proizvodnje. Na ovaj način novo zaposlenje je našlo 58 lica", rekao je Karai.

 

On je dodao da je u odnosu na prošlu godinu iznos subvencija povećan, pa je i maksimalan iznos subvencije za otvaranje jednog radnog mesta u procesu proizvodnje iznosio 180.000 dinara.

 

Podsetio je na to da je subotička lokalna samouprava ovaj poziv objavila u skladu sa usvojenim Akcionim planom zapošljavanja za 2013 godinu.

 

RTVKOMENTARI

 1. egh kaže:

  Pa kad domaći poslodavci budu uplaćivali doprinose za zdravstvo i penziono kao strani investitori onda i subvencije treba izjednačiti…Džaba radnik kod naših privatnika zaradi nešto više od minimalca kad mu doprinose uplaćuju kao da radi za minimalac…A šta će biti kad ti radnici dožive penziju,i dobiju minimalne iznose penzija? Koliko će ih biti onda u narodnoj kuhinji?

 2. abrakadabra kaže:

  58 novih, a 158 je u međuvremenu izgubilo posao 🙁

   

 3. krass1 kaže:

  U pravu je gospodin Bucalo, treba izjednaciti uslove domacih i stranih poslodavaca( investitora ) po pitanju subvencija za otvaranje novih radnih mesta. Treba da dobiju jednako- NISTA. Jer gospodo moja kakvi ste Vi to poslodavci kada Vam drzava placa da bi ste zaposlili nekog radnika? Svako od vas koji ima povecan obim posla ce svejedno zaposliti odredjeni broj ljudi jer mu trebaju, a nece cekati da drzava raspise konkurs za dodelu subvencija pa da tek onda zaposljava nove radnike, koje ce u neko dogledno vreme ( koje i nece nesto potrajati ) otpustiti pod izgovorom da nije zadovoljan njihovim radom. Dakako subvenciju nece vratiti i to im je onde cista zarada. Kolika je tolika je, ali je zarada. Tako je lako biti gazda.

 4. roki kaže:

  Pa nemoj Bucala da dirate, pa on je poznat privrednik grada Subotice. Jebe ga malo sto je u semi sa DS-om ali opusteno. Barem nesto proizvodi za razliku od politicke bagre.

OSTAVITE KOMENTAR