Grad u kome je prvi put okićena jelka

Na prostoru Vojvodine i cele današnje Srbije, prvo Božićno drvce je okićeno u Subotici. Tako ovih dana kažu na televiziji i piše Politika, navodeći dr Dra­ga­nu Ra­do­ji­čić, di­rek­tor­ku Et­no­graf­skog in­sti­tu­ta Srp­ske aka­de­mi­je na­u­ka i umet­no­sti.

La­još Vel­đi iz Su­bo­ti­ce, osni­vač jed­nog od pr­vih za­ba­vi­šta, oki­tio je mališanima ve­li­ko Bo­žić­no dr­vo 2. de­cem­bra 1859. go­di­ne. Ako tako tvrde, to je sigurno tačno pa Subotičanima ne ostaje drugo nego da ovaj podatak dodaju na spisak PRVIH (prvi tramvaj, zabavište, fudbalski klub, letač, psihoterapeut…)

Ako bi hteli da budemo precizni u ovoj tvrdnji, onda treba reći da je to najstarija okićena jelka – za koju se zna, odnosno najstariji podatak koji je zapisan. Navode ga, na osnovu sačuvane arhivske građe, istoričari Stevan Mačković i Geza Vaš u knjizi Nastanak i razvoj predškolstva u Subotici.

“Sva deca su dobijala poklone: u papirnoj kesi smokve i orahe, oblike od šećera, odevenu lutku obmotanu “sjajnim zlatom”. Nezavisno od toga što je ova manifestacija spadala u red katoličkih običaja, ipak je svečanost rođenja malog Isusa bez razlike u veroispovesti okupljala zajedno sve roditelje i svu decu, čak i nekrštenu.”

Prema Velđijevom opisu, roditelji nisu bili u stanju da ni skupim poklonima proizvedu toliku radost, kao što je to bio slučaj sa vrednošću i značajem ovih sitnica. Nije postojao praznik s kojim bi se mogao uporediti ovakav događaj, jer je donosio jednaku radost deci i odraslima različitog statusa i jezika. Prema njegovim rečima “ovaj praznik ljuljka u jednakoj radosti njihova mala srca…”

Subotica dvadesetih, Foto-optika Tener

LanskyKOMENTARI

 1. Posmatrač kaže:

  I prođoše tolike decenije i još uvek nisu u stanju da okite normalno onu našu nesrećnu jelku sa ukrasima samo na gornjoj trećini.

  Ne mogu više ni vandali biti izgovor, tamo je i Winterfest sa 24h nadzorom. Okitite više tu jelku normalno kao i u drugim gradovima u našoj zemlji, ovo je samo za ismevanje i ništa drugo.

 2. Pametnjaković kaže:

  @Posmatrač
  Pa ne mogu da okite gornju trećinu, kad nemaju dovoljno visoke merdevine.
  Čak i da nabave dovoljno visoke lestve, nema ko da se popne tako visoko, mladi su otišli u inostranstvo, a ovi koji su ostali su verovatno neki penzioneri sa ugovorom o dopunskom radu, skoro svi neki starci koji se mogu penjati najviše na 4-5 metara visine, i to je previše…
  Možda neki nisu ni prijavljeni, sad zamisli da jedan takav padne sa visine od 10 metara.

 3. Smaskro kaže:

  Mislite na prvi vrtić..U pravu ste. Mislite na prvi tramvaj..U pravu ste. Mislite na prvi Nogometni klub..U pravu ste. .

 4. Jefimija kaže:

  Bravo, za tekst i fotografije.
  Sa željama za sve najbolje u životu i radu, srdačno vas pozdravljam.
  S poštovanjem,
  Milica

 5. MILENIJA kaže:

  @Pametnjakoviću, neka je okite dok leži na zemlji, pa onda neka je tako okićenu dignu.

 6. Jelena Kopilovoc kaže:

  Bravo divno saznanje .Hvala svima Koji su SE potrudili da ove lepe informacije o nasem voljenom gradu Subotici stignu do Nas .Svaka cast

 7. Weng kaže:

  1859. . waouuu i tad su uništavali
  Drveće. ..

 8. Srećko kaže:

  Taj prvi klub ako je stvarno bio ovde(ne znam), nije bio “nogometni” sigurno. 🙂 Tačnije nije bio hrvatski 100%. 🙂

 9. Srećko kaže:

  @Smaskro kao odgovor tebi sam napisao gornje.

OSTAVITE KOMENTAR