Grad u strahu

Nova godina u Subotici počela je tučama, oružanom pljačkom menjačnice i razbojništvom između Čantavira i Novog Žednika.

lopovi

Meštani traže pomoć lokalne vlasti

 

Policija je uhapsila P. N. (26) jer je na ulici fizički napao ženu i, preteći nožem, oteo joj torbu.
Takvi i slični napadi na građane, upadi u kuće, pošte, džeparenja na pijacama gotovo su svakodnevica u Severnobačkom okrugu.
Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, upozorio je na lošu javnu bezbednost i rekao da nije zadovoljan situacijom.

– Bezbednost nije u nadležnosti Gradske uprave, ali je naša obaveza da pomognemo policiji u sprečavanju i rešavanju takvih slučajeva. Znam da policija ima problema zbog manjka broja ljudi, malih plata, loše opreme, ali s rukovodiocima Policijske uprave moramo ove godine više da radimo – istakao je Maglai.


On smatra da, bez obzira na to što je Subotica pograničan grad, treba hitno učiniti sve da bi se broj krivičnih dela smanjio. – Previše je krađa i pljački, upada u zlatare, menjačnice i nadležni organi moraju više da se pozabave time.


Meštani subotičkog naselja Mali Bajmok godinama su bili nemoćni nad huliganima koji su ih napadali u večernjim satima na ulicama i upadali im u kuće.


– Bio sam primoran da kontaktiram Ministarstvo policije i, uz podršku Misije OEBS i subotičke policije, pokrenut je projekat u kome su meštani Malog Bajmoka dobili savete kako da se zaštite od napadača. Najugroženiji su bili stariji sugrađani, ali sada je situacija malo bolja. Skoro da nije bilo kuće koja nije opljačkana, presretali su žene na grobljima i otimali im nakit i torbe – kaže Darko Antelj, predsednik MZ Mali Bajmok.


Krivičnih dela ima sve više i u samom centru Subotice, ali po broju i učestalosti prednjači Čantavir, jedno od najvećih prigradskih naselja.


– Kradu hranu, garderobu, bicikle, alat, posteljinu, sve što mogu poneti iz kuće. Obili su i sve lokale. Strahujemo zbog dece, jer je bilo i fizičkih napada. Znamo ko su, međutim, to ne vredi puno pošto je najčešće procenjena vrednost ukradene robe nedovoljna da bi se našli iza rešetaka – objašnjava Tibot H. Tot.

 

BLICKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  "Znamo ko su, međutim, to ne vredi puno pošto je najčešće procenjena vrednost ukradene robe nedovoljna da bi se našli iza rešetaka – objašnjava Tibot H. Tot."

   

  Treba menjati zakon do NULTE TOLERANCIJE u krađi i strogo se pridržavati primene iste, tek tada će biti koliko-toliko reda.

 2. zorandjala kaže:

  Manjak ljudstva,male plate zastarela tehnika .Zakoga je to saopstenje? SAobracajcima mozes da promaknes samo ako imas dobrog tatu inace nema promasaja.Zato nadjite neko razumnije opravdanje.

 3. Juli kaže:

  Promena zakona. Niko ne sme uci na tudji posed!!!!

 4. Istraživać kaže:

  Treba da se samoorganizujemo za odbranu našu imovinu .Doneti zakon da vlasnik ima pravo oružjem da čuva svoju imovinu kao u Americi.

 5. vokille kaže:

  Legalizujte samoodbranu i mogućnost odbrane imovine, pa će eto, smanjiti se stopa zločina. Ako je već zakonska vlast nemoćna (nesposobna) da nas štiti, dozvolite nama da branimo svoje živote ili ono što smo svojom rukom stekli! 

  Dobro, normalna osoba će to uraditi svakako po svom instinktu, ali sve po riziku zakonske kazne. Ovde samo što nije zakon da treba da ugostimo lopova, da mu lepo spakujemo sve što treba, i da mu skuvamo kavicu.

   

 6. Istraživać kaže:

   

  Juli:

  Promena zakona. Niko ne sme uci na tudji posed!!!!

   

   

  Podržavam te,ne kao danas ,hodaju po našoj imovini a kad im kažeš nešto onda se još i čude.A neretko ti još oni prete fizičkom silom,ovo je nedopustivo .

 7. axel von libiz kaže:

   

  Pametnjaković:

  "Znamo ko su, međutim, to ne vredi puno pošto je najčešće procenjena vrednost ukradene robe nedovoljna da bi se našli iza rešetaka – objašnjava Tibot H. Tot."

  Treba menjati zakon do NULTE TOLERANCIJE u krađi i strogo se pridržavati primene iste, tek tada će biti koliko-toliko reda.

   

   

  @Pametnjaković ,Treba krenuti od toga da ti je neko provalio u tvoju imovinu i tu počinje kažnjavanje počinioca. Ne kao danas da se u svim slučajevima se utvrdi da je vrednost ukradene robe zanemarljiv pa se ne goni počinitelj. Niko ne uzima u obzir sam čin provale i ometanje poseda a tu treba da počinje kažnjavanje počinioca provale. Ovako ispada da sama država ovo toleriše i daje podstrek potencijalnim lopovima da slobodno mogu krasti i uništavati našu imovnu. Tu teba hitno uvesti red i zakonskim merama sprečiti ozakonjenu otimanje i obijanje imovinu građana Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR