Grade rampe, a uvode vinjete

Naplatu putarine sledeće godine zameniće vinjete, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, što će prema njenoj oceni, državi doneti više novca, samim tim više ulaganja i bolje puteve. Nasuprot tome, pojedine rampe na auto-putu Beograd-Subotica se proširuju i grade, što može dovesti u pitanje uvođenje novog vida plaćanja putarine.

naplatna-rampa

Iako se govori o uvođenju vinjeta, pojedine rampe se proširuju, kao što je slučaj kod Stare Pazove, kako bi se eliminisale gužve. Tu rampu u letnjoj sezoni dnevno u proseku prođe oko 24.000 vozila.

"JP Putevi Srbije planira potpuno zatvaranje sistema naplate putarine na deonici Beograd – Subotica i u tu svrhu u planu poslovanja planiraće se sredstva za izgradnju novih naplatnih stanica na petljama Feketić, Bačka Topola, Žednik i Subotica", rekao je za RTV Darko Savić iz tog preduzeća.

Rampom kod Novog Sada i sa još četiri navedene objediniće se zatvoreni sistem naplate putarine po pređenom kilometru, i tako će po mnogima nelogični otvoreni sistem naplate po određenoj deonici otići u istoriju.

Uvođenjem vinjeta odahnuli bi brojni turisti koji prolaze kroz našu zemlju. Pored veće propusne moći, bila bi i efikasnija kontrola trošenja novca za održavanje puteva, izjavila je nedavno Zorana Mihajlović i najavila uvođenje vinjeta i na putevima prvog reda, kao što su Ibarska magistrala, Zrenjaninski i Pančevački put.

Novi vid plaćanja pozdravljaju i naši vozači, jer će ta usluga, smatraju oni, biti jeftinija od dosadašnje.

"Od Novog Sada do Beograda putarina košta 240 dinara, i da produžite do Niša još 730 dinara to je oko devet evra, a vi Mađarsku vinjetu kupite za nedelju dana devet evra. U Mađarskoj su fantastični putevi i nisu im skupe vinjete, naspram naših puteva koji su malo lošiji, a cene putarina skupe su za naše građane", rekao je za RTV profesionalni vozač Dejan Manojlović.

U susednim zemljama cena nedeljne vinjete je ujednačena, dok je godišnja u Mađarskoj skuplja i iznosi 139 evra. Kako je najavljeno, u Srbiji bi godišnja vinjeta koštala 65 evra.

 

RTVKOMENTARI

  1. Cummiball kaže:

    Ja mislim da tu leva ruka ne zna šta radi desna.

  2. ludilo kaže:

    Zorana Mihajlovic ne zna sta prica. To sto ona radi je populizam i nista vise. Ekspert za sve.

  3. ypsos kaže:

    U Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, svugde je zatvoreni sistem naplate po predjenom kilometru. I imaju vrhunske auto-puteve. I Srbija je dosad u takav sistem ulozila mnooogo novca. Ali ministarki je, kao sto se zna, jedna strana firma ponudila da uvede sistem vinjeta i nadzora istih. Verujemo da je ponuda bila takva da ministarka nije mogla da odbije…

OSTAVITE KOMENTAR