Gradi se seoska peć u Hajdukovu

Zahvaljujući podršci lokalnih preduzetnika, u Hajdukovu se pored igrališta, iza fudbalskog terena gradi peć. Biće paljena nedeljom te se planira da žene iz sela tamo peku domaći hleb, pite i pogače.Gradnja peći je započela u ponedeljak, a biće završena do kraja nedelje, uspomoć volontera iz Mađarske i gimnazijalaca. Mladi iz Mađarske mešaju sastojke i glinu gazeći je nogama.

kemence_hajdujaras-300x169

Benedek Đula, pekar iz gimnazije “Kralj Atila” iz mađarskog grada Abe kaže da će peć biti ugradbena, da nije svejedno kako će biti rešena voda, jer može da eksplodira ako je bude premalo ili previše. S obzirom da nemaju mešalicu, moraju da različite materijale nogama pomešaju i sabijaju.

Cilj gradnje seoske peći je da bilo ko iz sela može nedeljom pre podne donese i ispeče domaći hleb ili kolač. Važno je da se plodna bačka zemlja ponovo počne ceniti, jer to jača samopouzdanje i vezanost za rodnu grudu rekao je vinar Oskar Maurer koji je inicijator gradnje krušne peći. Tokom avgusta će se održati prvo takmičenje u pečenju hleba, a svečana predaja nagrade će biti 20. avgusta, na svečanosti Svetog Stefana.

Maurer kaže da će peć inače i biti ukrašena keramičkim ukrasima sa motivima Svetog Stefana, a sa ekipom koja gradi peć imaju sve čvršću saradnju, koja traje već godinama. Oni dolaze tokom jeseni na berbe, vole vino, a i mi odlazimo do njih često, i u čemu možemo, pomažemo se – dodao je poznati vinar.

Do kraja nedelje bi se peć trebala završiti, a zatim je potrebno još nedelju dana da se osuši, te će naredne nedelje biti prvi put propaljena. Svake nedelje će biti potpaljivana pre podne, te će domaćice moći da peku domaći hleb, pogače, pite i druge poslastice.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Vesna Berta kaže:

  .. obicni gradjani znaju i naprave NAJBOLJI odabir sta je vazno ! … ☺

 2. Lazarus1Long kaže:

  Da li će se taj hleb neko i prodavati ? Ako da mislim da će sigurno biti sugrađana koji će biti zainteresovani da kupuju taj hle .Barem jednom u dve nedelje vredelo preći 30 km i kupiti hleb koji je kvalitetniji od ovih vazdušastih i gnjecavih u pekarama i prodavnicama.

 3. Pop 2 kaže:

  Bravo!!!

 4. srbenda iz backe topole kaže:

  Sjajna ideja .Kamo srece da i drugi podju tim putem .Cestitam organizatorima !!!

 5. Kenjereš Andraš kaže:

  Nemojte kriviti pekare, zbog kvaliteta, cene i težine hleba. Žitarica je u rukama veleposednika koji nakupuju žitaricu, nakon žetve. Samim tim diktiraju cenu pšenice po otkupu nakon žetve. Zatim tokom godine pri prodaji brašna za 24.00 dinara po kg. Cena žita u svetu i na berzi u Mađarskoj (primera radi) kreće se oko 24 dinara po kg, u slobodnom prometu.
  Pozdravljam odluku ministra za poljoprivredu, što je odredio otkupnu cenu žita po 18.00 din/kg za državne rezerve, ali to je samo oko 20% ukupnog roda godišnje, Sa preostalom količinom isključivo raspolažu pojedinci. Radi se o domaćoj prodaji i izvozu. Monopolisti već počeli kukati da imaju previše pšenice na zalihama, njima ne odgovara 18,00, treba da je niža cena. Slika i prilika biznisa oko pšenice.

OSTAVITE KOMENTAR