Gradonačelnik: Sve je podređeno borbi za živote i zdravlje Subotičana

– Epidemiološka situacija na teritoriji Subotice je takva da sa današnjim danom imamo registrovano  ukupno 30 potvrđenih slučajeva zaraženih  Kovid-19 virusom. Ono što je veoma značajno je da među obolelima nema zdravstvenih radnika. Zaraženi pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažovani na prijemu ljudi koji su došli iz inostranstva, takođe su sa blagom kliničkom slikom i u stabilnom su stanju – izjavio je danas, obraćajući se javnosti, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Subotice i gradonačelnik Bogdan Laban.

Od juče se, kako je rekao, u  respiratornim trijažnim ambulantama Doma zdravlja Subotica  obavlja  uzorkovanje sumnjivih na Kovid-19 infekciju pacijenata sa blagom kliničkom slikom, jer su oni trenutno najznačajniji faktor i epidemiološka karika u lancu daljeg prenošenja infekcije.

– Povećanje broja potvrđenih slučajeva nije neočekivano, s obzirom na to da se nalazimo u petoj nedelji epidemije.  Prema instrukciji Vlade, kao i usvojenih protokola lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostikovan Kovid -19, oni se više ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji. U skladu sa aktuelnim protokolim, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u Kovid bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle sa naše teritorije u Novi Sad, odnosno na novosadski sajam – istakao je gradonačelnik.

U gradu se, naveo je, redovno  vrši  dezinfekcija javnih površina, jer dezinfekcija ulica jeste jedan od načina na koji se borimo protiv epidemije korona virusa, ali svakako postoji i mnogi drugi načini, koje zavise od nas samih i naše odgovornosti i za sopstveno, ali i za zdravlje naših najbližih.

Otvorili smo, dodao je, namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa pa još jednom pozivam svi koji žele i mogu da  ovim putem pokažu društvenu odgovornost i pomognu u borbi protiv suzbijanja epidemije u državi i gradu Subotici.

– Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, kao što ste imali priliku da se informišete, doneli smo  Odluku da se zakupci poslovnih prostora u svojini Grada Subotice, kojima je naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije ili odlukama Vlade Republike Srbije zabranjeno obavljanje delatosti za vreme vanrednog stanja, oslobađaju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore, i to  počev od zakupnine za april a zaključno s mesecom u kome se ukine vanredno stanje. Napominjem da zakupci koji su ovom Odlukom oslobođeni plaćanja zakupnine, treba redovno da plaćaju  režijske troškove – rekao je gradonačelnik Laban.

Zakupci poslovnih prostora, istakao je, koji nisu oslobođeni plaćanja zakupnine ovom Odlukom, svoje obaveze po računima za zakup poslovnog prostora za period od 1. aprila do kraja meseca u kome se ukine vanredno stanje mogu izmiriti do 31. decembra tekuće godine, a za taj period neće im se obračunavati zakonska zatezna kamata.

– Podelili smo pakete pomoći za socijalno ugrožene  sugrađane , a do kraja nedelje krećemo sa podelom paketa penzionerima sa najmanjim primanjima. Grad Subotica i u uslovima aktuelnog vandrednog stanja obezbeđuje uslugu pomoći u kući korisnicima. U stalnoj smo komunikaciji sa ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite i Udruženjima građana, ali i sa građanima koji se javljaju kako bi pružili pomoć korisnicima u kontinuitetu koji nisu sposobni da se sami brinu o sebi, kako bi se regulisalo kretanje u vreme policijskog časa – naglasio je gradonačelnik Laban.

On je pozvao sve građane starije od 65 godina koji nemaju nikog da izvrši za njih nabavku hrane i lekova i koji se preko pozivnog centra Gradske uprave grada Subotice obraćaju za neophodnu pomoć u dostavi  nabavki, da se na vreme jave kontakt centru zbog dostave tokom prazničnih neradnih dana.

– Grad brine o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, da se pridržavaju svih mera zaštite u borbi protiv koronavirusa i da će im pomoć koju grad priprema stizati na kućne adrese – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

 KOMENTARI

 1. croat kaže:

  Mora da smo nesto gadno zgresili u proslom zivotu kad smo tebe zasluzili za gradonacelnika.

 2. ffilozoff kaže:

  LABANEkad ce paketi za penzionera???

 3. (ba)laban kaže:

  “Postoji takav tip nesrećnog čoveka koji od rođenja do smrti živi u zabludi da je, po nečem, pozvan da se bavi javnim poslovima, da ispravi što je krivo i izvodi na čistinu što je zamršeno, a u stvari on se bavi samo samim sobom i svojim mutnim ambicijama, i ničim više i ničim drugim. U krug tih svojih poslova on uvlači sve: ideje, pokrete, ustanove, javne ljude i skromne neznance. Bolujući od fiksne ideje da je on u vezi sa svim što postoji i da se sve na svetu njega tiče, on niže grešku na grešku i glupost na glupost. Ali, ubeđen i uporan, on to ne primećuje. Svaki mu je korak pogrešan, jer ide u naopakom pravcu. I na štetu je i
  dosadu svemu i svima oko sebe”

  (Ivo Andrić)

 4. Meteor kaže:

  Zar mu još nisu javili da o čemu govori je jedna velika laž…

 5. Gligorije kaže:

  Molim administratore sajta, ako su voljni nam pruziti neku vest grada Subotice u vezi kretanja i dozvola za poljoprivrednike.
  Unapred HVALA.

 6. Djuka kaže:

  Subotica Suboticanima a glabanu frula.

 7. Zdravlo kaže:

  Dragi Subotičani želim vam uspješnu borvu protiv korona virusa

 8. Punisher kaže:

  Vidim labana i automatski stiskam palac dole.
  Inace kad ce vec dati ostavku?

 9. Pazi stvarno kaže:

  Kazite mu da se ne pojavljuje,od kad mrsavi izgleda ko zombi.Tera vam posetioce sa sajta.Nije dovoljno sto muci Suboticane,sad je krenuo i zadnjeg nezavisnog Suboticanina,sebe.

 10. Pera kaže:

  Najposlušniji podobnik nakaradnosti do sada, što ga više pljuju više su zadovoljni njime.

  “Što je više kleveta i laži NAŠ nam je miliji i draži!”

 11. croat kaže:

  Cekam jos izjavu moje druge omiljene suboticke javne licnosti, onoga sto uvek mislim da prodaje nove tv kanale i onda lakse da prezivim ovu epidemiju. Kako se ne pojavi neki virus koji napada iskljucivo politicare, sve redom , od mesne zajednice do vrha!

 12. Zorica kaže:

  Mora i subotica imati bar jednog epidemiologa,,,,

 13. JaPaja kaže:

  O čemu ovaj čovek laprda? Pa sve je podređeno ne građanima maflo maflasti nego tebi , tvojoj džabalebaroskoj sviti u lokalnoj upravi i javnim preduzećima. Odgovorite pavijani na jedno najobičnije pitanje a to je šta će pomoć javnim preduzećima u vidu nadoknade u visini minimalca koje je vlada obećala. Zar niste i do sada ko krvnici otimali čim je bilo već u najavi. Dobiju pomoć a satrapi u javnim preduzećima dignu cene svojih usluga i još pride kad kažu da neće podizati pojaviš se ti najgenocidniji gradonačelnik da samo par dana kasnije podigneš cene. Šta će njima naknada do visine minimalca kad oni ne osećaju smanjenje obima poslovanja i prihoda. Da se džabalebarošui utove još više?

 14. Meteor kaže:

  Srbija će se samoizolovati od civilizovanog svete…

 15. Inspektor.. kaže:

  Trebao si na vreme završiti te turističke objekte na ‘jugu’ tamo kako čujemo kreće turistička sezona. A i ti bi bolje izgledao ,ne bi bio tako siv kao miš i mršav. Naprotiv preplanuo ,pun D vitamina…Videli smo kakvog smo te primili ,ali po svemu sudeći, ne znamo kakvog ćemo te vratiti…

 16. Metuzalem kaže:

  @Zorica
  Labana za šefa stručnog štaba epidemiologa!
  Mi boljeg od njega nemamo!?

 17. ... kaže:

  Poštovani komandante opštinskog štaba za vanredne situacije, možete li nam dati informaciju koliko je sredstava na namenske račune uplatila FK Bačka, ili Direkt gradnja d.o.o. ? Hvala unapred (ni na čemu)

 18. dule kaže:

  @Meteor
  Zoran Radmilović:
  “Kad umreš ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je kad si glup”

 19. dule kaže:

  @JaPaja
  Gde si ti čuo da će zaposleni u JP dobiti još i minimalac pored redovne plate. Pravi pavijan si ipak ti.

 20. Meteor kaže:

  @ du-dule , a ti si pak bolno pametan…

 21. pista kaže:

  Eeee…. tezak je ovaj posao…. pre cetiri godine kao lufika, a vidi sad… stanjio se ko lutka.

 22. S&S kaže:

  Usuko se ko mišlinger u kanikuli

 23. ... kaže:

  Utanjio. Koliko god da si nakupio za sve ove godine. Provizije, burazerski tenderi, kumovski poslovi, čašćenje, skidanje kajmaka. Na kraju na isto izađe-Zdravlje se ne može kupiti, a ni u na onaj svet ništa poneti.

 24. Samo istina kaže:

  Croat-…,zivili Bunjevci i sbb!!!!

 25. Pera kaže:

  Glasamo:

  – Ako ste protiv ovog Labana ( klik na zeleno)

  – Ako ga podržavate ( klik crveno)

OSTAVITE KOMENTAR