Gradovi secesije na okupu

U Subotici se održava trodnevna međunarodna konferencija o istraživanju i restauraciji objekata građenih u stilu secesije. Konferencija se održava u sklopu Generalne skupštine kulturne rute Saveta Evrope.

art nuovo subotica

Subotica je od 2013. godine član „Mreže gradova secesije“, koju čine 22 grada. Pre ove konferencije održana su dva uspešna savetovanja, i to 2011. i 2013. godine.

„Cilj nam je da razmenimo iskustva i znanja i da još jednom skrenemo pažnju na to subotičko arhitektonsko nasleđe“, rekla je Viktorija Aladžić, predsednica Saveta za zaštitu kulturnog nasleđa Grada Subotice.

Gadonačelnik Subotice Jene Maglai je istakao da se će se u okviru manifestacije utvrditi i mogućnosti istraživanja i restauraciju objekata.

Na trodnevnom savetovanju čiji je domaćin Subotica učestvuju arhitekte, urbanisti, zaštitari spomenika kulture, predstavnici ustanova kulture i nevladinih organizacija iz Engleske, Španije, Belgije, Mađarske i Srbije.

„Od kada se Subotica integrisala i uključila u ovu mrežu, ona je bila vrlo aktivna. Pre svega u predstavljanju onoga što čini njeno kulturno nasleđe, zatim u predstavljanju onoga što može biti urađeno da se to kulturno nasleđe sačuva“, kaže predsednica ove mreže Manoel Vasaž.

Luis Boš, predstavnik Barselone je objasnio da je Subotica sa Barselonom u kontaktu još od 2000. godine.

U Gradskom muzeju do 14. septembra biće postavljena međunarodna putujuća izložba „Priroda i secesija“.

Cilj „Mreže gradova secesije“ je da očuva arhitektonsko nasleđe secesije.

 

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR