Gradska biblioteka u Subotici dobija novu čitaonicu

U godini jubileja – stotinu trideset godina postojanja i rada – Gradska biblioteka u Subotici dobija novu čitaonicu. U okviru zdanja biblioteke pri kraju je izgradnja novog savremenog objekta za čitaoce, ali i istraživače.

Skrivena u dvorištu jedne od najlepših građevina Subotice igrađena je nova čitaonica površine oko četiri stotine kvadratnih metara. Zamišljena je tako da odgovori na sve izazove bibliotekarstva dvadeset i prvog veka: da pruži korisnicima mogućnost da koriste digitalne formate, da se posebno bave istraživanjem zavičajne građe, a jedan deo ovog prostora biće namenjen stručnim službama.

“Mi smo godinama unazad promišljali razvoj i koncepciju ove celokupne zgrade koja je zaštićeni spomenik kulture. I naš je koncept da u narednim godinama kompletno revitalizujemo, konzervišemo i sačuvamo ovu zgradu. A ukazao nam se prostor u dvorištu da jedan deo naših akivnosti prebacimo u dvorište”, kaže direktor Gradske biblioteke Subotica Dragan Rokvić.

Investicija je vredna sedamdeset miliona dinara koji su obezbeđeni iz inostranih fondova.

“Velika je i značajna podrška nacionalnog saveta Mađara u Vojvodini, velika je podrška Betlen Gabor fondacije, prvenstveno i predsednika Ištvana Pastora koji je našao razumevanja, dovoljno i vremena da se posveti onome što mi se čini da je kapitalno u našem gradu, a to je kulturna baština i biblioteka koja je najstarija ustanova kulture”, ističe Rokvić.

Završetak radova očekuje se u naredne dve do tri nedelje, a osim nove čitaonice u godini jubileja Gradska biblioteka dobiće i monografiju posvećenu njenom istorijatu – “Knjige i čitanje u Subotici”.

RTVKOMENTARI

 1. pista kaže:

  Uh, blago nama sto imamo druga Orbana… jeste da poreski obveznici u Madjarskoj malo gundjaju zbog prelivanja njihovih para preko granice ali nama je lepo.

 2. Branko M kaže:

  Kedves @Pista … u pravu si, imam punu empatiju za njih jer i sam(i) odvajamo, kao poreski obveznici R.Srbije, za KiM (koje je deo RS), “republiku Srpsku” (aerodrom ćemo im izgraditi) i verovatno još po nešto što i ne znam(o) … eto tračka kosmičke pravde među desno orjentisanim, populističkim, diktaturicama kulta ličnosti.

  Meni drago da bar nešto dođe, što se ne prelije u političarkse džepove, i sve se nadam da će krenuti “takmičenje” iz mog glavnog grada (a prema Budimpešti) ko će više uložiti na sever Bačke … ;))))))

 3. zig zigi kaže:

  Hvala g.dine Orbane

 4. Sonja kaže:

  Sve je to iz koristi. Nema tu ljubavi.

 5. Oto kaže:

  Biblioteka je divna zgrada na glavnom trgu u stilu neoklasicizma prema projektu Ferenca Rajhla. Ovo je odlična ideja i realizacija a skromna investicija. Sjajno

OSTAVITE KOMENTAR