Gradska biblioteka u Subotici dobila čitaonicu za 21. vek

Gradska biblioteka, najstarija ustanova kulture u Subotici, krajem prošle godine uspela je da izgradi i opremi savremenu čitaonicu vrednu 600.000 evra. Ove godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Srbije i Vlade Mađarske, planirana je i obnova zgrade izgrađene pre 130 godina, čija fasada predstavlja jedan od simbola grada.

Uprkos pandemiji, Gradska biblioteka u Subotici uspela je da ostvari projekat o kome su prethodne generacije sanjale. Krajem 2020. završena je nova čitaonica u čiju izgradnju i opremanje po standardima bibliotekarstva za 21. vek je Fondacija “Betlen Gabor”, posredstvom Vlade Mađarske i Mađarskog nacionalnog saveta, investirala 600.000 evra.

“Istraživači zavičajne istorije Subotice, kao i oni koji rade doktorske disertacije, master radove, posebne separate… zahvaljujući novoj, savremenoj čitaonici dobili su poseban, izdvojen prostor gde na miru mogu da se posvete naučno- istraživačkim poslovima. Pored toga, ovo ulaganje je obezbedilo i sve potrebne uslove za obavljanje digitalizacije, veoma važnog posla za bibliotekarstvo 21. veka”, kaže Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

Već je gotov i projekat na osnovu koga će, povodom 130 godina rada gradske biblioteke, biti obnovljena i fasada zgrade čiji ulaz krase omiljeni Atlasi. Sa ciljem da za to obezbedi finansijsku podršku, Gradska biblioteka se već obratila i Ministarstvu kulture Srbije i Vladi Mađarske.

“Mi smo predvideli najpre temeljnu rekonstrukciju čeonog dela fasade, kasnije i dva bočna dela, a imamo ambiciju da, ukoliko to bude moguće, uradimo i rekonstrukciju krova zgrade. Nadamo se da ćemo dobiti podršku za ostvarenje tih planova”, kaže Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

Zgrada Biblioteke u Subotici, koja je izgrađena 1896. godine po projektu arhitekte Ferenca Rajhla, ukras je glavnog trga u Subotici i jedan od simbola grada, koji je dugovečniji i od Gradske kuće i od subotičke sinagoge.

Zahvaljujući obnovi, najstarija ustanova kulture u Subotici, očuvaće lepotu i duh prošlosti, ali će steći i sve prednosti koje donosi bibliotekarstvo 21. veka.

RTVKOMENTARI

 1. pista kaže:

  Nego da li se neko zapitao zasto Beograd daje manje para Subotici nego Budimpesta. Koristim priliku da se zahvalim poreskim obveznicima u Madjarskoj koji verovatno ni ne znaju da je deo njiihov para zavrsilo preko grane na osnovu direktive Orbana a sve u cilju da se prikupi jos koji politicki poen doo Pastor&sinovi. Fala lepo!

 2. Cekam odgovor kaže:

  @pista
  Evo, ja sam se zapitao, ali ni onda ne znam odgovor, pa te molim da podrobnije objasnis tvoju teoriju zasto Beograd daje manje para Subotici nego Budimpesta. Verovatno zato sto u Beogradu ne vole Pastore?
  Poreski obveznici Madjarske slabo citaju tvoje komentare, pa bi trebalo da odes na neki sajt u Madjarskoj da se izjadas i da informises poreske obveznike Madjarske na cega se trosi deo njihovih para.
  Tu citaonicu u Subotici ce koristiti svi gradjani koji zele, ne samo madjarsko stanovnistvo, tako da imam utisak da samo pises nesto da bi nepotrebno podlivao malo ulja na nepostojecu vatru. Citaonica je dobra stvar za sve suboticane.
  Jesi li cuo za fondaciju “Betlen Gabor” i da li bi ti draze i lepse u zivotu bilo da je tih 600.000 evra otislo ne u Suboticu nego negde recimo u Temisvar?

 3. pista kaže:

  @Cekam odgovor
  1. Da, u BG ne vole Pastorove oni su samo dekoracija prema EU, a ikebana prema Madjarima u Srbiji… u BG vole samo da dobijemo nesto mufte
  2. Da, poreski obveznici Madjarske znaju gde idu njihove pare tako da ne moraju citati moje komentare. Jeste da im je drzava suzila prostor za informisanje ali se ljudi ipak informisu preko raznih platformi. Ako nisi znao kod severnih suseda je skoro veci medijski mrak nego kod nas.
  3. Da, tu citaonicu ce koristi svi gradjani SU, ali je problem sto BG skoro pa nista nije ulozio u nju… ipak se ta bibioteka nalazi u Srbiji.
  4. Da, znam za pomenutu fondaciju koja je u stvari madjarski drzavni projekat za pumpanje para iz Madjarske uglavnom ka dijaspori. Problem je sto se u tom ispumpavanju odliva i deo donacija koju Budimpesta dobija od EU pa se tako Madjarska nasla u neugodnoj situaciji u Briselu zbog indicija da se sredstva iz EU budzeta trose nenamenski. Samo prati razvoj situacije, Orban ce uskoro imati velikih problema zbog toga.

 4. Ne cekam vise odgovor kaže:

  @pista
  1.- slazem se, u pravu si. Pastorove ne vole nigde, a i Orbanu je jasno sa kime ima posla, ali sta da radi i on i ovi nasi iz Beograda, kada trenutno nemaju nekog drugog, boljeg.
  2.- ne slazem se, jer u prvom komentaru tvrdis da poreski obveznici u Madjarskoj verovatno ni ne znaju da je deo njihovih para zavrsilo preko grane na osnovu direktive Orbana, a posle u drugom komentaru tvrdis da poreski obveznici Madjarske znaju gde idu njihove pare tako da ne moraju citati tvoje komentare. Ta fondacija je inace namenjena uglavnom za te svrhe, za finansiranje i pomoć dijaspori.
  3.- slazem se sa tobom, posto je biblioteka u Srbiji, red bi bio da onda ovde Beograd ulaze novac.
  4.- za mene je Orban vrlo mudar premijer, to je moje misljenje. Pumpanja para ima svugde, a ipak mi je draze kada se pare pumpaju ka nama, nego negde drugde. Nemoj se ti bojati za Budimpestu, ima tamo para. Ima i kod nas, kada bi samo znao koliko se novaca odliva iz Srbije za Crnu Goru, Republiku Srpsku, Kosovo, ali znas ti to, samo te ovo izgleda vise boli, ali ne znam zasto. Pa sve to ostaje nama, svet je svakako surov, svako treba da gleda svoj interes.

OSTAVITE KOMENTAR

65 + = 69