Gradske investicije ???

Podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni u novembru ove godine, kao preliminarni rezultati obračuna Bruto domaćag proizvoda za 2009.godinu, po novoformiranim regionima (dati u 000 din.), nepripremljene mogu da šokiraju:

Republika Srbija – BDP po stanovniku 385 indeks 100,0

Beogradski region – BDP po stanovniku 69O indeks 179,4

Regione Vojvodine – BDP po stanovniku 366 indeks 95,2

Region Šumadije i Zapadne Srbije – BDP po stanovniku 275 indeks 71,4

Region Južne i Istočne srbije – BDP po stanovniku 243 indeks 63,3

Slika

Ovi do sada neviđeni podaci, od krucijalnog su značaja, posle kojih ništa ne bi smelo da ostane kao pre. Učešće BDP Beograda je 79 odsto iznad proseka Republike i snagom kvantificirane činjenice potvrđuje enormnu centralizaciju i ekonomsku premoć Beograda i pokazuje deformisanu sliku cele Republike Srbije.

Usudio sam se prepisati ( jer statistički podaci ne mogu drugačije ) iz elektronskih novina !!! Nažalost šokantno !KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  4812$ godisnji republicki prosek po stanovniku….lose!!!Vojvodina je na nivou proseka ali je katastrofalan odnos glavnog grada(20% stanovnistva srbije)koji ima GDP gotovo 100% veci od proseka republike,Vojvodine(oko 25% stanovnistva Srbije)koja je na granici republickog proseka i ostatka Srbije(55% stanovnistva)koji "kaska"za ionako malim republickim prosekom za gotovo upola!Katastrofa!!!

 2. djomla kaže:

  Ne zaboravite da je prosek Subotice ispod proseka…

 3. Beli kaže:

  „Bogata“ Vojvodina je po BDP-u pala ispod proseka Republike Srbije za blizu pet procenata i po odredbi člana 9. Zakona o regionalnom razvoju Republike Srbije (Sl.glasnik R. Srbije br.51/2009 i 30/2010) smatra se kao „NEDOVLJNO RAZVIJEN REGION“. Po navedenim podacima BDP Vojvodine je za približno sedam odsto ispod BDP Srbije (Centralne Srbije)! Od 1918. godine tendencija generacija vladajućih grupa iz Srbije, kapitalističkih, socijalističkih i sada neokapitalističkih, da se Vojvodina liši prednosti ekonomske razvijenosti „urodila je plodom“. Istorijska granica je pređena. Ovo je pogubni saldo Vojvodine za proteklih devet decenija. Kada se Vojvodina 1918. godine prisajedinila Srbiji i potom ušla u Jugoslaviju, bila je po ekonomskoj razvijenosti blizu Slovenije, iznad Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije pa i Srbije.

  Ekonomsko uništavanje Vojvodine počelo je bukvalno odmah po prisajedinjenju, i traje do danas. Već 1919. godine u „Zastavi“, listu novosadskih radikala, osvanuo je članak pod nazivom „PLAČI VOJVODINO“ , iz koga citiram samo ovo: „U naše pitome krajeve slegoše se čete pljačkaša …“ . A evo šta se desilo sa Vojvodinom u prethodnih deset godina pod vladavinom „novih demokratskih vlasti“. Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, učešće BDP Vojvodine u BDP Republike Srbije se smanjuje, te je sa 31,5 odsto u 2000. godini palo na 29,8 procenata u 2004. godini. Zanimljivo je da za 2005, 2006, 2007. i 2008. godinu Republički zavod za statistiku nije objavio podatke. Za 2009. godinu, novembra 2010. objavljeni su podaci za sve regione iz kojih se vidi da učešće BDP Vojvodine u BDP Srbije iznosi 25,6 odsto. Znači, u prvih pet godina (2000-2004) pad je iznosio 1,7 odsto, a u drugih pet godina (2005-2009) pad je znatno veći i iznosi 4,2 procenata. Dakle, tendencija pada i zaostajanja Vojvodine ne samo što se nastavlja, već se i rapidno ubrzava.

  Plači Vojvodino!? Ne, otvori oči i bori se!

 4. djomla kaže:

  Statisticki podaci ne lazu.
  Samo na ovom sajutu je vise puta pominjana preduzeca koja su od 1918. izmestena iz Subotice. I da se ne lazemo nije iz Subotice iseljavano samo u Beograd i Srbiju vec i u Novi Sad. Setite se samo Pravnog fakuteta.

  Jedna bitna stvar je ta sto je Subotica kao pogranicno mesto "ostalo na rubu" svih drzava posle 1918., i granica je ta koja je vise stetila nego pomagala gradu u razvoju. Iz tog razloga je Novi Sad i forsiran a i forsira se i dalje. I koliko god vi optuzivali Beograd, u sve vreme se ustvari Subotica sklanja iza Novog Sada.

  Beogradizacija, Novosadizacija…

 5. deki85 kaže:

  Pocesmo sa teorijom zavere Djomla. Prosla su ta vremena SFRJ i nekih takvih planova, U poslednje dve deenije je ostao samo haos, pa ko se kako snadje u toj bari, jedan Nis pukne, jedna Indjija ispliva itd. Sta nas je u proteklih 10 godina sprecilo da napravimo pre industrijsku zonu, da osnujemo nekoliko fakulteta itd, a bilo je podpredsednika vlade, predsednika skupstine, ministara iz SU, a o pokrajinskom nivou necu ni da pricam. Jadno je i sramno sto je Subotica dopustila da gravitira ka NS, to niti je metropola niti ista specijalno. Ako grad zeli da prezivi trebaju mu radna mesta i mnogo mladih ljudi, Ko to ima ima buducnost,

 6. Beli kaže:

  E moj deki85 . Teorija zavere je stara demagoška krilatica izanđalih političara , komunista i SPS -a pa i radikala. Ovde se govori prvenstveno o Vojvodini i podacima koji se ne mogu pobiti , niti se nažalost na ovaj način može išta uraditi protiv toga . Jednostavno smo zarobljenici beogradskog pašaluka . To je gola istina . Čim tako nešto kažemo , odmah smo separatisti , neprijatelji države i slično.

  Definitivno je došlo vreme da se ljudi bore za golu egzistenciju. Ja sam tu rođen ( dosta davno ) i znam da se ni slučajno ne radi o separatizmu . Nekada smo bili ponosni i voleli smo svoju domovinu . Sada neznam gde gde se dela, gde je isparila . Neko je ukrao ?!?

  Za razliku od tvoje logike , kod nas ne znači benefit ako imamo nekog ministra u Vladi . Oni su navikli da se dodvoravaju. Zato su i birani. Čim dignu glas , proglase ih autonomašima a i ne mogu drugačije kada im je centrala stranke u Beogradu .

  Predlažem da još jednom pročitaš zadnju rečenicu članka i promućkaš malo glavom . Vredi!!!

 7. djomla kaže:

  Citav problem je mnogo slozen da bi se mogao razluciti u jednoj vesti i par postova. Po meni je sa jedne strane i Deki u pravu a sa druge i Beli. Deo krivice za ovakvo stanje snosi i Beograd i Novi Sad, ali Boga mi i nasa vlast koji se u odredjenim situacijama tesko snalaze vec decenijama unazad. I Slovenci su imali isti taj komunizam da nisu dozvolili ovo sto mi dozvoljavamo.

  I na kraju. Da li je Subotica imala Pravni fakultet smesten u objektu sadasnje Hemijske skole? Jeste. Da li ga danas ima? Nema. Gde je premeste? U Novi Sad. To nije teorija zavere vec cinjenica. I to samo jedan od primera…

 8. deki85 kaže:

  Trudim se uvek biti pragmatican. Da se desava teska centralizacija je jasno kao dan, pogotovo zato sto poslednjih 6 godina zivim u Beogradu. Ali ajmo ovako, ima ona cuvena ekoloska krilatica, deluj lokalno misli globalno. Ako se ne varam mi imamo opstinu, sad grad koja ima svoj budzet a bogami i ima kakav takav pristup nekim fondovima, a u krajnjoj liniji grad moze dizati i kredite. Dakle nema mnogo novca, ali ga ima. I sta urade sa tim novcima u jednom od najtezih momenata za Suboticu u poslednjih bar 80 godina? Dragi moj prijatelju Beli, oni grade plato doktora( nisam neki strucnjak za pismenost ali ta titula se ne spominje kad covek premine, vec je samo za zivota, znam jer cu je i sam vrlo brzo nositi) Zorana Djindjica, otvara se gradski muzej, pozoriste Deze Kostolanji iako se vec gradi jedno megalomansko. Posla nema, mladi odlaze uglavnom u NS jer im njihov grad ne pruza gotovo nista.Ali ne niko se u gradu nije setio pre da opet otvori neki fakultet, to jest jeste onaj u zutoj kuci koji je diskriminisao sve gradjane Slovenskog porekla u Subotici, sto je sramota. Fakulteti su prijatelju magnet za mlade sposobne ljude, oni ih privlace ka njima, a neki posle i ostaju u tom gradu i doprinose njegovom razvoju, ali ne Subotica ce da ima nepismenog gradonacelnika, potom komicnog vodju lokalnih radikala, puritanskog vodju Madjarske zajednice koji bi nas sve vratio u 14. vek ( verovatno da upozna cara Lazara ). Uglavnom da rezimiram, kada vidis kakvi nas pajaci vode na lokalnom nivou, ne zasluzujemo bolje, Uglavnom vidi Indjiju oni su delovali lokalno kako treba, dakle i pored centralizacije moze da se uspe ako se ulaze u radna mesta i mlade ljude……..

OSTAVITE KOMENTAR

+ 80 = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: