GradSubotica preporučuje: Carska bara oaza mira

„Carska bara“ je dobila ime po tome što su mnogi grofovi, kraljevi i carevi lovili tim područjima. Austougarski prestolonaslednik i žrtva Sarajevskog atentata, Franc Ferdinand je rado dolazio I lovio na prostorima “Carske bare”. Pored njega lovili su mnogi grofovi I poznate istorijske ličnosti.Na žalost, kako tvrde meštani svi oni su imali tragičnu smrt ili nesrećnu sudbinu.Po njima je ovaj prostor dobio ime “Carska”.

 

 

Specijalni rezervat prirode „Stari Begej-Carska bara“ oaza je mira i netaknute prirode. On se nalazi u srednjem Banatu, 17 kilometara od Zrenjenina u međurečju Tise i Begeja. Prostire se na 1700 hektara i ovde ima oko 250 vrsta ptica, 500 biljnih vrsta, a gnezdi se i osam vrsta evropskih čaplji. Šarolikost rezervata ogleda se i isprepletenosti rečnog, barskog, močvarnog, livadskog, slatinastog i šumskog ekosistema. Specijalni rezervat prirorode sastoji se od starog korita Begeja i Perleske bare, Tiganjice i Carske bare.

 

 

Do 1971.godine brodovi su plovili Starim Begejom, a sada je to mrtva reka duga 10 kilometara i duboka oko metar.Problem, kao i u većini močvarnih područja predstavlja eutrofizacija i stvaranje mulja koji je dubok  i do četiri metra.

 

Zbog svojih prirodnih vrednosti, kao i mnogobrojnosti retkih vrsta ptica, a naročito močvarnica, ovaj rezervat je proglašen za ramsasarsko područje i IBA i pod zaštitom je Uneskoa.Do Carske bare može da se dodje samo brodom ili čamcem, jer pripada prvom stepenu zaštite.

 

Posebna atrakcija je vožnja brodom Starim Begejem za turiste, kao i ribolov, vožnja fijakerom i posmatranje ptica sa vidikovca. Ptice predstavljaju najveće bogatstvo rezervat i moge se nalaze u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta.

 

Ugroženost i odreden poremećaj eko-sistema uz ugroženost brojnog stanja vrsta i zajednica javljaju se kao rezultat promena u vodosnabdevanju nastalog regulacijom Starog Begeja, što je uzrokovala odredene poremećaje vodenih staništa i dovelo do osiromašenja opšteg biodiverziteta područja, nestanka nekih karakteristicnih i retkih vrsta uz prisutnu eutrofizaciju vodenih ekosistema i njihove sukcesije.

 

 

Polazeći od navedenih činjenica, a pre svega da je Specijalni Rezervat  Prirode „Stari Begej-Carska Bara“ danas, u velikoj meri ugrožen prirodnom sukcesijom  i antropogenim uticajem, stavljen je pod zaštitu.

 

Na području Rezervata sprovodi se trostepeni režim zaštite vezan za određene površine i lokacije u cilju integralne zaštite i očuvanju ekosistemskih veza  i svih temeljnih prirodnih vrednosti uz ograničene i kontrolisane vidove korišćenja. Skup svih površina u istom stepenu zaštite čine pojedinu zonu zaštite.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: