GradSubotica preporučuje: planina Zlatar

Za praznike, vikend trebalo bi da posetite mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana (951 čas), blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici -planinu Zlatar.

 

UVAC – (119km) je najduža pritoka Lima, koja izvire ispod planine Ozren. Reka Uvac ima karakter planinske reke, što uslovljava izraziti hidroenergetski potencijal. Na to ukazuju tri veštačka jezera podignuta na ovoj reci: Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko. Jedan deo klisure reke Uvac proglašen je prirodnim rezervatom (60km2) jer se javlja kao stanište zaštićenih vrsta, beloglavog supa i ribe mladice, reliktnih vrsta u Evropi.

 

ZLATARSKO JEZERO – je veštačko jezero podignuto na reci Uvac. Nalazi se na 880m n.m. Površina jezera je 7,25km2, dužina 21km a dubina 75m. Obzirom da pored jezera prolazi magistralni put Beograd-Crnogorsko primorje osim kupališnog i nautičkog turizma, veliku perspektivu ima i tranzitni turizam zbog mogućnosti izgradnje receptivnih turističkih objekata, ali i uvećanog turističkog prometa.

 

RADOINJSKO JEZERO– nalazi se na reci Uvac, nizvodno od Zlatarskog jezera, na 810m nadmorske visine. Površina sliva jezera je 73km2, a maksimalna dubina 30m. Voda ovog jezera se sistemom tunela i cevi sprovodi u Potpećko jezero i koristi za HE „Bistrica“. Na obalama ovog jezera idealni su uslovi za kamp naselja.

UVAČKO JEZERO– nastalo je na reci Uvac, podizanjem brane uzvodno od Zlatarskog jezera. Nalazi se na 985,4m n.v. tako da je posle Vlasinskog jezera najviše veštačko jezero u Srbiji. Površina jezera je 610km2, dužina 20km, a dubina 100m. Turističkom valorizacijom ovog jezera, zajedno sa Zlatarskim i Radoinjskim jezerom uz određena materijalna ulaganja turistički promet ovog kraja bi se znatno uvećao.

POTPEĆKO JEZERO – je veštačko jezero podignuto na reci Lim za potrebe HE „Potpeć“. Nalazi se na 435,6m nadmorske visine. Površina jezerskog sliva je 3.605km2, dužina do 20km a dubina 40m. Nije turistički valorizovano i ako je izrazit potencijal za razvoj tranzitnog turizma. Pored gravitacione brane ovog jezera prolazi pruga Beogra-Bar i magistralni put Beograd-Crnogorsko primorje.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR