Grafit viška

Nije vest da je preko noći nažvrljan još jedan grafit, da nam je grad sve ružniji, da na jednu uređenu fasadu dolaze dve naružene. Cilj onih koji čine štetu, jeste da napakoste drugima. Što god smo mi bešnji, njihova je sreća utoliko veća. Ako pak neki grafit uspe da izazove aferu, bude slikan, sniman i prikazivan, onda je trijumf zla potpun.

 

Ovih dana je postament biste Kostolanji Dežeu, osvanuo obeležen sprejem i umesto da bude očišćen kako je to uspešno obavljala jedna firma koju angažuje gradska uprava, grafit je tema saopštenja mađarskog nacionalnog saveta i Pokreta mađarske nade. Iako je Kostolanji naš Subotičanin i bista vlasništvo i nasleđe sviju nas, oni su ovaj gest podigli na politički nivo. Ono o čemu je u tim saopštenjima reč, svakako mora biti tema jedne šire rasprave i društvene akcije i svako treba da kaže šta ga tišti. Stvari su daleko od onoga kako bi morale da budu ali nikako povod za diskusiju ili saopštenja ne smeju da budu grafiti jer se tako samo dodaje gas zagađivačima gradskih fasada. Jedini lek je brisati, brisati, brisati… pa kome pre dosadi.KOMENTARI

 1. Hanibal Lektor kaže:

  Atrocitet!

 2. delija kaže:

  ista firma koja je placena da cisti grafite salje ljude da iste rade kako bi imali posla…
  primetio sasvim slucajno lika koji je radio sprejom a sutradan pije pice sa covekom koji cisti grafite
   

 3. mevetovic kaže:

  problemi su mogli biti davno prenebregnuti
  1.Direkcija za izgradnju grada u dogovoru sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture trebala je napraviti procenu nekoliko desetina objekata i spomenika koji su crtačima grafita na meti. na osnovu toga je trebalo planirati poziciju u budžetu svake godine i postepeno uraditi antigrafit zaštitu kao preventivu. ako se pak akcident dogodi, a dogodi se obično noću, izjutra se javi preduzeću sa kojim imamo ugovor i to se očas opere i idemo dalje. ali to se ne dešava jer neko za to nema u Direkciji sluha. kada smo završili uređenje parka kod katedrale i trg žrtava zamolio sam da to odmah uradimo jer se radi o velikim površinama koje su za grafite kao stvorene. rekoše mi: pusti, nema para! e sad kad dođe farbar i unakazi onda žuljaju, peru i premazuju… mi smo takvi… volimo da radimo dva posla… pitam se samo kome je to dobro… i ovaj spomenik da je bio zaštićen premazom, bio bi za sat vremena opran i dok se probudi Subotica… nikom ništa… moje zalaganje naišlo je na neodobravanje kod menadžmenta… e sad ko je bio u pravu ostavljam vama da procenite

 4. niko 024 kaže:

  Da odredjene sluzbe rade svoj posao manje bi toga bilo. Krajnje je vreme za to!!!!

 5. Cvece kaže:

  delija:
  ista firma koja je placena da cisti grafite salje ljude da iste rade kako bi imali posla… primetio sasvim slucajno lika koji je radio sprejom a sutradan pije pice sa covekom koji cisti grafite

   
  🙄
   

 6. mevetovic kaže:

  neznam na koje službe mislite konkretnije?
  gradska uprava ima inspekcijsku službu i momunalne nadzornike ali i zastarelu i nepotpunu,prosto zastarelu odluku o komunalnom redu.
  služba komunalne policije počeće sa radom a da nije donešena NOVA odluka o komunalnom redu krivicom gradske uprave.pod izgovorom da se čeka  na Zakon okomunalnim delatnostima koji je u proceduri u narodnoj skupštini izgubili smo tri godine. podsećanaj radi skupštini grada Novog Sada nije smetalo ovo izčekivanje i pre 3 ili 4 meseca doneli su novu modernu odluku prilagođenu vremenu i potrebama za efikasno i sveobuhvatno vršenje poslova iz oblasti nadzora komunalnog reda i higijene..ta dva organa imaju sa ovim direktne veze.javni red tj.unif, policija reaguje ukoliko uoči incident.ipak prvenstveno to radi kom.redar i sada i kom. policajac.
  ali ako je Odluka o komunalnom redu slaba i nedorečena a posebno je slab kazneno represvni deo onda to sve nije pokriveno zakonski.onda prijave delimično prolaze, neke padaju na prekršajnom i šta smo uradili..
  ali ako nova odluka koja je istini za volju bila ponuđena na razmatranje 2007 god i do danas je samo gurkana iz jedne ruku u drugu, nije temeljno prorađena i nisu konsultovani svi organi uprave i jp i jkp službe onda je ovo veliki problem a da sam-smo ovo trubili svim nadležnim rukovodiocima… jesmo… ali nije bilo zainteresovanih… i sad vas pitam kad urade jednu odluku na vrat -na nos a vremena je bilo ihaj na pretek… kako će to sve da izgleda? i kako će ti ljudi na terenu raditi svoj posao… ako mene pitate… mršavi će biti rezultati… to sve govori u prilog tome da tu nema osećaja odgovornosti za ovu oblast.

 7. nikola kaže:

  Smatram da bih trebalo uvesti ponovo drustveno koristan rad i sitni prestupnici kao i maloletni delikventi bih se mogli uposliti da spremaju sami ono sto su oni slicni njima i napravili

 8. ixilyn kaže:

  Daklem, ja sam za drustveno korisni rad kao sto sam vec u jednom od mojih komentara predlagao. No ipak mislim da bi to za ove sto ispisuju grafite po fasadama ipak bilo preterano. Drustveno korisni rad bi ipak trebao ostati kao resenje za ove sto na sitno otudjuju stvari. A za nase grafitase se slazem sa mevetovicem. Bolje da novce od budzeta trose na sanaciju grafita nego da zavrse ti isti novci u privatnim dzepovima, nekih od ovih gramzivih lokalnih vlastodrzaca!!!

OSTAVITE KOMENTAR