„Granica je zatvorena“

U Savremenoj galeriji u Subotici danas u 19 časova biće svečano otvorena izložba o životu i putu migranata i izbeglica „Granica je zatvorena“.

Izložba je rezultat saradnje migranata i tražilaca azila u Srbiji sa umetnicima Lukom Kneževićem-Strikom, Snežanom Skoko, Ivanom Bogićević-Leko, kolektivom „Škart“, Grupom 484 i Muzejem afričke umetnosti iz Beograda. Kustoskinje izložbe su Ivana Vojt i Emilia Epštajn, kaže se u najavi.

izlozba-granica-je-zatvorena-jpg_660x330

Radovi predstavljeni na izložbi rezultat su dvogodišnjeg rada ove grupe umetnika sa korisnicima centara za smeštaj tražilaca azila. Za vreme ovih poseta i druženja nastajali su radovi različitih formata, inspirisani pričama i životima ljudi koji su boravili u centrima i često aktivno učestvovali u stvaralačkom procesu.

Izložba sadrži: „migrantske mape puta“ – ilustrovane prikaze priča migranata o životu na putu koji za neke od njih traje i desetak godina; prezentacije na tekstilu – jastučnice i prekrivače ukrašene porukama tražiteljki azila i migrantkinja bližnjim, nadama i željama za budućnost – ovaj segment daje poseban osvrt na rodnu stranu migracija; interaktivnu aplikaciju „Virtuelne ograde“ koja korisnika stavlja u poziciju migranta u nepoznatoj zemlji, bez mogućnosti da komunicira putem telefona i društvenih mreža sa prijateljima i rodbinom, kao i autentične audio-zapise – priče tražilaca azila o iskustvima sa puta ka boljem životu.

U postavku je uključena i jedinstvena društvena igra koja nosi naziv „Granica je zatvorena“. Igru su osmislili tražioci azila smešteni u Centru za smeštaj tražilaca azila u Bogovađi, po uzoru na igru „Ne ljuti se čoveče“, a poslužila je i kao podsticaj za nastanak ove postavke. Pravila igre oslikavaju realnost koju migranti i tražiocia azila proživljavaju na svome putu do boljeg života.

Gostujuću izložbu „Granica je zatvorena“ organizuje Grupa 484 iz Beograda, Muzej afričke umetnosti iz Beograda i Savremena galerija Subotica.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 62

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: