Granice bez prepreka-projekat policije

U Subotici su uručeni sertifikati polaznicima kursa mađarsko-srpskog jezika na kojem su učešće uzeli policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kojima mađarski nije maternji jezik. Polaznici su bili policajci iz segedinske Škole policije (koji su učili srpski) i Centra za osnovnu obuku policije u Sremskoj Kamenici.

 

– Polaznici kursa bili su pripadnici PU Subotica, granične policije i PU Novi Sad. U okviru 150 časova naše kolege su savladale deo programa koje su osmislile kolege sa Otvorenog Univerziteta u Subotici – objašnjava  Biljana Puškarev direktorka SŠMUP.

 

Reč je o prekograničnom IPA projektu Mađarska – Srbija „Granice be prepreka“ koji su realizovali  Ministarstvo unutrašnjih poslova, Srednja škola unutrašnjih poslova i Centar za osnovnu policijsku obuku. Cilj programa je da potpomogne zajednički razvoj mađarsko – srpskih pograničnih područja uz podršku Evropske unije, u svrhu postizanja harmoničnog i kooperativnog regiona sa održivim i bezbednim okruženjem.

 

– Policijskli službenici će koristi svoja znanja svakodnevno na terenu i u kontaktu sa lokalnim stanovništvom kao i na dnevnim kontatima iz Mađarske – rekao je Milan Stanojević pomoćnik uprave granične policije.

 

Evropska unija podržala je prekogranični projekat sa 300 hiljada evra, od kojih je Srbiji dodeljeno 181 hiljada evra. Država je učestvovala sa 15 odsto i to MUP Srbije i pokrajinski Sekreterijat za obrazovanje. Bila je to prilika da i kolege razmene iskustva. Napravljena su i dva projekta sa Rumunijom i Bugarskom.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: