Granične policije nema jer vlast tako želi!

Na teritoriji Tavankuta imamo 19 kilometara državne granice sa Mađarskom. Za naselje Tavankut koji čini Donji i Gornji Tavankut, zatim Čikerija, Ljutovo, Kaponja u svakodnevnom dežurstvu policije imamo u smeni po jednog policajaca. Tavankut je zbog svoje specifične teritorije izuzetno interesantan za ilegalni prelazak državne granice zbog svojih 6,7 kilometara šume koja se prostire duž državne granice. Pre desetak godina je renoviran objekat karaule Vojske Srbije u Tavankutu za potrebe granične policije, kojoj je osnovni zadatak čuvanje državne granice i onemogućavanje ilegalnih prelazaka iste.

Ono što je nama iz Srpskog pokreta Dveri neshvatljivo je to da je pre dve godine jedinica granične policije koja je brojala oko dvadesetak pripadnika  iz naselja Tavankut prebačena na granični prelaz Bajmok. U stanici granične policije u Tavankutu se samo smenjuje straža koja obezbeđuje objekat. Sada se angažovanje granične policije vrši tako da se po potrebi po dva granična policajca upućuju iz Bajmoka za Tavankut. Da je ta granična aktivnost smanjena na minimum dovoljno je pitati same meštane ili pak videti da u pograničnom pojasu u neposrednoj blizini ograde koja je podignuta od strane Mađarske nema  nikakvih tragova patroliranja veće je sve obraslo u travu i korov. Navodno se njihova aktivnost svela na patroliranje po šumi. Koliko su uspešni u tome vidi se u broju migranata koji atakuju na granicu u okolini Tavankuta!

Sa druge strane u Mađarskoj imamo podignute granične mobilne stacionare, kasarne za smeštaj vojske. Čuvanje državne granice u Mađarskoj je  povereno  graničnoj policiji i vojsci.

Dve države i dve politike. Naša, koja dozvoljava kretanje migranata, da im se kojim slučajem ne bi umanjila sloboda kretanja ili stvorila neka neprijatnost od strane naših građana i Mađarska politika koja čuva svoj integritet, državu od ilegalnog prelaska granice, pri tome jasno stavljajući do znanja da oni koji u Mađarsku žele da uđu preko žice nisu dobrodošli.

Srpski pokret Dveri je za promenu politike aktuelne vlasti, za jednu odgovornu politiku prema svojim građanima. Da se onemogući ilegalan ulazak migranata na južnoj srpskoj granici, da se kretanje migranata van  Prihvatnih centara ograniči zbog bezbednosti naših građana.

Kada se promeni državna politika prema migracijama i  samim migrantima, tada će i u Tavankutu ali i u ostalim mestima granična policija raditi svoj posao a to je čuvanje naše državne granice i onemogućavanje ilegalnih prelazaka. Tada više neće biti nekontrolisanog kretanja migranata, taksista koji ih razvoze, uništenih voćnjaka i vikendica, medijskog obilaska ministra policije. Sve će biti pod kontrolom državnih organa od državne granice, Prihvatnih centara, migranata  a sve radi bezbednosti  građana Republike Srbije.

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. Uvik kaže:

  Jedini derani u gradu koji nisu u političkim kombinacijama. Svaka čast Dveri.

 2. Rajko kaže:

  Netacne konstatacije.

 3. Uzas kaže:

  Neka se javi onih 8 boraca Hrvata iz bataljona da se bore sa mulama.

 4. JaPaja kaže:

  Ja bi pitao ove iz Dveri , za koga oni navijaju? Za migrante ili mađare? Jel migranti hoće da dođu iz Mađarske ili da odavde odu tamo? Koga vi zajebavate?

 5. elena kaže:

  Drzava treba da se potrudi da se migranti sto manje zadrzavaju na ovim prostorima, tako sto ih nece zadrzavati i sprecavati da idu u EU preko Madjarske. Sve ove stete koje prave migranti na tom putu su minimalne u odnosu na njihov duzi ostanak ovde. Stim u vezi i nepojavljivanje patrola i nase policije je opravdano do nekle. To je realnost svidelo se to nekom ili ne.

 6. Oki kaže:

  Ajte vi gospodo iz Dveri, pošite vi lepo malo do Bugarske granice, pogledajte taj reljef, i taj granični pojas, pa če vam valjda doći iz dupeta u glavu, da je jugoistočna granica jedan vrlo nepristupačan teren.
  Lako je bilo Mađarima da ukopaju stubove u pesak.
  Nađite neku bolju temu za razglabanje

OSTAVITE KOMENTAR

63 + = 68