Grejanje na struju?

Od danas je u Srbiji struja za domaćinstva skuplja u proseku 10,9 posto, a kilovat za privredu 12,8 %, odnosno prosečno je struja za sve kupce skuplja 11,3 %.

 

Tako sada kilovat električne energije građani plaćaju oko šest evrocenti, umesto dosadašnjih oko 5,5, a račune za potrošenu struju uvećane oko 11 posto u odnosu na sadašnje, građani će na kućne adrese dobiti u septembru, piše Dnevnik.

 

 

Ipak, suštinski će se efekat povećanja cene kilovat-časa osetiti nešto kasnije, kada zahladni. Naime, uz poskupljenje struje od nepunih 11 posto računi će se, uz uslov da se potrošnja ne menja značajno, uvećati nekoliko stotina dinara, što se, iako će se, naravno, osetiti u kućnom budžetu, neće drastično odraziti na novčanike. Tako će za mesečnu potrošnju od 500 kilovata, uz jednak broj skupih i jeftinih kilovata, račun biti oko 300 dinara viši nego do sada i iznositi oko 3.000 dinara, s uračunatim porezom na dodatu vrednost.

 

Potrošačima koji mesečno troše 1.200 kilovata, uz jednaku potrošnju skupih i jefitnih kilovata, iznos na računima će se, uz uračunat PDV, uvećati oko 700 dinara i umesto oko 6.700 biće potrebno izdvojiti oko 7.400, dok će oni koji troše isti broj kilovata, ali 800 skupih, a 400 jeftinih, umesto oko 7.900 dinara, mesečni račun za struju plaćati više od 8.800 dinara.

 

U domaćinstvima koja troše iznad 1.600 kilovata (kada potrošnja prelazi u najskuplju, crvenu zonu) mesečni računi za struju biće viši od 10.000 dinara, uz dalje povećanje iznosa ukoliko se troši više skupih nego jeftinih kilovata. Tako će, uz potrošnju od 1.650 kilovata i isti broj onih u skupoj i jefitnoj tarifi, račun s oko 9.500 dinara, otići na gotovo 11.000. Uz povećanje broja skupih kilovata na, recimo 1.150 i potrošnju 500 jefitnijih kilovata, mesečni izdatak za struju će se s oko 11.600 dinara, približiti cifri od 13.000. Da je to iznos koji upućuje na štednju govori i to što se on veoma približio onom koji plaćaju individualni potrošači gasa uz mesečnu potrošnju od oko 300 kubika.

 

Da li će povećanje cene struje uticati na smanjenje potrošnje teško je reći jer će to zavisiti od mnogo faktora – cene i dostupnosti drugih energenata, platežne moći građana, spoljnih temperatura… Uz to, mnogim potrošačima je i dosadašnja cena bila visoka: dugovi za potrošenu, a neplaćenu struju su ogromni. Ipak, treba reći i da, osim dužnika koji za struju duguju nekoliko hiljada dinara, ima i onih čiji dugovi premašuju nekoliko stotina hiljada dinara, pa čak dostežu i milion dinara, što, slobodno se može reći, znači da struja poskupljuje za one koji plaćaju, dok je onima koji to ne čine potpuno svejedno koliko košta kilovat.

 

Ipak, trebalo bi očekivati da će potrošači koji električnu energiju koriste za zagrevanje domaćinstava biti racionalniji pri potrošnji i da će se potruditi da budu enegetski efikasniji. Pre svega zbog svojih novčanika jer je sigurno da će ove grejne sezone zagrevanje stanova uz korišćenje električne enrgije biti skuplje nego protekle dve, pošto se cena struje u Srbiji nije menjala od aprila 2011. godine.

 

Priprema za grejnu sezonu

 

U “Elektroprivredi Srbiji” ističu da će i posle poskupljenja, cena struje u našoj zemlji biti najniža u okruženju, da se cena kilovata nije menjala poslednjih 28 meseci, da je inflacija bila 14,1 posto, te da ovim poskupljenjem nisu ublaženi ni negativni efekti inflacije. Ipak, povećanje cene električne enrgije obezbediće remonte i investicije koje su u toku u EPS-u, da bi kompanija uspešno mogla ući u predstojeću grejnu sezonu, obezbediti nesmetano snabdevanje potrošača i pouzdan rad sistema.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    Po ovakvim cenama gradskog grejanja, struje i gasa, ubrzo ćemo u Srbiji prekršiti sporazum iz Kjotoa!

  2. JA kaže:

    zašto iko mora ili treba mene ili nekoga da sprecava da se greje na struju,ako neko moze da plati neka se greje,zbog čega tolka halabuka oko toga ko koliko trosi i koliko će zbog toga da plaća,čak sto vise ja sam da se ukinu te tarife jer ispada da onaj koji vise trosi treba da bude kaznjen sto trosi nesto sto je neko proizveo kao proizvod a ja to koristim jer mi treba ili zelim,to vam je kao da kažu mozeš 50 lit goriva po 150 ali ako ćes vise e to je 190 din  ,glupost,struja je roba koja ima istu cenu proizvodnje do 350 kw i ima istu cenu 1000kw
     

OSTAVITE KOMENTAR