Greška prilikom preraspodele mandata za MZ

Gradski odbor Demokratske stranke Subotica obaveštava javnost da je utvrdio grešku Izborne komisije u preračunavanju mandata nakon objavljivanja konačnih rezultata Izbora za članove skupština mesnih zajenica na teritoriji grada Subotice za 2011. godinu, koji su održani 5. juna.

Slika

Prilikom preračunavanja mandata po konačnim rezultatima, Izborna komisija je primenila pogrešnu formulu Dontovog sistema iz 2007. godine, te je neosporno da preraspodela mandata u 15 mesnih zajednica nije urađena u skladu sa važećim parametrima – navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Demokratske stranke Subotica ne osporava broj osvojenih glasova učesnika na izborima, ali će Izbornoj komisiji već danas uručiti oštar protest zbog nastale greške i insistirati na novoj preraspodeli mandata.

Odbornička grupa Demokratske stranke će na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada Subotica tražiti da se utvrdi konkretna odgovornost svih koji su učestvovali u obradi rezultata ovih izbora i podneti zahtev za smenu kompletne Izborne komisije.KOMENTARI

 1. gost57 kaže:

  kao običan gradjanin nerazumem se u Dontov sistem iz 2007. god. Šta to znači neosporavamo druge učesnike u izbornoj radnji ali nama fali. Ma ko koga tu………..?

 2. Pera kaže:
  gost57 napisao:kao običan gradjanin nerazumem se u Dontov sistem iz 2007. god. Šta to znači neosporavamo druge učesnike u izbornoj radnji ali nama fali. Ma ko koga tu………..?

  To što si ti citirao, nigde u tekstu ne piše. Piše da se ne osporava BROJ OSVOJENIH GLASOVA, nego NAČIN OBRAČUNA MANDATA.

 3. Dreamgirl kaže:

  Kako prenosi list Blic, Jene Maglai, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, optužio je Gradsku izbornu komisiju da je, primenom pogrešnog metoda raspodele mandata, nakon izbora za mesne zajednice, njegovu stranku oštetila za osam mesta u skupštinama ovih tela. On je zbog toga Osnovnom javnom tužilaštvu podneo i krivične prijave protiv N.N. lica i zatražio je da nadležni organi utvrde “ko je nalogodavac i izvršilac izborne krađe”.

  – Prilikom prebrojavanja glasova, nakon prvog kruga, primetili smo da se ne podudaraju naše i računice Gradske izborne komisije. Angažovali smo tim matemetičara i informatičara, koji su utvrdili da su mandati pogrešno raspoređeni, najviše na našu štetu, jer smo dobili osam mandata manje. Primenjena je računica koja nije u skladu sa vežećim propisima i mislimo da to nije slučajno, već da je Demokratska stranka, koja je na vlasti, izabrala da koristi sistem koji joj je više odgovarao. Tražimo od izborne komisije da hitno ponovi postupak raspodele mandata – rekao je Jene Maglai na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

  Problem leži u činjenici da je raspodelu mandata Gradska izborna komisija vršila u skladu sa Odlukom iz septembra 2009. godine. Međutim, u decembru iste godine doneta je izmena te odluke i utvrđena su nova pravila, pa je to ozvaničeno u Službenom listu grada Subotice 17. decembra.

  Izvor: Blic

 4. adkersu kaže:
  gost57 napisao:kao običan gradjanin nerazumem se u Dontov sistem iz 2007. god. Šta to znači neosporavamo druge učesnike u izbornoj radnji ali nama fali. Ma ko koga tu………..?

  Pismenost ti nije jača strana tebra…

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: