Greškom na spisku za stečaj?

Rukovodstvo subotičkog preduzeća "Poljoopskrba" iznenađeno je objavljivanjem njihovog preduzeća na spisku za stečaj Agencije za privatizaciju.

stecaj-katanac

Kako ocenjuju, za to nema ekonomskih razloga i veruju da je po sredi greška.

Poljoopskrba se zajedno sa još pet subotičkih preduzeća, koja imaju preko 200 zaposlenih, nalazi se na spisku 188 preduzeća obuhvaćenih Akcionim planom Vlade Srbije za okončanje privatizacije pokretanjem stečaja. 

Rukovodstvo Poljoopskrbe iznenađeno je ovim potezom, pošto smatraju da nema ekonomskih razloga za pokretanje stečaja, tvrde da posluju bez blokiranog računa i redovno isplaćuju zarade i izmiruju doprinose za četvoro zaposlenih. 

Direktor ovog preduzeća koje se bavi prometom u oblasti poljoprivrede Marin Vidaković kaže da preduzeće postoji od 1976. godine, a do je do 1991. godine funkcionisalo u okviru istoimenog zagrebačkog preduzeća. 

Tada su, po njegovim rečima, Uredbom državnih organa Srbije postali državno preduzeće, dok od 2002. godine vode spor sa Poljoopskrbom Zagreb oko imovine, gde je pre godinu dana postignut određeni dogovor između dve firme, o čemu su obaveštene agencije za privatizaciju dve zemlje. 

"Ovo jutros je za mene iznenađenje, ne možemo da dobijemo telefonom Agenciju za privatizaciju, tako da ne znam šta će biti dalje. Uglavnom, vodi se spor sa Poljoopskrbom Zagreb koji još nije dobijen u vezi povratka imovine, a ovo sa Agencijom za privatizaciju ja ne shvatam", rekao je Vidaković. 

On smatra da će preduzeće nastaviti da posluje do kraja pomenutog spora, i dodaje da je zagrebačka Poljoopskrba uputila pismo o zainteresovanosti za ovo preduzeće, ali ne da ga privatizuje, već da ga vrati u svoje okrilje. 

"Mislim da je ovo neka greška, što nije prvi put", smatra Vidaković. 

Osim Poljoopskrbe, iz Subotice se na ovom spisku nalazi još nekoliko preduzeća Urbing koji nema zaposlenih, Poljokoop koji ima jednog zaposlenog, Merkator sa Palića, takođe sa jednim zaposlenim, dok ubedljivo najviše zaposlenih na ovom spisku – 202 ima DP Solid. 

Akcioni plan Vlade Srbije usvojen je 31. januara 2015. godine, kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti za njih ima zainteresovanih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo.

 

TANJUGKOMENTARI

  1. SIon kaže:

    Niko nece da ih kupi, mislim da je dalje suvisno komentarisati. 

  2. Rin Tin Tin kaže:

    Greška?

    Pročitajte knjigu „Sedam spratova“, pisac je Dino Bukati.

OSTAVITE KOMENTAR