Grk Zorba na Letnjoj pozornici

Na Letnjoj pozornici na Paliću, 14. jula biće izveden jedan od najpopularnijih baleta "Grk Zorba", Mikisa Teodorakisa, u izvedbi folklornih igrača a u organizaciji Osnovne baletske škole Raičević. Balet je zakazan za 21h a u slučaju kiše odlaže se za 15. jul.

 

Uloge:

Zorba- Marin Jaramazovic
Madam Ortens – Gabriela Sanka Basic

Nik – Darko Stantic

Udovica Marina – Natalija Raicevic

Udovac – Dejan Skenderovic
Ansambl – folklorni studio koji vodi Marin Jaramazovic

 

Aleksis Zorbas je balet grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa koji je napisan je u periodu od 1987. do 1988. godine u Atini, Vrahati kod Korinta i u Parizu. 

Zorba plakat

Projekt je predložen veronskoj Areni, koja ga je prihvatila, i Teodorakis se punim žarom baca na posao uklapanja, dokomponovanja i orkestracije materijala. Na praizvedbi je dirigovao lično, kao i na ponovnom postavljanju na istoj sceni 1990. godine.

 

U Srbiji je prvi put postavljen 1. decembra 1994. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ovoj premijeri je prisustvovao i sam Teodrakis koji je dao besplatno notni materijal i autorska prava za izvođenje SNP-u.

 


Osnovna baletska škola "Raičević" koja izvodi predstavu postoji u Subotici od 1990. godine i jedna je od četiri škole registrovane od strane Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije. 

 

Škola sarađuje sa institucijama kroz javne nastupe i koncerte, učestvuje u kulturnim manifestacijama, na festivalima i republičkim takmičenjima a sarađuje i sa baletskim školama u zemlji i inostranstvu.

 

Cilj osnovnog baletskog obrazovanja je upoznavanje učenika sa klasičnim baletskim i umetničkim repertoarom i umetničkom igrom, gde je klasičan balet osnova za moderan, neoklasičan i džez balet, kao i osnova za standardne plesove.

 

Karte za balet se mogu kupiti u Knjižari Plato, Dečijem pozorištu kao i u Baletskoj školi Raičević.

 KOMENTARI

  1. ... kaže:

    Cena karte?

OSTAVITE KOMENTAR

24 + = 26

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: