Grujić obišao radove na Sinagogi

Pokrajinska Vlada finansirala je do sada sa 5,2 miliona dinara radove na obnovi subotičke sinagoge i potrebno je obezbediti širok front kako bi ovaj objekat bio što pre privreden nameni, izjavio je Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić. …

Panorama-Subotice-02

On je prilikom obilaska radova na obnovi fasade na ovom verskom objektu rekao da je pokrajinska Vlade u ovoj godini izdvojila 3,4 miliona dinara za radove na sinagogi, što sa prošlogodišnjih 1,8 miliona čini cifru od 5,2 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za radove na Sinagogi.

 

Grujić je rekao da je zadovoljan dinamikom radova koji se trenutno izvode i da ohrabruje priliv sredstava sa više nivoa, ocenivši da su svi akteri shvatili da je ovo poslednji momenat da se nešto uradi povodom sinagoge. On je najavio da će pokrajinska Vlada i ubuduće, u skladu s mogućnostima, izdavajati sredstva za dalju sanaciju Sinagoge.

 

"Mi doživljavamo i Sinagogu kao jedan od najvažnijih objekata, ne samo u Subotici, ne samo u Vojvodini, ne samo u Srbiji pa i šire, regionalno gledano – i po značaju i po kvalitetu, lepoti. Mislim da je jako bitno da se nađe širok front, u smislu toga da se objekat što pre privede nameni", rekao je Grujić.

 

On je posetio i prostorije Gradskog muzeja, gde je pokrajinski sekretarijat za kulturu stalnu postavku potpomogao sa milion dinara, kao i arheološko nalazište Majdan kod Kanjiže, gde je sekretarijat sa nekoliko miliona dinara finansirao radove u poslednjih nekoliko godina.

 

Zgrada subotičke sinagoge uvrštena je nedavno na listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine “Europa nostre”. Do sada je završena rekonstrukcija zapadne fasade, u toku je rekonstrukcija istočne, u gradskom budžetu obezbeđen novac za sanaciju južne fasade, a Vlada Mađarske najavila pomoć u iznosu od 300.000 evra za obnovu unutrašnjosti ovog objekta.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    Ovaj covek Grujic ako zeli da se bavi svojim poslom,neka ide u radio Suboticu.Suboticke novine .Mozda bi od njega tamo bilo vise koristi.

OSTAVITE KOMENTAR