Guitar Open Festival

Balkansko udruženje mladih i ove godine od 12. do 15. maja u Subotici organizuje Međunarodni festival klasične gitare – Guitar Open Festival. Ova manifestacija već četiri godine okuplja klasične i ostale gitariste i muzičare svih profila, od đaka do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih muzičara.

Program festivala:

12.maj

20.00h Svečano otvaranje i Thibault Cauvin (FRA)
– Pozorište Deže Kostolanji
21.30h After Hour Party
– Jazz klub Sax

13.maj

20.00h GUITAR OPEN CINEMA – The legendary guitar performances
Segovia, Bream, Mikulka, Paco De Lucia
– Bioskop Lifka
21.30h GITARSI – guitar quartet
– Jazz klub SAX

14.maj

20.00h Ognjen Grčak (SRB)
– Pozorište Deže Kostolanji
21.30h After Hour Party
– Jazz klub Sax

15.maj

20.00h Arnič-Turudić quartet (SLO)
– Pozorište Deže Kostolanji
21.30h Afet Hour party
– Jazz klub SaxKOMENTARI

 1. Dreamgirl kaže:

  Pored jučerašnje najave za Guitar festival, danas je već drugačija priča. Kako prenosi list "Danas" festival nije dobio očekivanu podršku i pod znakom pitanja je održavanje festivala:

  Održavanje revijalnog programa, odnosno koncerata u okviru Guitar open festivala koji se već četvrtu godinu organizuje u Subotici pod znakom je pitanja, a time i uopšte opstanak Festivala, napominju organizatori. Problem je što je gradska uprava, dosadašnji generalni pokrovitelj, odustala od podrške ovoj manifestaciji.

  – Mi, u stvari, nemamo nikakvog konkretnog odgovora nadležnih sve do sada, a kako festival počinje već 12. maja, mislimo da to znači da nas više ne žele pomagati. A bez tih sredstava Festival će se svesti na edukativni deo, odnosno master klasove, i takmičarski deo, dok će koncertni, onaj za publiku najzanimljiviji deo, svakako izostati. A naredne godine ne znamo da li će se uopšte održati – kaže Vladimir Stojanovski, jedan od organizatora.

  Guitar open festival je zamišljen kao podsticaj mladim talentima iz Srbije i Evrope, i tokom prethodne tri godine uspeo je da se afirmiše i stekne poklonike, tako da se za ovogodišnji prijavilo više od sto gitarista iz Srbije i regiona. Takođe, Festival je prešao i državnu granicu, te će se simultano održavati i u Kiškunhalašu, mađarskom gradu sa kojim je potpisan sporazum o kulturnoj saradnji. Zanimljivo je da taj deo Festivala nije diskutabilan, jer se on održava u saradnji sa Kulturnim centrom i lokalnom samoupravom tog grada.

  – Ukoliko zaista izostane podrška gradskih vlasti, i to bez ikakvog objašnjenja, plašimo se da će to ugroziti održavanje festivala, ali i budući potencijal koji ovaj festival očigledno ima za mnoge mlade talente – kaže Stojanovski.

 2. coyote kaže:

  Sramota za grad…

OSTAVITE KOMENTAR