Guliverovo zaboravljeno vreme

Da li je na Bačkoj nekada igrana noćna utakmica? Kada je počelo sakupljanje sličica fudbalera? Ko je pravio sportsku opremu pre Adidasa, Najka i drugih stranih firmi?

To su samo neka od fudbalskih pitanja za koja odgovore moramo potražiti u dalekoj prošlosti, koju više niko živ ne pamti. Usmeno predanje je sve tanje i bleđe a ono što nije zapisano i sačuvano, kao da se nije ni desilo.

Čak i ono što je sačuvano i odloženo u Arhiv, čeka da bude otkriveno i objavljeno. Tek objavljena građa je trajno sačuvana.

Fudbalski klub Bačka je izdao više monografija uoči okruglih jubileja ali u njima nije bilo mesta za sve epizode iz vekovne istorije. Istorijski arhiv Subotice čuva deo dokumentacije gde može da se vidi i ono što nisu podaci koji se „pišu zlatnim slovima“ ali jesu na neki način zanimljivi za povest subotičkog i jugoslovenskog fudbala.

 

Noćna utakmica na Somborskoj kapiji

Još tridesetih godina fudbalski svet očarava mogućnost da se utakmice igraju pod zvezdama. Znamo da je SAND imao svoje osvetljenje a da je i Bačka imala takve ambicije, čak možda i igrala neke utakmice uz privremeno montirana svetla, otkriva jedan dokument iz 1932. godine.

To je ponuda i predračun preduzeća „Subotička električna željeznica i osvetljenje D.D.“,  za postavljanje osvetljenja za jednu noćnu utakmicu na Bačkinom stadionu. Ne pominje se koja je utakmica u pitanju ali ako znamo da Crveni sa Somborske kapije u to vreme spadaju u gornji dom jugoslovenskog fudbala, da igraju i međunarodne susrete, pretpostavimo da je bio neki fudbalski praznik.

suboticka elektrana

elektricna centrala subotica

Provizorno montiranje el. osv. na 20, 300 Watti za jednu noć pozajmljenje materijala i rad Din 12,467; u ovu svotu nije určunata potrošnja struje, koja će biti računata po 0.68 na  Hws.

Osim tog imate platiti pripadajući gr prirez i drž trošarina kao i taksa gr. ing od Din 150.-

Primećujemo da za sijalice koje slučajno budu izgorele ili polupane imate nam plati po njihovoj dnevnoj vrednosti.  

el ent

reflektori

 

Geza Šifliš Guliver

Bačka je za 113 godina postojala u carstvu, kraljevini i republici, zvala se i Građanski, Sloboda i Zvezda, fuzionisala se se drugima ali adresu i boje nije menjala. Baštinila je tradiciju iz 1901. i opstala kao zvanično najstariji klub na prostoru bivše Jugoslavije.

Oni klubovi koji su nestali, nisu imali sreću da za njima ostane sređena arhiva.

006

Fudbalski klub SAND iz Subotice je rasformiran aprila 1945. iako je bio jedan od jačih timova u Jugoslaviji. U svoje najbolje vreme, krajem dvadesetih i početkom tridesetih, tri igrača SAND-a igrala su za reprezentaciju. Miloš Beleslin, Janoš Horvat i Geza Šifliš.

fk sand

Kako piše u knjizi „Beli orlovi 1920 – 1941“ (Vasa Stojković, Beograd 1999 ) , golman SANDa Geza Šifliš dobio je nadimak Guliver zbog svog stasa. Iz SANDa je prešao u Ferencvaroš a zatim u Ujpešt.

Godine 1936. oženio je mađarsku prvakinju i rekorderku u plivanju, Magdu Sas.

Za reprezentaciju Jugoslavije je branio pet puta.

Zahvaljujući arhivu Koninklijke Bibliotheek Den Haag sačuvane su fotografije sa Olimpijskih igara u Amsterdamu 1928. a među njima i utakmice Jugoslavija – Portugal . Na njima je i subotički golman.

geza siflis

siflis geza

jugoslavia oi 1928

Geza Šifliš (golman) SAND, Milutin Ivković Milutinac (Fk Jugoslavija), Milorad Mitrović (BSK), Milorad Arsenijević (BSK), Danijel Premerl (HAŠK), Ljubiša Đorđević (BSK), Kuzman Sotirović (BSK), Ivan Bek (BSK / Set Francuska), Mirko Bonačić (Hajduk), Slavin Cindrić (Građanski), Franjo Giler (Građanski), Selektor: Dr. Ante Pandaković, kapiten Danijel Premerl.

 

Sakupljanje sličica

Priča o sličicama i fudbalerima traje duže nego što se misli.

Predratni-fudbalski-album-cokolada

Predratni-fudbalski-album

Samozvani „Kralj čokolade“ Šonda, piše na Bačkinu adresu:

Primio sam Vaše cenj, pismo od 4.o.m. kao i poslatih mi 17 komada slika Vaših igrača, pa vam se na trudu najlepše zahvaljujem.

U slučaju  da ste zbog toga imali neke vanredne troškove, izvolite mi to javiti, jer sam rado pripravan iste Vam nadoknaditi.

sonda cokolada

Oni koji se sećaju Šonda čokolade, kažu da je bila najgora. Ipak, te 1932. godine on ima sluha za nešto što će jednog dana biti veliki posao.

sonda album slicice

sonda album

 

Svi na sneg

Umoljavaju se igrači i članovi Društva da izvole uzeti učešća u čišćenju igrališta od snega, koje će se izvršiti danas poslije podne sa početkom od 3 sata.

backa arhiva

 

Prva jugoslavenska radiona i trgovina športskim potrepštinama – NEGRO

020

predratni fudbal

lopte negro

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR