Gust dim truje vazduh Subotičana

Druga je sedmica kako vatrogasci ne mogu da ugase žar koji tinja na parceli od oko osam hiljada kvadratnih metara na prilazu gradu, na kojoj su se izmešali hemikalije iz nekadašnjih fabrika za preradu kože, nekontrolisano rastinje i divlja deponija. Posledice ove dugotrajne tinjajuće vatre najviše osećaju stanovnici stambenog naselja Prozivka koje je u neposrednoj blizini ove parcele. Gust dim, teškog mirisa, gotovo svakodnevno lebdi nad ovim delom grada, a on je pojačan upravo činjenicom da jedino što za sada mogu vatrogasci da urade jeste to da svakodnevno prskaju vodom ovu parcelu kako se vatra ne bi rasplamsala.

A. Isakov

 

– Ono što gori je smeša hemikalija zaostala u četiri bazena, svaki od oko 400 kvadratnih metara, a dubine i do četiri metra, u kojima su nekada fabrike „Garled“ i „Jugokoža“ štavile i obrađivale kožu. To je prekrila trska i divlje rastinje, a pošto fabrike ne rade već dugo, vremenom se tu stvorila i divlja deponija sa mnogo plastike i drugog otpada. Sve to formiralo je jednu žitku masu, nešto poput gustog mulja koji neprestano tinja i gori. Nažalost, vatrogasci ne mogu da priđu i ugase vatru vodenim šmrkovima jer su bedemi ovih bazena sa hemikalijama rađeni od zemljane utvrde koja ne može da izdrži teret – objašnjava za „Politiku“ stručnjak upućen u problem, koji nije želeo da se pojavi pod imenom i prezimenom.

 

Inače, suvo rastinje na ovom placu krajem avgusta proširilo se i na susedni plac preduzeća za reciklažu plastike „Interkord“ izazivajući dramatičan požar nakon što su se zapalila skladišta plastičnih flaša. Taj požar je brzo saniran, ali smeša plastike, hemije i korova u susedstvu i dalje tinja. Niko ne zna u čijem vlasništvu je parcela sa koje se i dalje truje vazduh Subotičana. Fabrike za preradu kože „Jugokoža“ i „Garled“, nekada najveći zagađivači okoline, propale su i prodate su njihove nekretnine, deo placa koji je uz prugu pripada železnici, a po svemu sudeći deo je i  gradsko zemljište. S obzirom na to da gori smeša hemikalija, ostaje pitanje da li su one otrovne i koliko su zagadile vazduh.

 

Na ovo pitanje, međutim, niko nema odgovor. Republički inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Sekulić kaže da je sada došao sa godišnjeg odmora i nije još radio analize, a u gradskoj inspekcijskoj službi kažu da nisu ovlašćeni za davanje informacija jer ovaj problem prevazilazi inspekcijska rešenja i traži angažovanje gradske vlasti. Zbog požara u „Interkordu“ kada je gorela plastika zabeleženo je povećano prisustvo čađi u vazduhu, što se vidi i u izveštajima Zavoda za javno zdravlje. Ali, u ovom slučaju gore štetne organske materije, a u gradu se ne radi analiza na njihovo prisustvo u vazduhu. Ovde treba dodati da je vazduh u Subotici poslednjih dana pretrpeo dodatno zagađenje jer su se prošle sedmice zajedno sa suvom travom zapalile i hemikalije u zemljištu u bivšoj fabrici „Zorka“.

 

Prema rečima stručnjaka, trebalo bi uraditi sanaciju zemljišta, što podrazumeva uklanjanje tinjajućeg mulja i gornjeg sloja zemlje i potom nanošenje novog zemljišta. Dok se to ne uradi ostaje samo da se čeka da neka obilna kiša spase Subotičane daljeg zagađivanja vazduha.

 

A. Isakov (Politika)KOMENTARI

 1. Atirudra kaže:

  Svaka cast strucnjacima i svima sto ne mogu prici mestu , ma pustite nek tinja jos sto godina ko sisa narod kome smeta, sta da kazu ljudine na obroncima planina gde je izbio pozar sa kosinama od po 80 stepeni , ONI ne mogu prici , a ovi mozgovi ovde!!!!!!! A nema se bager , pa uzmite kreativnost , razbijajte glave, mozda ima neko resenje van onih 3 koji su vam slucajno naisli u mozd celije , uzmite bagere i strpajte zemlju u te rezervoare bazene poklopite sve sa 2 metra zemlje uradite nestoo KORISNOOOOO!

 2. Atirudra kaže:

  Da cekacemo kisu , prije bi imali uspeha (druga ideja) ako bismo uveli Indijance iz Americkih rezervata , jedno sto njih , metnuli u rusevine koje imamo recimo u centru grada na mestu sto zovemo teatar -beton KOCKA nek pevuse i tancuju i pre bi kisa stigla …………. oni su i tako navikli da zive na otvorenom a ne traze mnogo 🙂 …..

 3. adam kaže:

  I stanovnici Aleksandrova vrlo dobro osecaju taj smrad !!!! I pre ovog pozara svako vece osecamo smrad deponije i to nikoga ne zanima, i sad kada se oseti na prozivci to je postao problem!!! Nikada se to nece resiti jer nam obecavaju vec 10 godiNA!!!

 4. mislilac kaže:

  A ŠTA AKO ZADIMLJENI PLAC PRIPADA J.K.P.VODOVOD I KANALIZACIJA!?

 5. Question kaže:

  Atirudra:

  Svaka cast strucnjacima i svima sto ne mogu prici mestu , ma pustite nek tinja jos sto godina ko sisa narod kome smeta, sta da kazu ljudine na obroncima planina gde je izbio pozar sa kosinama od po 80 stepeni , ONI ne mogu prici , a ovi mozgovi ovde!!!!!!! A nema se bager , pa uzmite kreativnost , razbijajte glave, mozda ima neko resenje van onih 3 koji su vam slucajno naisli u mozd celije , uzmite bagere i strpajte zemlju u te rezervoare bazene poklopite sve sa 2 metra zemlje uradite nestoo KORISNOOOOO!

  Sviđaju mi se tvoji komentari, ali pokušaj da ne SISAS narod, dosta ga već, da izvineš, sisaju i bez tebe, stavi čoveče onu kvačicu pa ćemo znati da hoćeš da kažeš “ko ŠIŠA narod”, eeeee, to je već nešto drugo. Podesi kada sedneš da pišeš, probaj, nije to teško, ako ne znaš nađi nekoga koće ti namestiti te parametre za pet minuta, i ti i svi drugi kojima umesto šišanja ispadne – sisanje!

OSTAVITE KOMENTAR