Hajde da konačno budemo racionalni

Nezvanični i iznenadni dogovor predsednika vojvođanske i republičke vlade Bojana Pajtića i Mirka Cvetkovića, bar kako javljaju pojedini mediji, o zahtevima za vraćanje vojvođanske imovine predstavlja korak napred u rešavanju ovog vitalnog pitanja za Vojvodinu – kaže za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Vlade Vojvodine.

 

„Taj dogovor je bio nagoveštavan i dobro je što je do njega došlo, mada možda na kraju ništa i ne bude… Ja sam veoma zainteresovan, kao potpredsednik vojvođanske vlade, da sve to na kraju bude rešeno u korist Vojvodine“, ističe Pastor.

 

 

Prema pojedinim informacijama, dogovor dva premijera je sveo zahteve, to jest imovinu Vojvodine, na gotovo najmanju meru…


– Plašim se da će nakon tog dogovora i konsultacija s ministarstvima na kraju ispasti manje nego što je navedeno u predlozima Vlade Vojvodine. No, kada bi se govorilo o tome šta bi još eventualno moglo da se traži – ima tu puno toga, ali kao što vidimo, ni onaj minimum, ni ono što je sasvim racionalno i što je uređeno i Ustavom i Statutom i Zakonom o prenosu nadležnosti, jednostavno ne ide. To je zato što kada se o tome govori počinje da funkcioniše nekakav Pavlovljev refleks, koji koči sve i skreće čitavu priču na potpuno iracionalnu ravan. I, onda, svi mi dođemo u situaciju da se pravdamo kako nećemo razbijati Srbiju, destabilizovati, otcepljivati i šta znam sve… Moram da kažem da ta retorika i nametanje takvih sumnji već mnogo dugo traju i mnogo su štete naneli.

 

 

Da li je onda navodni dogovor u Beogradu zaista korak napred za vojvođanske stavove?


– Ja ne znam gde taj korak vodi, ali ono što je definitivno važno jeste da priča nije zatvorena. Kako će se ona okončati, naravno da nije svejedno, i mi smo zainteresovani i kao stranka i ja kao potpredsednik Vlade Vojvodine da sve to što je u tim predlozima i amandmanima bude usvojeno. U „zagradi“, moram reći da se ipak plašim da to neće baš tako jednostavno ići, jer kad bi to tako bilo, mi o ovome ne bismo morali pričati.

 

 

Kako komentarišete činjenicu da se u tom dogovoru ipak radi o zaobilaženju pokrajinskih institucija?


– Ne bih želeo to da komentarišem. Mislim da svako ko to vidi ima sopstveni komentar… Za mene je važno da se postigne nekakav dogovor i priča uvede u racionalni tok, ako je ikako moguće.

 

 

V. Laloš

DanasKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Pa da potrose sve kao i sa Subotickom imovinom ! S druge strane sta ce im povrat imovine Vojvodini kad su svakako sve bespravno otudjili (lokale) po Subotici,tj oni su bili Republicki i lokalci nisu imali pravo da ih otudje ali to nije bilo smetnja da ih otudje .Tako da mi nije jasno odkud sad pa treba da budu vraceni – bezveze .

  2. Xmen kaže:

    Nema tu šta da se vraća ! Sve što je u našoj avliji (Vojvodini) je naše, a to što je pokradeno i otuđeno, to je većinom BG mafija uradila (uglavnom sve što nešto vredi) !!

  3. boki kaže:

    ovi subotički lopovi mi nikako ne izgledaju da su iz BG

OSTAVITE KOMENTAR

44 + = 45

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: