Hamzine čizme

Nije ni ova pripovitka od juče, kad već jevo i ja imam unučad, al desila se . Što kaže Đorđe Balašević u ono vrime kad sam steko druga do groba i hroničnu upalu zgloba, dakle u vrime kad sam vojskovo u JNA.

jna 1

Sve se trevilo nikako brzo.

„Iđem kući s posla, mlad sam počo raditi a nana me, pokojna moja, čeka na vratacima i plače, al ku kiša. Gledam i pitam je . Šta se desilo???’ .

Joj Nidžo moj lipi, jevo dono poštaš triba da se javiš u dom JNA na korzi, i da ti dadu diš ići u vojsku. Moš’ mislit jesapim, pa ni zadnji ni poslidnji koji iđe šta tu triba plakati“

Kaki je red, opravilo se oproštajno sa svircima koji su cilu noć voštili razne pisme al najveć,ma onu: „Nek cvjeta cvijeće nek lista gora, dug prema zemlji vraćat se mora“ – i očo ja.

Prva tri miseca sam mislijo da ću prolajat od muke. Ni novaca ni pisma od kuće, tek digdi koje stigne. Furtom na nikim terenima te učimo pucati, te ovo, te ono… a starešine nike juuuuuujuuuj, bisni i oštri ,a vamo i jovi stariji vojnici ta furtom nas štogod zakečkavaje. Di koji je bijo i dobar, al to su bili oni što su divanili „de si zemljače!?,imaš li da mi pozajmiš jednu crvenu’ vraćam ti čim stigne od mojih od kuće“-taki smo se morali mi mladi čuvati, jel to su nam i starešine divanile da su ti taki opasni i da novce nećemo nikad viditi.“

Al nejvećma smo patili zbog Hamze, mog klasića.

„Hamzo je bijo jaka derančina, a drug da nemož’ bolji bit, al niki smotan i malo i neuredan te se trevilo sto puta da zbog njeg dobjemo ostav.

Sad jedan kaže, triba ga ćebovati, jedan bi mu palijo biciglicu – al kućemo kad je ku komad kruva.

„Svitujemo mi njega furtom i divanimo mu. Učimo ga al veli nama njegov zemo Hasan, ma on ti je ko duvar. Đabe mu bolan pričati kad je on ko ajvan hrkkk, ****te mjesec nesretni, veli Hasan zemi svom“

Jedared  u noć, postroju nas i kažu svi u kamijone, za po sata da budnemo spremni i da budemo na pisti -iđemo na teren.

Kad smo stigli, ono nika planinčina al nigdi nikog, nas metili u niku staru karaulu i sad kad dođemo iz patrole osapunjani ku konji, oma bocu vode i peremo se. Nije bilo tušova jedino jedared nediljnom kad dođu abehajci s cisternom i sa šatrom, e onda se okupamo i do sledeće subate ništa.

Kojkako mi duramo i tako, jel bijo je niki potok na jedno dvi duži od nas pa smo se tamo kupali, ako ne vidi vodnik.

Mi se kupamo al Hamzo. ma ni blizo vode. A u spavaoni kad legnemo em je hrko em su mu noge smrdile lipo da se onesvistiš.

E jedared mi njemu kažemo, da će gadno proći ako ne bude pravo noge. On jaro da nemož veći bit, veli nama: „ Ma bolan, ne merem ti ja uvjek prati, a i ćarape su na nogama pa ne osjetite valjda bolan toliko?“

Ostimo ,borme ostimo. Mi lipo uzeli i povadili mu pertle, a biće smotra i da u stroju on onaki jaki stoji kad vodnik će njemu:

„Vojniče! Gde su pertle?“

„Nema ih druže vodniče“

„Kako nema? Trčećim  korakom kod mene ispred kancelarije i da me tamo sačekaš!! Moja izvršna!!

„Ode Hamzo trči,one čizmetine kloparaje, vodnik nas isprigledava i naredi do daljnjeg voljno i ode u kancelariju“

„Kad jedared čujemo vodnika, al dere se ,al iz petni žila“

„Izađu on i Hamzo napolje, ovaj vikne desetara i naredi da ode u magacin i da izvadi dva para čorapa i nove čizme i da dade Hamzi“

Ovaj uradi tako

A vodnik veli svima nama: „Pa vi ste drugovi mogli da poumirete od ovoga smrada. Pa Hamza nije skido čarape zbog bolesti kože, i bolje da nije skido“

Hamzo,  zbog dobrog vladanja i zbog svega što si doprineo svojim drugovima i Jugoslovenskoj narodnoj armiji – dajem ti deset dana poštede i zatim pet dana odsustva.

Kad se vratijo sa odsustva eto nama našeg Hamze i nosi nam pite zeljanice i tulumbe pa nam veli.

„E jarani moji, evo da se počastite a moja mi nana opravila ovaj melem za noge te je bolan rekla da ste svi bujrum kod nas ako vam išta od melema zatreba ili tople čarape, eno moja nana će ih oćas posla isplest“

„Baš mi babo i daidža ovi dana strižu ovce pa će biti vune a ima i stare“

E kad se sitim samo mog Hamze , neritko znam, virovali el ne, i zaplakati. Posebno kad vidim našu zajedničku sliku. I onu jaku i veliku čovčinu velikog srca za tri svita, tako da ni ne žalim što sam stvarno ku u Balaševićevoj pismi sorco palac na nogi , pa me još i dan – danas sića kako će vrime biti.

A kad me palac siti kako će vrime biti, onda se i ja sitim da nikad više neće biti ku što je bilo a bilo nam je i većma neg lipo u četi vodnika Reze.

Toliko lipo da bi, virovali el ne, da se to vrime vrati dao da mi se slomije i drugi palac.

jnaKOMENTARI

 1. Stara kajla kaže:

  Svi mi imamo negde svog Hamzu, svoju uspomenu koja izranja onako iznenada i odjednom kad se najmanje nadas i ocekujes. Vraca nas u vreme kada nam nista nije bilo tesko, kada smo pucali od zdravlja i snage, i jedina briga nam je bila da li ce za rucak biti „repete“.

  RAPORT

  Vojnik Beciri Ramadan
  puska zamazan
  sinjel pocepan
  cizma poderan
  tri porcija na dan
  i opet gladan
  drug kapetan
  jos 121 dan…

 2. rodjena u Tavankutu,,, kaže:

  Svako ko je imao čast i mogućnost da bude vojnik imao je nekog svog Hamzu, ali nezna svako ovako upečatljivo iskustvo preneti. Kao i obično jedinstvenim (bunjevačkim) izrazima posebno epitetima dočaran doživljaj.Neznam za druge, meni se dopao..

 3. jasso kaže:

  Gornjak lipa ti je pripovitka,kao sto kaze tu jedan u komentaru,svi smo mi imali nekog svog Hamzu,iz kog vrimena je ta slika ako je tvoja,ne mozem da te pripoznam,kod mene kad sam ja bio vojnik,imali smo jednog koji je stalno piso u krevet,pa bio i u bolnici u Splitu i u Zagrebu,a sve je to radio da bi ga oslobodili od vojske,a kad je dobio papir da moz ici kuci,vec to vece nije vise piso u krevet,svakakvi dozivljaja je bilo,imalo bi se tri dana pripovidati…

 4. Revizor protiv EU kaže:

  I džaba nam beše takva junačka i drugarska JNA kad ne beše u stanju da sačuva zemlju!

 5. hamza kaže:

  ja sam hamza u j,n,a sam sluzio u titograd u masline posle u moracu kao vezista na planseti pracenje aviona po celoj jugoslaviji onda sam majkino prezime horvat hamza a sada ocevo turkovic toliko od mene hvala

 6. Stara kajla kaže:

  JNA je bila i drugarska i junacka. Ona je svoju ulogu i namenu casno i posteno izvrsila do kraja. Njena je uloga bila da cuva granice SFRJ i da odvraca svakog potencijalnog agresora, i sve to je besprekorno izvrsila. U njeno vreme kada je ona cuvala drzavne granice nije mogla ni ptica da preleti a kamo li da su hiljade Arapa ulazile i izlazile kako im se prohte, gde im se prohte i na mestima na kojima im se prohte. Unutrasnja nacionalisticka trvenja nisu bila njen resor i za njih ona nije bila odgovorna. Armija se raspala onoga trenutka kada su kojekavi nacionalisticki fireri i firercici pokusali da je iskoriste za svoje nacionalisticke planove i ciljeve.

 7. Bunjevac kaže:

  Drugarice posadimo cveće kuda vojska druga Tita neće…..

 8. Stara kajla kaže:

  @ Bunjevac
  Tebe drugarice prvo treba da posade na noksir i da ti objasne da cutis kada odrasli divane. Jasno?

 9. Stara kajla kaže:

  Ja se izvinjavam Gornjaku. Hteo sam samo da jedan lep tekst propratim sa 2 – 3 recenice, kad ono… Sa druge strane treba imati razumevanja jer kako izgleda slabo ko je sa ovog portala sluzio JNA i verovatno ima teskoca oko razumevanja teksta i njegove poente.

 10. Pravdoljub .. kaže:

  Ma ljudi ko ljudi. Čast je bila služiti uopšte vojsku. Ovo sada je SRAMOTA, ali je opet manja sramota i ovo sada od civilnog služenja vojske. To bolje da nisu ni uvodili jer su samo sramotili omladinu.

 11. Gornjak kaže:

  @stara kajla-ma šta se nervirate 🙂

 12. Revizor protiv EU kaže:

  @Stara kajla, razumem vašu bolesnu bolećivost prema JNA, ali ona je IZDALA državu koju je trebalo da čuva! To da je svoju ulogu „časno i pošteno izvršila do kraja“, nije tačno, kao ni da je njen zadatak bio samo da čuva granice a da „međunacionalna trvenja nisu bila njen resor“! Nego čiji? Moj? Ili Gradskog vodovoda? Da je vojska bila tako veličanstvena ona je morala da reaguje, zavede odmah vojnu upravu od Vardara pa do Triglava i majmune dovede za sto da se dogovore oko mirne podele zemlje ako baš hoće, ali pre toga da se održi referendum – da li ste za cepanje Jugoslavije? E pa da vidiš. Možda bi palo nekoliko glava, ali ne stotine hiljada, država bi opstala, i ne bi bila uništena privreda koja je decenijama mukotrpno stvarana itd. a mi dovedeni u kolonijalni, vazalski i ropski položaj (svi, ne samo Srbija). Zašto je vojska izdala? Prvo, ponovila se priča iz 1941. kada je komandant kraljevske avijacije, Hrvat, prešao ustašama. Sada je 1991. komandant avijacije SFRJ Anton Tus ponovio priču, prešao ustašama. Letica, Brovet. Slavni Titov general Stevan Mirković spakovao uniformu, ušao u Generalštab, bacio uniformu na sto i rekao: Ovo nije moj rat! Je li, nego čiji je? Ostala u JNA goveda Adžić, Kadijević, podmukli Vasiljević, špijun Perišić, i sl. Da skratim, JNA je ne jedini ali prvi i najveći krivac raspada SFRJ, kako god da je ta SFRJ bila loša (a bila je problematična od početka), nikome u njoj nije bilo toliko loše da je do rata i takvog raspada moralo da dođe! Bez obzira na sve njene mane, postojao je osnov, privreda i resursi, koji su bili NAŠI i na kojima je moglo da se ispravlja ono što nije valjalo i da se gradi budućnost za 20 miliona ljudi. Sada to više ne postoji, niti će postojati, ono što vredi uglavnom više nije naše, a jedino čime raspolažemo jeste jeftina robovska radna snaga za tobožnje „strane investitore“, u stvari derikože i krvopije koje dolaze jer dobijaju besplatno zemljište, besplatnu infrastrukturu, oslobađanje od poreza, po XY hiljada evra po radniku za svako radno mesto, i sa tim parama, a da ih ništa ne košta, mogu da ga bedno plaćaju 2-3 godine da crnči za njih, jer su plate koje daju ovde 4 do 5 puta manje nego radnika u njihovim zemljama! Hvala „drugarskoj i junačkoj“ JNA što je to omogućila, a tekst smo, takođe hvala na pitanju, razumeli kao i poentu bez obzira da li smo ili nismo služili vojsku. Lepa je bila ta obmana i šarena laža od bratstva i jedinstva dok je trajala! Mada otužna. Pogledajte na you-tube „Duci Simonović – Kada je počeo raspad Jugoslavije“, gde na početku priča kako je ustaška rulja 1971. htela da ih linčuje usred Zagreba sa sve „tompsonovskom ikonografijom“ još tada, a ništa bolje nisu prošli ni 1975. u Ljubljani. Bratstvo? Jedinstvo? A onda se neki mamlaz prosere kako je Srbija rasturila Jugoslaviju! Milošević! Gde je on bio 71.?

 13. Stara kajla kaže:

  @ Revizor…
  Iskreno se nadam da ste na kraju vase tirade obrisali krvavu penu sa usta.

 14. amacak kaže:

  revizore, potpuno je nerealno da je jna mogla da sačuva sfrj.

  krize slične onoj sa kraja osamdesetih rešavao je jak lider uz prećutnu podršku ili bar nemešanje i sa istoka i sa zapada. u tom trenutku nismo imali lidera, blokovska podela sveta se raspala ukidajući tako nekakav švajcarski status jugoslavije kao mesta gde blokovi pokušavaju da izbegnu sukob, dotadašnji ekonomski sistem se raspadao izazivajući inflaciju i ekonomsku krizu, sukob na kosovu se nije rešavao već skoro deceniju i počeli su da se bude vampiri iz prošlosti. to se ne rešava tako što se pohapsi par nacionalnih vođa da bi se „naterali da se dogovore“.

 15. Revizor protiv EU kaže:

  Nego kako se rešava? Da se pusti da „vampiri prošlosti“ zavade narod da se pokolje, jer, Bože moj, „to se vojskom ne rešava“. Ma hajde molim te! Kada dođe država u pitanje, kakvi švajcarski statusi, kakvi blokovi i odnosi, makar šta, stvar se preseče da zlo ne bi bilo veće i da ne bi eskaliralo. Između ostalih i pohapsi „par nacionalnih vođa“ (bilo bi tu i nešto više od par, prilično brojna banda) E, sada, upravo takav stav kao tvoj „da se to tako ne rešava“ doveo je da se „reši“ na drugačiji način, koji smo, nažalost, videli i osetili. A zapucalo je kada je ona somina primitivna Ante Marković izdao u noći 25/26.juni 1991. naredbu da JNA zauzme granične prelaze u Sloveniji, a poslao ih da to urade naoružani gumenim mecima, pa su ih slovenački šumari sačekali floberkama i poubijali! Onda se pravdao (postoji snimak sa konferencije za novinare), da se predsedništvo raspalo i da je SIV (to jest on), morao da preuzme ingerencije komandovanja. Tako je glupava drtina Ante Marković počeo rat u SFRJ! Pale su prve žrtve i sve je krenulo. Za tog istog Antu Markovića Geza Jesenski, premijer Mađarske, posle silaska sa funkcije je izjavio: Šta vi hoćete (u Jugoslaviji), pa vaš premijer Ante Marković je za švercovane kalašnjikove za Hrvatsku platio svojim potpisom iz državne kase!? Zar je to trebalo vojska da radi, išla pa snimala švercovanje oružja, ona dogovaranja ustaša kako „sve treba pobiti, i žene i djecu bez milosti“, umesto da hapsi i strelja na licu mesta! Da vidiš kako bi zavladao mir!

 16. Revizor protiv EU kaže:

  @Stara kajlo, da tako odvratna osoba kao vi postoji, nisam ni sanjao! Znači onaj ko kaže da je bolje nekoliko mrtvih huškača nego stotine hiljada poubijanih, nedužne dece, civila, razorena i porobljena zemlja, taj treba da „briše krvavu penu sa usta“? Sram vas bilo!

 17. amacak kaže:

  revizore, nisam ja ti da za sve imam jednostavan recept. ne znam kako se mogla rešiti situacija u sfrj.

  kao misaoni eksperiment zamislimo da je na čelu srbije bio neko ko bi pristao na ponudu o konfederaciji koja je stigla sa „severozapada“. ko ne bi podbunjivao prekodrinske srbe, obećavao podršku i delio oružje. ko se ne bi do zadnjeg dana opirao neminovnom uvođenuju višestranačkog sistema. ko bi na zapadu a ne na istoku, koji je bio u stanju rasula, tražio podršku i garancije za bezbednost srba van srbije. konfederacija bi se verovatno raspala ali bi se sve članice našle sa mekim granicama u eu koju godinu kasnije bez rata i razaranja, proterivanja, sankcija i ekonomskog sunovrata. naravno, posle 20 godina dočekao bi nas novi izazov u vidu tekuće seobe naroda i nesnalaženja vodećih lidera u eu i njihove arogancije prema malim članicama sa istoka ali to je druga priča. ili bi neki incident ipak poništio sve mirovne inicijative i doveo do sukoba sa sličnim tokom i ishodom koji smo videli. jednostavno ne znam.

  ono što znam je da bi vojni udar možda imao neke šanse za podršku spolja ako bi bio brz, efikasan i nepristrasan i ako bi vojna vlast bila kratkotrajna što je malo verovatno jer nema u tom scenariju jake ličnosti koja bi bila prihvaćena u svim republikama. međutim, ako se među uhapšenima ne bi našlo i komunističko srpsko rukovodstvo koje je poručivalo da će sa vlasti sići samo uz krvoproliće i izmišljalo „nestranački pluralizam“ zapad bi to protumačio kao antidemokratski komunistički državni udar koji treba osujetiti i pobunjene republike podržati. vojska bi samim pučem nacionalno pocepala i izgubila legitimet u hrvatskoj, sloveniji i delu bosne. na kosovu ga nije ni imala. standard bi kolabirao. bosna, hrvatska, slovenija bi se kosovizale uz stalne demonstracije i otpor režimu. sve bi eksplodiralo koji mesec ili godinu kasnije. sfrj bi se krvavo raspala.

 18. Svedok kaže:

  Niste u pravu ni jedan ni drugi. Konfederacija je značila samo priznanje unutrašnjih granica od strane onoga kome nije odgovarao razlaz, a to je Srbija. Srbi nisu bili voljni da u svojoj državi preko noći postanu manjina i to su branili. Kako i u šta se to izrodilo, to je posebna tema.
  Da je izvršen vojni udar i na silu sačuvano jedinstvo, ili da je međunarodna zajednica na silu čuvala Jugoslaviju, imali bi agoniju kao što je sada u Bosni.
  Znači, samo je pitanje da li je moglo da bude manje krvi ili ne. Raspad je bio neminovan. Kao što se 1939. završio svetski poredak nastao u Versaju, tako se završila priča 1945 – 1990. a sa njom i Jugoslavija, Čehoslovačka, SSSR a uskoro možda i još neke zemlje.

 19. amacak kaže:

  svedok, dva puta u komentaru stoji da ja ne znam kako bi se mogla očuvati jugoslavija ni da li je to uopšte bilo moguće pogotovo što su se raspale i čehoslovačka i sssr. teško je zamisliti da srbija mogla pristane na konfederaciju ali i da slovenija krajem osamdesetih pristane da ostane u u sistemu čiji je kraj došao globalno samo zato što je u srbiji došao na vlast režim koji smatra da treba da ostane jednostranački sistem. eto, da nije bilo toga kao ni ciničnog odbijanja bilo kog predloga u pravcu neizbežne modernizacije možda se ni slovenci u svom severozapadnom čošku ne bi potpuno okrenuli separatizmu. kakogod, tačka spora je mogućnost vojske da očuva jugoslaviju i tu se slažemo da to nije bilo moguće.

  u polemiku da li je ante marković izazvao rat ne bih ulazio.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 70 = 80

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: