Hapšenja zbog fiktivnih brakova

Policija u županiji Bač-Kiskun u Mađarskoj privela je članove organizovane grupe, sastavljene od državljana Srbije i Mađarske, koja je ugovarala sklapanje fiktivnih brakova između muškaraca, državljana Srbije i žena iz Mađarske.

 

Kako prenosi portal na mađarskom jeziku "Vojvodina danas", portparol Policijske uprave u županiji Bač-Kiškun Krištof Gal, izjavio je da Odeljenje za pitanja migracije vodi tim povodom postupak protiv 56-godišnjeg muškarca, državljanina Srbije i njegovih saradnika.

 

Sumnja se da su oni od marta ove godine iz koristoljublja organizovali više brakova između muškaraca iz Srbije i žena iz Mađarske, da bi muškarci na osnovu ovakvog braka stekli pravo na legalan boravak u zemljama Evropske unije.

 

Sumnja se da je osumnjičeni iz Srbije plaćao posrednike, koji su našli odgovarajuće žene sa mađarskim državljanstvom i, uz materijalno obeštećenje, bile spremne da sklope fiktivne brakove sa muškarcima iz Srbije.

 

One su putem posrednika stigle u Srbiju na sklapanje braka sa muškarcima koje su tada videle prvi put u životu, a zbog jezičkih teškoća nisu mogle čak ni da komuniciraju sa njima.

 

"Nakon sklapanja braka neveste bi otputovale u Nemačku ili u neku od zapadnih zemalja, da bi tamo na osnovu mađarskog državljanstva legalizovale boravak svojih 'muževa iz Srbije'", prenosi ovaj portal.

madjarski pasos

 

 

U toku provera oko sto brakova sklopljenih u Subotici

 

Osumnjičeni 56-godišnji muškarac iz Srbije i jedan od njegovih saradnika iz Mađarske, 22-godišnji saradnik iz mesta Kišsalaš privedeni su pod sumnjom da su učinili krivično delo krijumčarenja ljudi.

Istovremeno, kao osumnjičene, saslušane su dve žene, jedna 22-godišnja žena iz mesta Kišsalaš i jedna 31-godišnja žena iz Tompe.

 

Postoji osnovana sumnja da su one u Subotici sklopile brakove iz koristoljublja sa muškarcima iz Srbije. U postupku im je, kako se sumnja, pomagala i 38-ogodišnja žena iz Srbije, kao i dve žene iz Mađarske, jedna od 46-ogodišnjakinja iz Tompe i 27-ogodišnjakinja iz Kišsalaša.

U županiji Bač-Kiškun u toku je provera oko sto brakova za koje se sumnja da su sklopljeni iz interesa.

 

Mađarski državni organi otkrili su više slučajeva "brakova iz interesa" državljana Srbije i Mađarske, koji su se najčešće sklapali u Subotici zarad lakšeg sticanja radnih dozvola naših državljana u zemljama Evropske unije.

 

Oko 500 evra za fiktivni brak

 

Kako prenosi portal "Vojvodina danas", istraga je pokrenuta nakon što je ambasada Mađarske u Srbiji uočila da se odjednom traži uvođenje velikog broja izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske.

Kako se navodi, prvi brak iz interesa između muškarca, državljanina Srbije, i državljanke Mađarske sklopljen je ove godine u martu, a nakon pokretanja istrage otkriveno je više takvih slučajeva.

 

Imajući u vidu da Srbija nije član Evropske unije, državljani Srbije imaju problema sa sticanjem dozvole za stalni boravak i dozvole za rad u zemljama Evropske unije, pa se sumnja da su fiktivni brakovi služili izigravanju ovih propisa i "srpski muževi" su na taj način dobili pogodnosti, a "kupljene žene" novac.

Prema istrazi, za fiktivni brak žene su dobijale oko 100-150 hiljada forinti (oko 350-500 evra), i obećano im je da zbog fiktivnog braka neće imati nikakvih posledica i da za nekoliko meseci mogu i da se razvedu.

 

Na dan venčanja kuriri su odlazili u Mađarsku po "neveste", koje su samo usput mogle da saznaju s kim treba da sklope brak.

Najviše takvih brakova sklopljeno je u Subotici, gde je sve bilo pripremljeno, samo je trebalo reći ono sudbonosno "da".

 

 KOMENTARI

  1. pauk kaže:

    Ovog svugde ima. Ja odbih ponudu za drzavljanstvo latinske amerike bas zato…

  2. pauk kaže:

    Al ce sad biti razvoda u Subotici. Bas gledam grafikon, i ovako smo super-ultra moderni po pitanju razvoda, jos malo pa vise razvoda nego brakova, al tek sad.. Subotica-moderan grad s zanimljivim brendom – razvod braka

OSTAVITE KOMENTAR