Határtalan Szabadka

Október 4-e és 7-e között Szabadkán időzik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Budapest) kulturális zarándoklata. A karaván célja kettős: a magyarországi vendégeknek a bácskai zsidó kultúrát (illetve annak maradványait), a szabadkaiaknak a magyar zsidó kultúrát kívánja bemutatni.

 

„Kulturális zarándoklatunk során szeretnénk minél szélesebb körben felhívni a figyelmet Szabadka városának egyedülálló szellemi és épített örökségeire. Kiemelt fontosságúnak tekintjük, hogy a magyar szecesszió egyik építészeti remeke, a Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett, idén 110 éves zsinagóga méltó helyet foglaljon el a magyar kulturális köztudatban. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a felújítási munkák széleskörű összefogással, mihamarabb elkezdődjenek. A soknemzetiségű és vallású Szabadka csak mostanában ébredezik csipkerózsika álmából, a 20. században elszenvedett egyént és közösségeket sújtó történelmi borzalmai után most keresi 21. századi identitását. “ – áll a program ajánlásában.

 

 

A Határtalan Szabadka nyilvános, szabadon látogatható rendezvényei:

 

 

Szabadkai zsidó mesék
2012. október 4., 19:00 óra

 

Jakab és Komor téri zsinagóga (Jakab és Komor tere 6., a gyógyszertár melletti főbejárat)
Zenés beszélgetés a zsinagógában Halbrohr Tamással a Szabadkai Zsidó Hitközség elnökével, Negyela László Márkkal a Zsinagóga.com műhely vezetőjével és a helyi zsidó közösség tagjaival, közreműködik Magyar Bori, ének és Kardos Dániel gitár. Majd rövid séta és vacsora a városban.

 

Ünnepélyes istentisztelet

2012. október 5., 17:30 óra

 

Jakab és Komor téri zsinagóga (Jakab és Komor tere 6., a gyógyszertár melletti főbejárat)

 

Világzenei koncert a 110 éves zsinagógában

2012. október 5., 19:30 óra

 

Etnofaun – Ágoston Béla-féle népi jazz. A zenekar egyedi úton indult el, hiszen nem elégednek meg a népdal egyszerű modern keretbe foglalásával, hanem különleges kiegészítő elemek beépítésével igyekeznek újra értelmezését adni a réginek, hogy kitűnjön ősi ereje. A műsorban elhangoznak Ágoston Béla Frank Londonnal készített közös lemezének darabjai is melyeket a klezmer és a magyar népzene ihletett.

 

Bővebb információ: info@ zsinagoga.com, hírek, információk: www.facebook.com/zsinagoga

(Zsinagóga.com)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR