Hezbolah na Horgošu

U saradnji Interpola Beograd i Interpola Ankara, sinoć je na graničnom prelazu Horgoš, srpska pogranična policija uhapsila Ajdana Tamaka, člana terorističke organizacije Turski Hezbolah.
Njega su, zajedno sa još jednom osobom, pripadnici srpske policije našli u zadnjem delu kamiona turskih registracija koji je ušao u Srbiju na graničnom prelazu Bugarska Srbija.
Na osnovu dojave koju je policija imala, da će jedan pripadnik Hezbolaha na putu ka Zapadnoj Evropi proći kroz Srbiju, organizovana je akcija na graničnom prelazu Horgoš koja je na kraju rezultovala dvostrukim hapšenjem.

Policija je zaustavila kamion koji je bio pod "TIR" oznakama i blombiran.

U saradnji sa pripadnicima carine, kamion je otvoren i u njemu su se nalazile kutije sa sapunima. Daljim pregledom tovarnog prostora kamiona, Tamak je nađen među kutijama.

Prilikom legitimisanja, uhapšeni su pokazali falsifikovane turske pasoše na tuđe ime.

Protiv vozača kamiona biće podneta krivična prijava za krijumčarenje ljudi, dok su dvojica uhapšenih prebačeni u centar za strance u Padinskoj Skeli.
Ajdan Tamak je u Turskoj osuđen na doživotnu robiju, dok identitet druge osobe još nije poznat, ali se pretpostavlja da je i on član Hezbolaha.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  "Na osnovu operativnih podataka i saradnje našeg i turskog Intreropla dobili smo najavu mogućnosti da preko naše zemlje može da pređe kamion u kome bi mogla da se nalaze osobe pozvezana sa ovim (uhapšenim) čovekom", objasnio je Dačić za Radio-televizju Vojvodine.
  On je precizirao da je ta informacija stigla kada je kamion ušao u zemlju da su zato dve osobe uhapšene na izlasku iz Srbije na Horgošu. "Mađarska i hrvatske policija su takođe čekale a nisu htele da nam kažu o čemu je reč, a očigledno da nisu očekivali da će naša policija to učiniti", rekao je Dačić.
  Prema njegovim rečima, srpska granična policija uz pomoć carinika pronašla je dve osobe u kamionu koji je navodno prevozio sapun za Nemačku.

  Dačić je naveo i da su dve osobe bile umotane, gotovo cele u neki celofan ili ciradu a da aparati za otkrivanje prisustva živih bića u zatvorenom prostoru to nisu registvovali tako da su pronađeni prilikom fizičkog pregleda.
  On je rekao i da su obe osobe prebačena u Padinsku skelu, u azil za strance, i da će po završetku kriminalističke obrade ući u takozvani pravosudni ekstradicioni postupak.

 2. lena kaže:

  Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će Srbija postupiti po zakonim o ektradicionom postupku kada je reč o turkom državljaninu Ajdanu Tamaku koji je u noći između petka i subote uhapšen na graničnom prelazu Horgoš.
  Tamak se, kaže Dačić, nalazi u Azilu za strance u Padinskoj skeli i u toku je kriminalistička obrada podataka.

  Ajdan Tamak je pripadnik turkog, odnosno kurdskog Hezbolaha, koji je u Turskoj osuđen na doživotnu robiju zbog više terorističkih napada.

  Srpska granična policija pronašla je Tamaka i još jednu osobu u kamionu koji je, navodno, prevozio sapun za Nemačku. Policija je imala informaciju da takav kamion može proći kroz Srbiju.

  Policija je pronašla uhapšene prilikom fizičkog pregleda pošto ih nije detektovala ni ni sprava za otkrivanje prisustva živih bića jer su bili umotani u celofan i ciradu.

  izvor RTS

OSTAVITE KOMENTAR

+ 60 = 61