Hit farma iz Subotice iza koje stoje dve žene

Za farmu prepelica koje gaje dve Subotičanke, pročulo se širom Srbije. Divlje japanske prepelice postale su pitome domaće ptičice, sleću na ruke domaćina, a svaki dan snesu i šareno jaje!

Dve Subotičanke Violeta i Jelena slučajno su se srele, a ispalo je sudbinski. Jelena je došla kod Violete da nabavi prepeličja jaja za svog malog sina, a onda su zajedno ušle u posao gajenja japanskih prepelica.


„Mi ih sada smatramo domaćim, iako se zna da su to zapravo divlje ptice. Sleću nam na ruku, okreću se prema nama, kao nežni mali pilići”, kaže za Kurir Violeta Hamar.


U dvorištu je mala porodična farma japanskih prepelica, među retkima i u Vojvodini. U priču sa prepelicama krenula je Violeta, kada je morala zbog zdravlja da ojača imunitet. Zamenila je stan za kuću, stvorila farmu, a njene prepelice danas se šire po čitavoj Srbiji.

Violetu to više ne čudi, jer kaže da su prepeličja jaja zdrava, a pred Uskrs se ne moraju ni šarati, jer su prirodno šarena.„ Prepelice prirodno obave na  običaj šaranja jaja. Sneseno jaje ima krupne pege ili tačke, ali neko ih  pak dodatno boji za Uskršnju trpezu”.

Priča da je početak gajenja prepelica bio pun uzbuđenja.

„Krenula sam u nepoznato. Ponešto sam pročitala, ali to nije bilo dovoljno, jer već nakon 17 dana izlegle su se prve majušne prepelice. Našla sam se u čudu, jer su veoma vragolaste, čim se izlegu i osuše paperje”, priča Violeta.

Mnogo je bilo posla i brige čitave decenije, bez slobodnih dana.

„Ali, moja vizija je bila da stvorim farmu. Pre deset godina, kupila sam prvi inkubator i jaja. Želela sam da othranim prepelice, ali nisam znala koliko će mi to uzbuđenja doneti. Nakon 60 dana već su pronele. Posvetila sam se ptičicama, uzdala se u svoj trud i ljubav kojom sam ih negovala. Znala sam koliko su korisna ta mala prepeličja jaja, a sada mnogi to znaju, traže ih i za bebe od nepune godine, pa je moja priča obišla čitavu Srbiju, slala sam ih u mnoga mesta”, dodaje sagovornica.

Ne žali se na trud oko čišćenja pojilica i hranilica, pripreme hrane, rendanja jabuka, mrkvi i zelene salate, koju obožavaju. Violeta priznaje, da je ipak neobično, kada od ljubavi ili hobija počnete da stvarate i posao.

„Uživala sam prvo brinući o ptičicama, a onda je bilo zanimljivo i ta šarena mala jaja pakovati u lepo dizajnirane kutijice. Pogotovo im se za Vaskrs raduju deca, kada se farbaju u vesele boje, iako su već tufnasta i šarena”.

Sada je Violeti podrška i Jelena Burnać, 33-godišnja nutricionistkinja i fitnes trener. „Kada sam videla da su mom malom sinu pomogla prepeličja jaja za bronhitis, uzela sam 12 prepelica, a za pola godine imam već nekoliko stotina. Violeta me podučava svemu, ali već ih gajimo zajedno”, kaže Jelena i dodaje da su svoj proizvod pokazale uspešno na Sajmu zdravlja.

„Tražeči jaja prepelice zbog zdravlja, neočekivano sam stvorila i posao, baš kao i Violeta, a sada je to naš subotički brend. Ona je moja učiteljica, a i tata je agronom, pa je sve nekako još lakše krenulo”, kaže Jelena.

 

(Kurir.rs/N.H./Foto: N.H.)KOMENTARI

  1. ffilozoff kaže:

    Sve pohvale-bravo !!

OSTAVITE KOMENTAR