Hladnoća nanela štetu voću

Iznenadni mraz i sneg koji traju već nekoliko dana mogu ostaviti vrlo loše posledice na useve, a pojedine voćke su već pretrpele gotovo nepopravljivu štetu.

 

 

Zbog visokog minusa u subotičkom kraju skoro je u potpunosti uništen rod kajsije, a u manjem ili veće stepenu oštećeno je i drugo koštunjavo voće. Martovski povratak zime će tako, vrlo je izvesno, povećati cene voća na pijacama tokom leta, a kajsija očito gotovo da i neće biti, napominju agronomi.

 

Sneg i mraz nanose štetu i jesenjim usevima, a formiranje snežnog pokrivača na pšenici, čije su stabljike još uvek nežne i nedovoljno razvijene, ostaviće takođe posledice na rod. U istoj situaciji je i ječam, mada su oba useva zahvaljujući toplom vremenu prethodnih nedelja uspešno ušla u fazu vegetacije.

 

Vanredno niske temperature koje su se u severnoj Bačkoj ovih dana kretale i do nekoliko stepeni ispod nule, oštetile su tek iznikle stabljike, zasad su stradali prvi listovi, a ponegde i bočni izdanci. Snežni pokrivač od čak par santimetara mogao bi svojom težinom da nanese i dodatnu štetu još neotpornim stabljikama pšenice i ječma, navode u subotičkoj poljoprivrednoj službi.

 

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Tanjugu je rečeno da je mraz najviše štete naneo stablima kajsije, dok sneg ne bi trebalo negativno utiče na pšenicu. Kako je Tanjugu izjavila Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u službi, kajsija je nastradala jer je biljka već “isterala” cvetne pupoljke koji su izmrzli na niskim temperaturama, najviše u noći 23. marta.

 

“Na našem oglednom voćnjaku šteta kod kajsija iznosi 98 procenata. Što se ostalog voća tiče, ozbiljne štete ima na koštunjavom voću koje je ranije krenulo u vegetaciju. Jabuke i kruške za sada su zaštićene, jer su kasnile sa kretanjem vegetacije”, rekla je Bognar Pastor i dodala da će aktuelni sneg donekle zaštititi voćnjake.

 

Konačne štete, kako je istakla, znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR