Horgoš – Reske 1: Neprohodan za autobuse

U petak popodne automobili su bez problema prelazili granicu na Horgoš – Reske 1,  samo se povremeno stvarao red na izlazu iz Mađarske.  Autobusi, međutim, imaju problema, nedavno se na mađarskoj strani nakupilo njih 20. Zbog velikog broja turističkih autobusa čekanje može da se oduži na 3-4, ali i 5 sati.

I autobusi na redovnim linijama Subotica-transa i Dél-alföldi Közlekedési Központ prema Subotici, odnosno Senti, koji su iz Segedina krenuli u 12.30, zatečeni su u koloni. Ovo je višegodišnji problem, redovno se ponavlja vikendom, leti i pred praznike, zbog učenika koji se vraćaju kući. Tada kreću na put i gastarbajteri, mnogi autobusima, pa se nekada na graničnom prelazu zatekne i 60-70 autobusa.

/Foto: Erne Nemet/

Za redovne linije bi se problem mogao rešiti njihovim preusmeravanjem na Horgoš-Reske 2, ali za to bi na tom drumskom prelazu trebalo izgraditi odgovarajuću infrastrukturu.

Iz Segedina više puta na dan saobraća autobus do granice, odakle putnici pešice prelaze, međutim, na srpskoj strani nema autobusa da ih poveze dalje. Njih bi ponovo trebalo uvesti i usaglasiti vreme polaska. Osamdesetih godina je takav sistem odlično funkcionisao, dakle treba samo dobre volje da se ponovo uvede.

 

Vajma infoKOMENTARI

 1. Msm kaže:

  Koliko sam cuo Rumuni od septembra idu u Šengen.Treba krenuti preko njihove grane da se izbegnu Madjari i njihov visecasovni teror

 2. ludak kaže:

  tesko ce rumuni u sengen pre hrvata i madjara

 3. Bogdan kaže:

  Nama je teško da shvatimo pojam i problematiku graničnih prelaza jer je kod nas drugačiji mentalitet. U našu zemlju ulazi ko hoće na prelaz ako neće taj ide “preko livade”, pogotovo migranti. Zato je pojedinima prelazak granice “teror”. A oni samo hoće da znaju ko i šta im ulazi u državu. Nekada su kolone na Hegyeshalom – Nickelsdorf bile za kamione po 10 km, prelazilo se i na putničkom duže ali to onda niko nije posmatrao kao “teror”.

 4. amacak kaže:

  ko je isao u rumuniju devedesetih zna da “teror” moze da bude i gori od madjarskog

 5. Msm kaže:

  Ludak
  Ne citas komentare ? Napisao sam od septembra .Madjari su vec odavno u Sengenu.A Hrvati ne da ne idu Sengen nego jos i nazaduju.Inace koliko lose funkcionisu da i pored toga sto su u EU imaju kvote i komplikovaniju proceduru zaposljavanja u EU za razliku od Rumuna.Rumunija je jedina u regionu koja je skroz usporila odliv radne snage i ekonomski je za region pojam.Zapamti taj septembar.

 6. Petar Gabrić kaže:

  Nesposobni nisu sposobni za rešavanje problema !

 7. EU(tanazija) kaže:

  Madjarska je u Schengen-zoni. Hrvatska i Bugarska su napredovale i Evropska komisija jedala zeleno svetlo i odlucila da se prime u Schengen. Za prijem je potrebno da sve clanice Schengen-zone jednoglasno odobre prijem u clanstvo za ove dve drzave. Prijem je odbijen zbog nesaglasnosti Holandije i Francuske. Rumunska Socijal-demokratska vlada odbija da donese zakon o korupciji kako dvoje njenih istaknutih clanova ne bi mogli biti osudjeni i poslati u zatvor. To je razlog zasto Rumunija nije dobila zeleno svetlo za Schengen zajedno sa Bugarskom i Hrvatskom.

OSTAVITE KOMENTAR