Hrvati dižu ogradu ka Srbiji

Hrvatsko ministarstvo policije i zvanično je potvrdilo postavljanje, kako su oni nazvali, tehničke prepreke na graničnom prelazu Batina, ka Srbiji.

U saopštenju MUP-a se navodi da ta prepreka postavlja s ciljem sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u tu državu.

bodljikava-ograda

Pozivajući se na Zakon o nadzoru državne granice, u saopštenju se navodi da su preventivno bile postavljene „tehničke prepreke“ koje se, po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune blokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prelazu.

Saopšteno je takođe da na tom području trenutno nema bezbednosnog rizika.

To je, inače, prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Bivši ministar policije i predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra da ograda nje rešenje.

On je za Hinu rekao da više nije ministar unutarnjih poslova niti na čelu kriznog Štaba, te da objašnjenje za to treba potražiti kod odgovornih u ovom trenutku.

„Držanje ograde nije rešenje za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspela zaustaviti migrantski talas“, rekao je Ostoji i dodao da smatra da se taj problem ne može rešiti bez jedinstvene politike EU, koja, kako je rekao, to pitanje mora rešiti realizacijom sporazuma sa Turskom.

„Migranti dolaze iz prostora Šengena i to mora biti rešeno ‘na izvoru’. To je način kako se problem može rešavati“, naveo je Ostojić.

Inače, na graničnom prelazu Batina u sredu uveče nešto posle 20 sati, zaustavljen je saobraćaj i s hrvatske i sa srpske strane bez najave i objašnjenja.

Usled tog poteza stvorila se velika gužva, a na granici je primećeno pojačano prisustvo interventne policije.

Neki su čekali po dva sata da pređu granicu, a neki su pošli alternativnim pravcima.

 

TanjugKOMENTARI

 1. oxford kaže:

  eto tu smo di smo..

 2. STeve kaže:

  Procitajte sta pise u teksu, pa cete videti da se omashili naslov.

 3. Megille kaže:

  Nije to ograda prema Srbiji već prema Rusiji ,zar ne ? No to je ipak samo privremena ograda,Naime granica prema Hrvatskoj na tom mestu ne ide sredinom dunava već linijom duboko prema srbija na osnovu katastarskih podataka…Na tim mestima će bita prava ograda.

 4. Bunjevac kaže:

  daštaćedu.

 5. Miklosh kaže:

  @Megille

  Tačno!

 6. srb kaže:

  @megille na tim mestima nikada ne moze i nikada nece biti ograda, da malo poznajes medjunarodno pravo znao bi da granice uvek ide sredinom reke. to je jedna od stvari koja je sporna u odnosima sa nasim „susjedima“. dobili su drzavu na etnickom ciscenju pa bi sad da nam uzmu jos koji hektar. jedina drzava iz bivse jugoslavije sa kojom nisu imali spor oko granice je makedonija (sa njom se ne granice, za neupucene), pametnom dosta.

 7. Megille kaže:

  @ srb, Ne uzimaju naši susjedi ništa od nas ,naime po katasterskim podacima te teritorije pripadaju njima. Tu činjenicu više puta potpisala Srbija ,zadnji put to je svojim potpisom ‘ ponovio’ i mandatar vlade Srbije Aleksandar Vućić u Subotici prilikom posete Hrvatskih zvaničnika…

 8. Lajčo kaže:

  Mengile, eto tebi prilike da se preseliš sa one strane žice pa će da ti krene u životu.

 9. Wolf kaže:

  Svaki ulazak migranta na teritoriju EU se naplacuje-tj.isplacuje drzavi koja ih prima 260 eura po otisku,eto sta ce ograde…toliko o tome

 10. zorandjala kaže:

  Kada vec svi baljezgamo da i ja pomognem.Molio bi gospodu Hrvate da zicu postave iza Baranje.Zasto recice im ovi sa sajta koji dobro poznaju ovu granicu.Ljubi vas Tito.

 11. jasso kaže:

  @srb
  da te malo poducim,na teritoriji Vojvodine postoji jedan deo uz Madjarsku granicu,koji se zove Kendjija,a proteze se od zimovnika Baracka,pa pored bajskog kanala do Madjarske granice,koji oduvek pripada republici Hrvatskoj,to jest opcini Draz,koja je na drugoj strani dunava u Hrvatskoj,tako ako o necemu pises.poduci se malo,da ne lupetas gluposti…

 12. srb kaže:

  @jasso „oduvek pripada republici hrvatskoj“?? tu sigurno mislis na njihovu hiljadu godina dugu istoriju jel?
  hvala, ali da me poducavaju mogu samo pametniji od mene, glupani ne.

 13. jasso kaže:

  @ srb,ne vidim koje si dobi i zasto vredjanje,to pokazuje da nisi bas obrazovan,ali nije to bitno,a treba da se informises i saznas da i hrvatski teritorij,kao i vojvodjanski do prija sto godina je bio u sastavu Austro ugarske,da je posle prvog svetskog rata,nastala prvo dunavska banovina,a posle drugog je tek nastala republika Hrvatska u sastavu FNRJ i sadasnjih granica,a od kada je Kendjija u sastavu Hrvatske ne mogu ti tacno reci,ali pretpostavka je da je to ostalo jos od te dunavske banovine,a sad sto bi ti hteo da istroija bude po nekom tvom vidjenju i scenariju,to je tvoj problem…

 14. vokille kaže:

  @Megille-sa svim susedima Hrvatska ima neki granični spor. Prema međunarodnom pravu, svaka granica ide na sredini reke, bez obzira što ovi hoće da tako cepnu i srpsko uz dunav, mađarsko uz dravu, piranski zaliv i pola une od suseda.
  Nego, blesavo je podizati zidove na onome što je sve bilo mađarska teritorija…

 15. Megille kaže:

  @ vokille .tvoje znanje o međunarodnom pravu o granicama očito da je samo tebi poznato. U svakom slučaju što si na ovom forumu izneo tvoje su nebuloze i nemaju nikakve veze sa međunarodnom pravom…

 16. Bunjevac kaže:

  Nisu to nikakve hrvatske teritorijalne pretenzije.To je samo odjek koji dolazi od Karlobaga,Karlovca i Virovitice.

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: