Hrvati traže Dramu

Iako u zvaničnom nazivu Narodnog pozorišta u Subotici stoji i "nepsinhaz – kazalište", od 1958. godine formalno ne postoji Drama na hrvatskom jeziku, a po mišljenju Hrvatske nezavisne liste, sada je prilika da se ponovo postavi na noge.

 

Hrvati su posle Mađara i Srba, sa više od 14.000 stanovnika, treća etnička zajednica u Subotici, hrvatski jezik je godinama u službenoj upotrebi, a deci je omogućeno školovanje na maternjem jeziku. Ponovno pokretanje Drame, po mišljenju predstavnika Hrvata samo je logičan i neminovan sled događaja.

 

Kako ne bi čekali da se zgrada pozorišta završi, HNL je pokrenuo peticiju i sakupio nešto više od pet stotina potpisa, a podršku ponovnom osnivanju hrvatskog ansambla Drame dalo je Hrvatsko nacionalno vijeće i DSHV. Sa svojim željama predstavnici hrvatske nacionalne manjine izaći će pred nadležne u Gradu i Pokrajini, osnivačima i finansijerima subotičkog teatra.

 

Najpre je potrebno pravno regulisanje hrvatske Drame, koja će izvoditi predstave na hrvatskom jeziku, a potom i obezbeđivanje sredstava u budžetu Grada za narednu godinu, kao i imenovanje direktora – objašnjava Ivan Stipić, potpredsednik HNL. U prilog ovom zahtevu ide i nedavna izjava Gordana Markotića, ambasadora Hrvatske, koji je najavio da bi se Hrvatska uključila u izgradnju pozorišta ukoliko bi se obnovila Drama. 

AMBASADOR


– PREDUSLOV da se Hrvatska uključi u izgradnju zgrade je stvaranje ansambla hrvatske Drame i to bi bilo jedinstveno da tri ansambla, srpski, mađarski i hrvatski, budu pod jednim krovom i zajedno pripremaju predstave na svom jeziku – izjavio je ambasador Markotić prilikom posete Subotici.

 

NOVOSTI

 KOMENTARI

 1. Natasa kaže:

  500 potpisa?

 2. Glupavi kaže:

  Jao, ne, sad kad vide Bunjevci ovu vest, i oni će tražiti svoju dramu na bunjevačkom jeziku.

  Pa i njih ima isto barem14000 duša, trebaće pozorište debelo proširiti.

  Ispada da će ipak trebati još koji sprat da dograde na pozorište.

  Samo da se i Romi ne sete da bi i oni narodno pozorište na svom jeziku.

 3. Sasha kaže:

  Evo opet se javljaju "ovi"…dobićete "dramu", kao što su Srbi dobili ćirilicu u Vukovaru!!! …još i ucenjujete!?! KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA?!?

  …DALJE RUKE OD SUBOTIČKOG POZORIŠTA!!!

 4. igor kaže:

  pa kako vam je krenilo sa Maglaijem i naprednjacima-čini mi se biće drame,makar na sledećim izborima…….

 5. gradjanin kaže:

  zamolio bih vas da mi dostavite papire sa 500 potpisa potrebni su mi za brisanje unapred zahvalni!!!

   

 6. kix kaže:

  Népszínház

 7. vvv kaže:

  Za Sashu, molim te pročitaj da nebi sudila samo na osnovu medijske propagande, http://www.rudan.info/u-zemlji-nusicevoj/

 8. manjinsko pravo kaže:

  Poenta priče je da bi i Hrvati poput drugih nacionalnih manjina u AP Vojvodini (Mađara, Slovaka, Rusina, Rumuna) trebali dobiti svoju profesionalnu ili poluprofi pozorišnu Dramu. Sve ostale nabrojane manjine to imaju. To jednostavno spada u kulturni deo manjinskih prava i ništa drugo. (I Srbi u Mađarskoj imaju svoje pozorište, evo linka o njihovim aktivnostima:

   

   http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/Vesti/1318668/Dve+decenije+Srpskog+pozori%C5%A1ta+u+Ma%C4%91arskoj+.html)   

 9. freelancer kaže:

  Ne vidim u čemu je problem da i Hrvati dobiju svoju dramu u okviru pozorišta. Uostalom, kultura, umetnost (pozorište) bi po defaultu trebalo da SPAJA. Predstava hrvatske drame, na hrvatskom jeziku nije namenjena SAMO hrvatskoj publici, medju onih 14.000, već svakom ljubitelju pozorišta. ISTO kao i madjarska scena. DRUGA je stvar što je mali broj nemadjara koji će gledaju predstave na madjarskom. Stvar opšte kulture, znanja jezika itd. A za Sashu… A kako bi bilo da ti malo držiš dalje ruke od SUBOTICE! ZBOG TAKVIH i živimo JEDNI PORED drugih, a ne jedni sa drugima… Pa šta zamišljaš ti? To što je Milošević prvo pustio zlog duha iz boce (ŠOVINIZAM), a sada NEORADIKAL Vučić na putu da postane nova "neprikosnovena" ličnost, da li ti TO daje pravo da TI odredjuješ ko će držati "dalje ruke" od ustanove KULTURE???? ******…

 10. djomla kaže:

  Naravno, i ovo pitanje se izpolitizovalo i svelo u nacionalne okvire.

   

  Svi sve znamo, samo niko da stavi najlon preko uradjenog dela da nekisne i da ga zastitimo od snega. E to jedino niko ne zna.

 11. dejan kaže:

  dobacili  su na  temu  da imao o cemu da   pricamo , dajte  mi da  pricamo   zasto nema   fabrike , zasto nema zaposlenih,  zasto   mladi napustaju  zemlju i   robovi  su  na  zapadu .

   politika je najolji nacin da ne razisljmo  o tome o cemu bi trebalo da pricamo

 12. freelancer kaže:

  Pa na žalost, dejane, tako dodje… U pravi si… Od kada je nastao prvi oblik ljudske zajednice pa do danas, važi pravilo da je stepen mržnje, ksenofobije, nacionalizma i sveg ostalog zla UPRAVO proporcionalan stepenu siromaštva… Ono što ne valja u svemu tome je što se siromašenju ne vidi kraj… Kao grad smo PUKLI (ekonomski) i naravno da se i oko BANALNIH stvari pravi nacionalno prepucavanje… Umesto da sednemo i razmotrimo u čemu smo dobri, u čemu smo jaki, za ŠTA smo predodredjeni i sposobni pa da se to forsira… Jer, nikada neće moći napraviti toliko "šrafciger industrike" u našem gradu, koliko je potreba za poslom… A potencijala itekako IMA. Ali…

 13. HNK kaže:

  Za neupućene, današnje Narodno pozoriste – Nepszinhaz – Narodno kazaliste, osnovano je 1945. kao Hrvatsko narodno kazaliste, imalo je i operu. Hrvatska drama je 1956. ukinuta i umesto uvedena srpsko-hrvatska drama, a institucija je ime promenila u Narodno pozoriste! Mozda bi korektniji naslov bio da Hrvati traze ponovno uvodjenje hrvatske drame, ukinute pre vise od pola veka? Jer osim naslova u subotičom pozoristu/nepszinhazu/kazalistu tesko da danas ima nesto hrvatskog. A koliko se ranije predstava davalo od hrvatskih autora, lokalnih (naročito Maća Poljaković) i iz Hrvatske, da bi to sve nestalo 1990.ih godina!?

 14. Miljan kaže:

  Zaista nemam nista protiv da i Hrvati dobiju svoju Dramu s tim da sam pre za to da Bunjevci dobiju, jer su na kraju krajeva 1918 bili u odnosu sa Hrvatskom manjinom u odnosu 97:3. Mislim da je sramota da nemamo Bunjevacku dramu a da dobijemo Hrvatsku.A nas Srbe da bude sramota sto smo dozvolili da Bunjevci skoro izumru. Zivili Bunjevci. Zivila Bunjevacka vila!!!

 15. DANI kaže:

   

  Sasha:

  Evo opet se javljaju "ovi"…dobićete "dramu", kao što su Srbi dobili ćirilicu u Vukovaru!!! …još i ucenjujete!?! KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA?!?

  …DALJE RUKE OD SUBOTIČKOG POZORIŠTA!!!

   

   

  Ovde napišite odgovor…

   

  Sasha:

  Evo opet se javljaju "ovi"…dobićete "dramu", kao što su Srbi dobili ćirilicu u Vukovaru!!! …još i ucenjujete!?! KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA?!?

  …DALJE RUKE OD SUBOTIČKOG POZORIŠTA!!!

   

   

  treba se izdici iznad situacije.lose se losim ne resava.nisu to hrvati koji su lupali ploce u vukovaru.to su hrvati koji zive menju nama godinama,decenijama.ako je nekad bilo,tako treba i sad da bude.ako smo ovako besni,nismo nista bolji od onih sto su lupali te ploce:D

 16. nora kaže:

  Jel može neko objasnit ZAŠTO se lupaju ćirilične ploče u Vukovaru?I kakve to ima veze s ovom temom?

 17. STeve kaže:

   

  djomla:

  Naravno, i ovo pitanje se izpolitizovalo i svelo u nacionalne okvire.

  Svi sve znamo, samo niko da stavi najlon preko uradjenog dela da nekisne i da ga zastitimo od snega. E to jedino niko ne zna.

   

   

  A jesi me kritikovao onomad, na jedan od mojih prvi komentara na ovom sajtu, kada sam pominjao tri (po mogucnosti jedanake) scene 🙂

 18. zorandjala kaže:

  koje gluposti ,srpsko ,madjarsko ,hrvatsko i sta znam koje .POZORISTE i tacka dvadeset pet glumaca a pretstave su na srpskom ,madjarskom bunjevackom hrvatskom  u zavisnosti od piscai mesta radnje normalno da nusic nece biti na hrvatskom i sl programski direktor ce resavati kada koja pretstava i ko mu se mesa u posao 30 dana robije[metlanja u pozoristu]jednom mesecno matine za politicare koji nebi trebalo da se pustaju u pozoriste sa ostalim svetom. glumci moraju ucestvovati u svim pretstavama bez obzira na jezik.nikako dovoditi strane glumce madjare iz madjarske koji neznaju srpski niti gumce iz bgd ili zgb koji neznaju srpski ili hrvatski, jel ti koji se dovode dovode se samo zato da bi se prkosilo drugima. od citavog ansambla ko jednom odbije zadatak dobija nogu zauvek.direktor iliti upravnik na godinu dana unapred odredjenom dinamikom  plata svima ista od portira dokulis majstora prvih godinu dana a posle toga videti ko koliko doprinosi pa po tome odrediti platu.ko neradi nema plate pa ko izdrzi neka glumi na kom god oce jeziku. nikako dozvoliti da svako ima svoje rukovodstvosvi pod jednu kapu.

 19. Makaran kaže:

   

  Sasha:

  Evo opet se javljaju "ovi"…dobićete "dramu", kao što su Srbi dobili ćirilicu u Vukovaru!!! …još i ucenjujete!?! KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA?!?

  …DALJE RUKE OD SUBOTIČKOG POZORIŠTA!!!

   

   

  Ovde napišite odgovor…Ko to kaže ko to laže ?"Dalje ruke od Subotičkog pozorišta" ,jer rijeć "bre" nije se koristilo u Subotici za vrijeme izgradnje pozorišta .Naime pozorište kao i grad u izgradnji su financirali i gradili Austrijanci za vrijeme Austrijskog carstva kada i Subotica pripada tom carstvu,a prve predstave su bili na nemačkom jeziku.S obzirom da se naglo povečalo broj stanovnika Hrvata koji su postali večinsko stanovništvo pored kasnije doseljenog stanovništva i to najviše Mađara izvodili su se predstave i na Hrvatskom i Mađarskom jeziku.Poznati holivudski glumac Bela Lugoši kratko vreme prije odlaska za Amerku živeo i nastupao i u Subotičkom pozorištu. Tako da takvi kao Sasha najmanje imaju pravo da poručuju subotičanima- starosedeocima."DALJE RUKE OD SUBOTIČKOG POZORIŠTA",jer ta zgrada ponovo će biti KAZALIŠTE i SZINHAZ.

   

 20. Vuki kaže:

   

  zorandjala: koje gluposti ,srpsko ,madjarsko ,hrvatsko i sta znam koje .POZORISTE i tacka dvadeset pet glumaca a pretstave su na srpskom ,madjarskom bunjevackom hrvatskom  u zavisnosti od piscai mesta radnje normalno da nusic nece biti na hrvatskom i sl programski direktor ce resavati kada koja pretstava i ko mu se mesa u posao 30 dana robije[metlanja u pozoristu]jednom mesecno matine za politicare koji nebi trebalo da se pustaju u pozoriste sa ostalim svetom. glumci moraju ucestvovati u svim pretstavama bez obzira na jezik.nikako dovoditi strane glumce madjare iz madjarske koji neznaju srpski niti gumce iz bgd ili zgb koji neznaju srpski ili hrvatski, jel ti koji se dovode dovode se samo zato da bi se prkosilo drugima. od citavog ansambla ko jednom odbije zadatak dobija nogu zauvek.direktor iliti upravnik na godinu dana unapred odredjenom dinamikom  plata svima ista od portira dokulis majstora prvih godinu dana a posle toga videti ko koliko doprinosi pa po tome odrediti platu.ko neradi nema plate pa ko izdrzi neka glumi na kom god oce jeziku. nikako dozvoliti da svako ima svoje rukovodstvosvi pod jednu kapu.  

    zoranđala ne predlaže ništa novo već ono iz ere Ljubiša Ristića koji je bio poslat u Suboticu da uništi Subotičko pozorište ,on je upravo to uradio sto zoranđala ponovo bi nametnuo subotičanima i da bi potkopao izgradnju tj.vračanje vanjski izgled pozorišta u izvorni oblik. Možda nije sretan što se korintijski stupovi nisu porušeni mada mnogi su se več unapred radovali tom predviđenom urbanocidu i kultorocidu. I sada smo svedoci da se pozorište ponovo vrača u izvorni oblik,dok betonski monstrum ni izgledom ni stilom ni gabaritom se ne uklapa u arhitektonski oblik susednih građevina.Ne gosp.zoranđala neće više da se vrati vreme Ljubiša Ristića  a ponajviše ristčevog pajdaša Rade Šerbeđije ,koji je za vreme dok je bio glumac u "rističevom" pozorištu živeo je na Kelebiji u  kući zlatara Burkovskog koju kuću su uteli komunisti da bi dali Šerbeđiji.To mesto bio je poznat po raznim terevenkama ,pijankama,gde su se skupljali komunistički polititičari i razni funkcioneri javnih poduzeća. Među njima ipak najpoznatiji je bio "glumac" Šerbeđija bez nacije i mirisa koji je prije podne popio nekoliko litara rakije Viljamovke iz Peščarine proizvodnje a poslepodne sa ekipom su se napijali od šampanjca ,normalno na teret naroda ,iz komunističke kase.

 21. Gavrilo kaže:

  Freelanceru, ne *****, života ti.

 22. komšija kaže:

  Stvarno više neznam dokle sa time ko je ko i šta. Dokle više ? Ljudi pa 21.vek je sloboda govora i mišljenja. Ako hoće da glume neka glume šta me briga. A to kako je u nekoj drugoj državi to vidimo i znamo. Neću da mrzim nikoga gledam pre svega kakav je čovek ( dobar ili loš ). Nego šta ćemo mi sa gomilom nezaposlenih ljudi, sa visokim cenama proizvoda i neuredjenom infrastrukturom u gradu. Pustite te nacio ispade dok vam zamazuju oči ludostima narod jedva preživljava od cena nema se posla i male plate. Dajte posao i platu da živimo ko LJUDI pusti me tih gluposti ko će gde da ide, neka ide ko gde hoće i neka glume     ( glume sebi ne meni ). pozdrav

 23. zorandjala kaže:

  vuki ja nigde nisam spomenuo partenon korintske stubove niti terevenke na kelebiji o kojima detalje zna samo onaj sto je tamo bio. ja samo kazem.NETREBA svakoj naciji donacija .rukovodstvo glumci pratece sluzbe,scene posebne prostorije, nego sve pod jednu upravu jedni glumci jednu donaciju a pretstave na svim jezicima.a ako ti mislis da svaka stranka treba da ima svoju scenu onda idi u gradsku kucu tamo se daju te predstave.

 24. Makaran kaže:

   

  zorandjala:

  vuki ja nigde nisam spomenuo partenon korintske stubove niti terevenke na kelebiji o kojima detalje zna samo onaj sto je tamo bio. ja samo kazem.NETREBA svakoj naciji donacija .rukovodstvo glumci pratece sluzbe,scene posebne prostorije, nego sve pod jednu upravu jedni glumci jednu donaciju a pretstave na svim jezicima.a ako ti mislis da svaka stranka treba da ima svoju scenu onda idi u gradsku kucu tamo se daju te predstave.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Nažalost Vuki je izneo bolne činjenice ,naime Ristić kada je postao "direktor" Subotičkog pozorišta prvo što je uradio da je ukinuo Srpsku i Mađarsku scenu ,nakon toga je stavio sve pod isti krov ,potom je izneo predstave na nekakve salaše,u iskopine stare ciglane,zanemario je subotičku zgradu kao pozorište,izbacio je stolice i opreme iz pozorišne sale,postavio je cirkuska šatra ispred sinagoge, uneo pozorišne predstave u sinagogu,ponovo je izbacio klupe sa upisanim imenima jevreskih vernika, palio vatru na sceni,pritom je oštetio novoprefarbanu kupolu sinagoge.Posle toga nestao iz subotice ,ali je na zadnjem sazivu subotičkog komunističkog parlamenta kada je kritikovan zbog uništenje subotičkog pozorišta branio se rečima "sve ovo su od mene tražili"a ti akteri možda još i sada vuku konce u Subotici. Zar istorija se ponavlja?

 25. roki kaže:

  Hoce li i Sokci imati svoju dramu?

 26. zorandjala kaže:

  ristic kada je dosao za direktora narodnog pozoristau subotici dosao je u sukob sa jozefom kasom po komunistickom pitanju. posto je kasa sebe smatrao za malog tita sada se osetio ugrozen jer je neko sa boljim vezama u k.p.dosao na njegov teren pa se kao svaki alfa muzjak borio za svoje podanike odveo je neke od madjarskih glumaca u kostolanji koji je kao grupa entuzijasta obitovali u nep keru.kod luse su glavno mesto imali glumci koji su se deklarisali kao hrvatri jugo orijentacije.iz zgrade pozorista je morao izaci jel gos kasa iz opstinske kase nije dao ni dinar[bio obavezan polovinu] zaplate i odrzavanje.oteran je u zgradu jadran bioskopa koja u to vreme nije bila opstinska nego drzavna pa odatle kasa nije mogao da ga istera.no tek tu pocinju muke pozoristaKPGT jel je kasa polovinu plate dao samo onima koji bi otisli od ristica i dosli kod njega u to vreme kostolanji.istina u svemu je da su se dva ovna nasla na brvnu a kraj znamo sviljusa je kriv samo zato sto po kasinoj zelji nije u naziv K>P>G>T>ubacioN i onda bi sve bilo ok.a sta se dogadjalo na K>P>to neznam jer nisam bio clan.

 27. Bunjevac kaže:

  Dokle god se dozvoljava da svako trazi svoje neko pravo, eto dotle ce ovako ici. Hrvat sam i niko me Bogu hvala ne dira u ovome gradu,ali dobro pamtim devedesete kada su nas zbog ovakvih politicara kao sto su ovi "kazalistanci", pljuvali,tukli i vredjali. Boli me dusa kao coveka kada vidim kao besomucno lupaju ploce sa cirilicom. Nedo Bog nikada vise da se ovakvi pojavljuju, pa zbog ovakvih ispastaju i Madjarska i Srpska i Hrvatska deca,  po svim okolnim naseljima gde postoji Hrvatski i Madjarski zivalj obilaze se i cuvaju verski objekti kao i groblja,koja Bogu hvala niko ne dira isto kao niti sahovnicu naprimer na Beogradskom putu ispred sedista DSHV-a, sta bi bilo da se postavi Srpska zastava negde u Hrvatskoj? Jesam Hrvat ali su mi preci ovde od 1686-e godine, i nemogu da ne iznesem konstataciju da su se Hrvati kao i Madjari uvek uzdizali kulturno iznad ostalih, ali ipak lepo je receno " Sacuvaj me Boze Hrvatske kulture i Srpskoga junastva"..

OSTAVITE KOMENTAR