Hrvatska dodelila sredstva za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici

Hrvatska Vlada dodelila je, u sklopu nacionalnog praznika hrvatske manjine u Srbiji, liderima te zajednice 90.000 evra za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko snaženje Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

“Ovo je pokazatelj jedne vidljive i snažne politike vlade Hrvatske prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte stoji iza naših sunarodnika na ovom prostoru. Time demonstriramo da nam je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, pre svega jezik i kulturu”, izjavio je sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Od dodeljenog novca biće izgrađen novi objekat, uz postojeću zgradu HNV-a, čime će se pod istim krovom naći sve tri profesionalne institucije hrvatske manjine – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko izdavačka ustanova “Hrvatska riječ” i HNV, prenosi agencija Hina.

Povodom Dana osnivanja prvog saziva HNV-a, u Subotici je održana svečana akademija na kojoj su dodeljene nagrade – županu Vukovarsko-sremske županije Boži Galiću, Milani Černelić i Subotičkoj biskupiji.

Hrvatsko nacionalno veće je predstavničko telo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe hrvatskog jezika.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Atlas kaže:

  Lepa je brinuti i pomagati svoj narod. Koliko se može.

 2. Bunjevac kaže:

  Baš su se sitili da njim matična država gradi kuću.Nama Bunjevcima tako štogod ne triba jel nam je Srpska pravoslavna crkva dala komotan i veliki stan na Korzou.Svaki svome.

 3. Tavankut kaže:

  Hrvatska kuća u varoši. A šta će biti sa domom kulture u Tavankutu? Kazano je od strane aktuelne vlasti u selu da će predsednik republike doći da otvori dom, bio je na otvaranju vinarije na Paliću, ali ne i u Tavankutu.
  Hoće li dom opet stajati godinama ovako našminkan?-godinama dok ga opet trava ne obraste.
  Eh i jedni drugi ste isti.
  Što ne delite sirotinji svojoj manjini da može rešavati svoje stambene probleme?
  Znate li koliko imate Vaših glasača koji su gladni, bedni i jadni.
  -Izbeglice dobijaju od Srbije..
  -mađarska ima prosperiti
  Tavankut nema ništa, imamo samo “slavu” da su nam u dva navrata bili predsednici “dvaju republika”……………I???? Šta mi u tavankutu imamo od toga svega???
  Gornji tavankut je zaraso u korov, trovači jabučari propadaju, medoprodukt je na milost i nemilost lopovima, centar donjjeg tavankuta je očajan i grozan. Pre neki dan tražimo supruga i ja pekaru, rekoše u centru je da ali imena nema , table nigde. rekoše ljudi ona firma kod Svete Ane ispušta fekalne vode u kanal na ćupriji preko od doma. Sramite se svi odreda što nam tavankut ovako izgleda.sada će izbori i znajte svi bojkot svih vas će biti, ovaj narod je opstajom i kad je mučen u podrumu priko od stadijona i pod bać vranjinim terorom tako da opstaće narod a vi širite demagogiju i vi aktuelni smarači a i vi sa turizmom u selu koje smrdi od otrovština i od deponije koju niko nikada rešiti neće.

 4. Croat kaže:

  Ajd bar nesto!

 5. Mister No kaže:

  Za aldomaš će se potrošiti 10 000 €.:)

 6. Zorica kaže:

  Lepo….treba bar nesto ali mislim bolje da su dali u privredu kao madjari ali nebih se ovi sa vrha mogli omastiti,,,,ali lepo

 7. Hvala lepo kaže:

  Koja razlika izmedju Madjara i Hrvata. Madjari utrosili preko 300 miliona evra za razvoj kompletne zajednice i ocuvanje naroda u Vojvodini, Hrvati 90000 evra za kucu i bilbord Kolinde.

  Tu se vidi ko je ozbiljan a kome trebaju glasovi pred izbore.

 8. Ugraditelj kaže:

  A kolika je odtog ugradnja?

 9. yu kaže:

  U DOBRA YU VREMENA NINAM JE TREBALA NIČIJA MILOSTINJA.
  GRADILI I RADILI SAMI. SADAŠNJE VAZALNE DRŽAVICE SAMO SE ZADUŽUJU I
  ČEKAJU KOJEKAKVU POMOĆ. KAKO RADIMO TAKOO NAM JE.

OSTAVITE KOMENTAR