Hrvatski šef diplomatije u petak u Subotici

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač u petak će posetiti Srbiju, najavio je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

kovac

On je novinarima rekao da će Kovač u Subotici, kao izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, prisustvovati obeležavanju 26. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Dačić je rekao da će razgovarati sa Kovačem i da treba gledati u budućnost jer se od prošlosti ne živi.

Suboticu su nedavno skupa posetili hrvatska predsjednica Grabar Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom je potpisana deklaracija o unaprjeđenju odsnosa dve zemlje.

 

Radio Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Faljen Isus ministre!

 2. Anonimni kaže:

  E, do mojega …
  Znači opet saobraćajni haos u Subotici .

 3. Megille kaže:

  Pametan potez Hrvatske diplomatije. Naime prije će oni doći u Vojvodinu samo da spreće da ti ‘kukavci’ – novi turbo Hrvati trče u Zagreb i traže tamo razne privilegije za sebe ,i novac naravno. Jasno im je na ovaj način poslana poruka da se politički uklope u sistem republike Srbije…i da tamo se bore za svoja prava i ostvare svoju sreću -radom naravno kao svi građani.

 4. Megille kaže:

  Home

  Domovina
  EU
  Svijet
  Dijaspora
  Direkt
  Sport
  Život

  zdravko tomac fah)
  Izvor slike: fah
  sramotna odluka
  Tomac: Srbija nosi cvijeće, a onda napada – treba im pokazati tko je tko
  Podsjećam da je bivše vodstvo, da su Milanović, Josipović i Pusić čvrsto branili pravo Srbije da procesuira hrvatske branitelje za navodne zločine koje su počinili u obrani Hrvatske na teritoriju Hrvatske, kazao je Tomac.
  Datum objave: 14.07.2016 | 18:58 Autor: iz

  Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za RSE Milan Petrović, rukovoditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine. Za Direktno hr. tu je sramotnu odluku Srbije komentirao politički analitičar Zdravko Tomac.

  Srbija postupa dvolično, smatra Tomac.

  „Srbija se već dugo vremena ponaša neodgovorno prema Hrvatskoj. S jedne strane govore kako se moramo dogovoriti, pronaći kompromis, neka zajednička rješenja, okrenuti se budućnosti. Potpisuju neku deklaraciju, susreće se Vučić na pola mosta s Kolindom Grabar-Kitarović, daje joj cvijeće, a onda za dva dana napadnu Hrvatsku na najgrublji način tvrdeći da je Stepinac ustaša“.

  Vezane vijesti

  Kovač: Srbija neće u EU bez promjene zakona o ratnim zločinima
  Tepeš zatečen informacijom da Srbija i dalje lovi hrvatske branitelje
  Zakon o jurisdikciji se ne ukida, idu predmeti protiv hrvatskih branitelja
  Hrvatska i Srbija postigle dogovor u Parizu, imamo zajednički interes
  Srbijanski povjesničari o mogućim zaključcima povjerenstva o Stepincu
  Održan sastanak hrvatsko-srpskog povjerenstva o Alojziju Stepincu

  Čak i kad je Hrvatska pristala na kompromis, Srbija ga nije poštovala, naglašava Tomac.

  „Cijelo vrijeme traže da se na Hrvatsku izvrši pritisak da se otkloni blokada Hrvatske ulasku Srbije u Europsku uniju. Onda Hrvatska pristane da se traži neki kompromis, postigne se taj kompromis i nakon toga Srbija ponovno kaže ‘ne, mi to nećemo provoditi, mi ne odustajemo od tog zakona’. Ponovno lažu, tvrde da je Hrvatska na koljenima, da nas je Merkel natjerala da moramo pustiti Srbiju“.

  Ministar Miro Kovač najavio je razgovor s Ivicom Dačićem uz jasnu poruku da u slučaju ustrajanja na tom zakonu – Srbija neće moći u EU. Zdravko Tomac smatra to ispravnim.

  „Jedini pravi odgovor je ovo što je ministar Kovač rekao; ako se vi ne držite dogovora, onda se ni Hrvatska ne drži dogovora, shvatite da je Hrvatska članica Europske unije i da glas Hrvatske vrijedi kao i glas Njemačke i kao glas bilo koje druge zemlje članice. Hrvatska će morati, u tom slučaju, ponovno blokirati Srbiju i inzistirati na tome da se Srbija mora držati dogovorenih načela. Podržavam ovu izjavu ministra Kovača. Znam da on sutra ide u Vojvodinu kao izaslanik Grabar-Kitarović na proslavu godišnjice Hrvatskog saveza i da će se tamo sastati s Dačićem. Očekujem da će tamo javno i u razgovoru s Dačićem reći da od danas Hrvatska ponovno uvodi blokadu Srbiji i da ju neće ukinuti dok Srbija ne prihvati uvjete koje mora prihvatiti ako želi biti članica Europske unije“.

  Ministar Kovač nije imao lak posao obzirom na postupke bivše vlade.

  „Mislim da je Kovač puno napravio. Naslijedio je te odnose sa Srbijom, nemoguću situaciju. Podsjećam da je bivše vodstvo, da su Milanović, Josipović i Pusić čvrsto branili pravo Srbije da procesuira hrvatske branitelje za navodne zločine koje su počinili u obrani Hrvatske na teritoriju Hrvatske. Podsjećam, jer se to zaboravlja, da je Ivo Josipović išao toliko daleko da je tužio Hrvatski sabor Ustavnom sudu Hrvatske tražeći da kao neustavan poništi Zakon o ništetnosti kojim je Sabor još jednom rekao da ne dozvoljava da se procesuiraju hrvatski branitelji na bazi lažnih optužnica koje su podignute na temelju prinude u logorima nad hrvatskim braniteljima. I vlada Zorana Milanovića i ministrica Vesna Pusić govorili su također da će taj zakon poništiti. Sramotno su izjavljivali kako ga treba poništiti jer ‘taj zakon ugrožava ljudska prava hrvatskih branitelja da dokazuju svoju nevinost pred srbijanskim sudovima'“.

  Ovo je bitno pitanje i svima mora biti jasno da je Hrvatska jednako važna članica Europske unije kao i sve druge zemlje članice, naglasio je Tomac.

  „Kako to izgleda vidjeli smo sa slučajem Marića – kako ta ljudska prava izgledaju na srbijanskim sudovima. Ovo je jako bitno pitanje. Hrvatska se mora ponašati kao i sve druge članice Europske unije. Posjet ministra Kovača Srbiji je posjet ministra člana Europske unije i nema ništa manju težinu nego posjet ministra Njemačke, ministra Angele Merkel. Došlo je vrijeme da Hrvatska postupa kao suverena država, članica Europske unije“.

  Srbija je još jednom pokazala da ne poštuje međunarodne norme.

  „Treba stalno podsjećati da nema ulaska Srbije u Europsku uniju ako krši elementarna prava i ako se ne drži dogovora. Dobro je što je Srbija još jednom pokazala da ne poštuje međunarodne norme, da misli da je Hrvatska neka manje važna članica Europske unije i da se može Hrvatsku natjerati da postupa suprotno svojim nacionalnim interesima“, kazao je Zdravko Tomac za Direktno hr.
  AddThis Sharing Buttons

 5. stormwatch kaže:

  !?!?!?! Ljudi sta je ovo? Pa hrvatska nema vladu, t.j. vlada se raspala…. To jest, sve ove posete, ljubakanja na mostu i nosenje buketa cveca na sred istog i posete hrvatskih ministara ne znace ama bas nista.

 6. Megille kaže:

  @ stormwatch ,pun pogodak naime ni Srbija nema Vladu već samo tehničku kao i tehničkog premijera….

 7. stormwatch kaže:

  @Megille

  Srbija odavno nema ni vladu ni domacina.

 8. pista kaže:

  Pa dolazi covek da se sa domacinom Dacicem uveri kako odmicu radovi na asfaltiranju ulica u Tavankutu koje je Kolindi obecao Vucic….

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: