Hvali vino, drž’ se krigle (nekad smo imali i pivare)

Sve je više proizvođača kvalitetnih vina u Subotici, na neki način je postalo prestižno (prestige – strana reč, mada podseća na prestići) imati svoju vinariju, svoj podrum i marku vina. To je pasija bogatog sveta a i vina koja proizvode često nisu dostupna širim slojevima ljubitelja tog nektara, ako tu mislim na police supermarketa.

.Za svekoliko pučanstvo i dalje je najpopularnije pivo. Kažu da su naše marke piva kvalitetne, da su na ujednačenom nivou tako da nema greške za domaće ljubitelje "tečnog hleba".

.Subotica je pre rata imala nekoliko manjih pivara, ali su kao uspomena na ta vremena ostale samo antikne boce.

.

Flaša : Krausz Miksa Serfőzde

Vajfertovo pivo na Korzou

Decenijama je subotičko tržište bilo pod hegemonijom apatinske pivare. LAV su pili Novosađani a BIP Beograđani itd, sve po nekim granicama regiona ili po kakvoj direktivi. Socijalistička planska privreda toliko je umrtvila tržišnu utakmicu da se pola veka ništa nije menjalo ako ne računamo malu promenu izgleda flaša, ranih sedamdesetih. U Subotici je čak nestalo i točenog piva a krigle su se, kao i crno pivo, preselile u priče .

.

Stara flaša – Jelen

Stara-boca-flasa-Jelen-pivo

Prva pivnica u gradu je otvorena 1988. godine. Osvanula je tog leta na Radijalcu, u tržnom centru. Da je veća bila bi Slon ali ovako malena, dobila je slovenački deminutiv – SLONČEK. Svi važni detalji su bili tu: kartonski podmetači, lepe krigle, perece, čak četiri vrste piva… Sve je to tada bilo NOVO, onako, pravo slovenački…

Kasnije će ta pivnica u više navrata organizovati male festivale po uzoru na one nemačke, sve u želji da podigne nivo u posluživanju i konzumiranju tog napitka.

.Godine koje su usledile, mrvile su sve vrednosti, od valute do piva. Od domaćih zidarskih boli glava, priča se da tadašnji Jelen nije ni video Apatin.

.Nekako je došao i 21. vek i novo vreme ali je u glavama pivara, odnosno onog što treba da bude marketing, i dalje je bio socijalizam. I dalje su to iste one flaše sa nakrivo nalepljenom etiketom ili mrskom zelenom bojom. I sve tako do poslednjeg dana, dok  ih nisu uzeli stranci.


Sada je sve došlo na svoje mesto. Sve te silne vrste i podvrste u raznim flašama i limenkama… Ko ne pamti ono vreme, taj ne zna. Jedino te reklame, tu nešto nije kako treba. Zar se pivo pije samo uz TV prenose fudbalskih utakmica, uz neartikulisano ponašanje i folove? "Muškarci znaju zašto!" A žene ne znaju? Daaaj…KOMENTARI

 1. Ja kaže:

  „Muškarci znaju zašto!“ A žene ne znaju kako!

 2. Lansky kaže:

  I za dalje isto važi – kad si žedan BIP potraži

 3. milje kaže:

  Dobra mesta u gradu, naravno uz hladno pivo, su bili „Biser“ pod uslovom da zauzmeš sto i „Borac“ koji je sa svojom baštom bio nešto posebno. Krajem 70-tih i početkom 80-tih posebno su bila popularna odmarališta subotičkih firmi na Paliću, jer je kod njih pivo bilo jeftinije nego u prodavnici.
  Sećam se i perioda kad je po nečijoj direktivi u subotičkim kafanama forsirano „Old gold“ pivo koje baš nije bilo popularno među ovdašnjim ljubiteljima piva. U to vreme je bilo jako važno da poznaješ konobare koji bi stalnim gostima donosili odomaćen „Jelen“ naravno bez etikete, zbog onih koji nisu imali tu privilegiju-poznavati konobara ! 
  Stare pivske flaše nisu imale etikete ali novije jesu i bile su veoma korisne, kada su nas poslali širom bivše Jugoslavije da čuvamo i branimo bratstvo i jedinstvo, tekovine NOB-a i ko zna šta još Naravno da je i u vojsci omiljeno piće bilo pivo a posle nekoliko popijenih piva počneš da se prisećaš svog društva. Inspiraciju za pisanje imaš, hemijsku olovku takođe a sa ohlađenog piva imaš skinutu i osušenu etiketu umesto papira.
  Ovde smo svi voleli „Jelen“ a tamo negde nam je bilo dobro i „Osiječko“, „Karlovačko“,“Sarajevsko“, „Skopsko“ …

  A evo i nekih starih pivskih flaša

  Wajfertovo pivo 0,32 l  Lepedat i Jovanović , Subotica 

     
  Kobanya Dreher Antal Serfozdei RT  Zombori Sorraktara 0,35 l 

 4. Drug Lovorov kaže:

  E da mi je probati tu pomenutu pivcad… 😀

 5. Don Kihot kaže:

  Lenski ukoliko me sećanje ne vara prva pivnica u Subotici je otvorena 72-73 na uglu Petra Drapšina i Maksima Gorkog

 6. Lansky kaže:

  Ako misliš na onaj bircuz koji je imao u izlogu veliku plastičnu kriglu BIP, to je bila jedna rupa koja je možda samo u imenu imala to „pivnica“. Radila je do pre jedno 6-7 godina, dugo se držala. Na drugom ćošku je isto bila neka mijana. Sad kada se prisećam deluje mi nestvarno. Kao da to nije bilo tamo.

 7. Boris kaže:

  Sećam se i ja te „pivnice“ sa bip kriglom i muvama u izlogu, a wc je bio tačno na sredini onog zida,između stolova 🙂 Mada,sad kad vidim,bolja je bila i takva rupa,nego ovaj sad korov i ograda.

  Ako imaš inspiracije i materijala, napravi neki tekst o gustavu. 

 8. Boris kaže:

  Zahvaljujem.

 9. Mijo kaže:

  Ja takvu pivsku flašu imam: PIVOVARA APATIN 0.37 L

OSTAVITE KOMENTAR