I dalje važe stare lične karte

Obaveštavamo građane da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnim kartama stupio na snagu 4. juna 2011. godine.

Shodno tome, stare lične karte kojima je rok važenja do 27. jula 2011. godine, bez obzira na upisan datum, važe do 31. decembra 2016. godine i građani ne treba da dolaze u Policijsku upravu radi naknadne overe, jer je njihova važnost produžena Zakonom. Nakon isteka 31. decembra 2016. godine obavezna je zamena stare lične karte. Identična odluka odnosi se i na stare lične karte kojima je upisano trajno važenje.
Lične karte koje su izdate u periodu od 2001. godine do 2006. godine važe do datuma koji je u njima naveden.

Slika

Prema odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnim kartama nove biometrijske lične karte važe deset godina. Rok važenja biometrijskih ličnih karti koje su izdate osobama pre navršene 18. godine je pet godina. Građanima koji su stariji od 65. godina, na njihov lični zahtev, može se izdati biometrijska lična karta bez ograničenog roka važenja, na obrascu koji ne sadrži mikrokontroler (čip).

Podsećamo da je za izradu biometrijske lične karte neophodno lično podneti zahtev u policijskoj upravi ili stanici i priložiti sledeća dokumenta:

– izvod iz matične knjige rođenih, izdat posle 8. marta 2010. godine, koji je trajnog karaktera,
– original na uvid uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od šest meseci,
– original na uvid izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je pri venčanju promenjeno prezime,
– original na uvid stara lična karta dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac lične karte i troškove tehničke izrade lične karteKOMENTARI

  1. MIODRAG kaže:

    od 1979 do 2008 godine imao sam srbska dokumenta licnu kartu i pasos.Ybog bolesti clana porodice u podgorici gdje sam i roden odjavio sam se i od 2008 do danas imam licnu kartu Crnne Gore. Vratio sam se od 21.01.2016 nayad u bgd. i sobyirom da mi je sva porodica u bgd i svi dryavljani Srbije,ja bih podneo yahev samo ya licnu kartu MUP SRBIJE.Prijavljen sam sa boravistem u Kumodrayu ul KALEMARSKA 19/1.Ovih dana dobit cu iyvod iy maticne knjige rodenih i dryavljanstvo iy Podgorice.Inval.penyioner sam od 2000 PIO SRBIJE.Radni vek sam yavrsio kao komercijalista u REKORDU Rakovica,oyenjen sa bgd i imam dvoje dece.Sta dalje da radim.

  2. MICONI kaže:

    ne moram da citam novine gledam televiziju i da slusam radio licna karta mi je trajna zbog cega bi ja vadio novu licnu kartu kad mi je zivot na izmaku

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: