I Kinezi da plate porez

Poreska uprava počela je krajem prošle nedelje detaljnu kontrolu preduzetnika Kineza zbog čestih žalbi građana da prilikom kupovine ne dobijaju račun.

 

"Naložena je posebna kontrola isključivo kineskih radnji koja će trajati oko 20 dana. To smo naknadno uveli jer nam stižu pritužbe da kineski trgovci ne izdaju fiskalne račune, iz gotovo svih mesta u Srbiji" rečeno je u poreskoj upravi.

 

Kontro je počela u Beogradu. Međutim, kada su poreski radnici odlučili da odu u dva kineska tržna centra na Novom Beogradu, gde postoji gotovo 300 radnji, dočekala su ih zatvorena vrata. Nijedna radnja nije radila, a na vratima su istaknuti raznorazni razlozi: direktor na putu u Kinu, godišnji odmor, bolest…

Kineski-trzni-centar-8

 

Simič: Kinezi ne poštuju propise 

 

Direktor Poreske uprave Ivan Simič kaže da će radnje u dva kineska tržna centra u Novom Beogradu u bloku 70, morati da poštuju propise kao i sve radnje u Srbiji.

 

Simič je naveo i da nije očekivao da će reakcija vlasnika radnji u kineskim tržnim centrima biti "samozatvaranje", ali da to samo po sebi govori da nemaju sređene papire i sređeno poslovanje.

 

"Kad smo dva dana pre najavili da ćemo da radimo kontrolu tih radnji, desilo se da je u subotu kada su stigli inspektori terenske kontrole, sve bilo zatvoreno, sa raznoraznim izgovorima, jer verovatno oni nisu mogli da u roku od dva dana registruju fiskalne kase, da prijave radnike", napomenuo je on.

 

On je naveo da će razgovarati sa predstavnicima Udruženja kineskih radnji koji su želeli da se susretnu sa njim.

 

"Dogovor je veoma jednostavan – ako imaš radnju, prijaviš radnju, prijaviš radnike, sve prihode i plaćaš porez, i život ide dalje, to je veoma jednostavno, nikakva druga stvar ne dolazi u obzir jer šta ćemo da radimo sa onima koji redovno plaćaju porez", naglasio je Simič.  

 

U Subotici mirno

 

Za sada je poreska kontrola zahvatila samo dva kineska tržana centra na Novom Beogradu dok se iste provere očekuju i u drugim gradovima Srbije.

 

U Subotici, kineske radnje za sada rade uobičajno i bez mnogo gužve.

PekingKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Ja jos nikad nisam dobila racun kod njih…

 2. Goga kaže:

  Od kad su dosli ne rade po propisima. Vise puta nisam dobila racun neg sto sam dobila, ali necu da prijavim jer ni nasi na buvljaku ne daju racune. Cela drzava radi na crno.

 3. Glupander kaže:

  Kinezi su se konkurentnim cenama proširili u gradu i uništili mnoge male preduzetnike koji su placali kakav takav porez.

   

  Njihova snaga je slabost države koja ništa nije činila da ih uvede u legalne tokove.

   

  Bravo Simiču! Ovome se mora stati na put.

 4. treća-sreća kaže:

  Neka građanima Srbije neko kaže kako je moguće da Kineze tolike godine niko nije kontrolisao, a za to vreme se nisu skidali sa grbače domaćim preduzetnicima. Na branim ni one domaće koji nisu uredno plaćali obaveze prema budžetu, ali mi ova NEAKTIVNOST poreske inspekcije prema Kineskim preduzetnicima miriše na korupciju.

 5. LAKI kaže:

  Nije  korupcija …  kinezi  su  dobili  neku  sumu  novaca  da  dodju  i  da  otvore  radnje , a  ta  suma  se  nekako  carobnim  stapicem  prenela  u  kasse  do  kojih  su  mogli  doci  samo  neki  eminentni  gradjani  sa  vrha . A  sto  su  pored  toga  dobili  i  drzavljanstvo  o  tome  i  da  ne  divanimo !

 6. @LAKI kaže:

  Kako se onda to zove, ako nije korupcija? Ima li neko novo ime? Nisam informisan…

  Što se tiče državljanstva koje nije dobio samo Kinez koji je žurio na autobus, zbog takvih mera naših ondašnjih vlasti niko više ne ceni državljane i pasoš Srbije. Nažalost, ali u Srbiji si na boljem glasu ako imaš pasoš neke države iz EU.

 7. Xmen kaže:

  Ma nek rade ljudi, bolje oni da rade i ponekog još i zaposle, pogledajte koliko je gancija došlo sa Kosova, samo kradu po celom gradu, oni su bolji ? Kinezi bar rade, a fiskalni račun mi svakako jako treba, da bi imao parče papira, koje svakako bacam ! Inače niko nikoga nesili da kupuje kod njih, ali eto, takvi smo ljudi, treba nam kineska nekvalitetna roba jeftino, ali nam nisu dobri ni Kinezi ! Kakav smo mi narod, danas sutra ni sami sebi nećemo valjat 🙂 !

 8. zorandjala kaže:

  pustite ljude nek rade. barem su konkurentni sa cenom .pogledajte ove nase koji daju fiskalni racun a prodaju tri puta skuplje kinesku robu,struja vodovod i sl. oni su ok daju fiskalni zato sto umesto vas kupuju u kineskoj radnji i to vam naplacuju.danas je 99posto robe u srbiji iz kine zato vodite svoju brigu a drzava ce se vec ugraditi sa kinezima.

 9. @Xmen kaže:

  Prijatelju, jako plitko razmišljaš. Pre postavljanja ovakvih komentara treba uvek da promisliš… Šta ćemo sa onima koji pošteno rade i ispunjavaju svoje obaveze prema državi, tj. njenim građanima? Da li su oni budale zato što se pridržavaju pravila?

  Nažalost, i mnogo "domaćih" radi poput Kineza, a sve to pod izgovorom da tako rade zbog pukog obezbeđivanja egzistencije. Međutim, ako pogledate vlasnike velikog broja tezgi na buvljaku i ako imate uvid u njihovo imovno stanje, shvatićete da je to na uštrb plaćanja obaveza prema državi. Zato pod hitno treba iskoreniti svu sivu ekonomiju i ne prihvatati nikakve izgovore zarad njenog opstanka.

  @Xmen, sutra ćeš u nekom drugom članku da kukaš kako je Srbija nesređena država, a danas podržavaš švercere, tj. privredni kriminal.

  I da… umalo da zaboravim, ono što ti nazivaš obezbeđivanjem radnih mesta od strane kineskih poslodavaca smatram da je iskorištavanje čoveka popur ROBA, a sve to opet za mizeriju od 12-13.000,00 dinara i neplaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje.

  Koliko su ti tvoji Kinezi "pošteni" i "dobronamerni" može da ti posvedoči i masovno zatvaranje njihovih objekata kad načuju da će biti inspekcije. Sigurno je sve rađeno legalno i po Zakonu?!

  Nisam za to da nas niko potkrada, ni domaći ni strani "biznismeni", ali se iz ovog članka da naslutiti da su Kinezi godinama bili privilegovani. ZAŠTO???

 10. Xmen kaže:

  A ko nemulja i ko ima fiskalne račune ? Ajde, neki momci sa laptopovima po prodavnicama rade ozbiljno na fiskalnim kasama (samo mi nemoj reći da ukucavaju nove artikle!), muva se po celoj zemlji, a kaži onom čoveku, koji radi kod Kineza, da neće ni to dobiti, ima da te odere, jer sutra hleba neće imati ! Bolji su ti ovi "biznismeni" koji imaju butike, koji svojim radnicama daju minimalac a ni stolicu im nedaju da sednu, rade 10 – 14 sati, plate im 8, i to kada plate ! Ma sve u ovoj zemlji treba od početka da se uradi, pa onda možemo raspravljati, dok nevaži isti zakon za sve, dotle pustite ljude neka prežive !

 11. zorandjala kaže:

  a sta se dogadja sa onima koje je drzava pokrala.mi koji smo radili u zorki smo klasican primer ,drzava uzela svoje a radnike pustila niz vodu. pogledajte sever 29 novembar.bratstvo buducnost, zeljeznicar jovan mikic i sve druge od kojih je drzava zivela a vidi sada.ako drzava treba da zivi od kineskih orodavnica onda j…s poso .treba svi da se drze zakona a pre svih drzava koja je poharala industriju a pri kraju je sa poljoprivredom pa se sada vata za slamku kinesku. to je samo skretanje paznje sa glavnih problema.

 12. neko kaže:

  ko kaze da kinezi ne daju racune? 🙂

 13. zorandjala kaže:

  dali je neko dobio fiskalni racun u posti. kome oni placaju porez.

OSTAVITE KOMENTAR