I lovišta na migrantskoj ruti

„Hrastovača” otkazala lovačke ture jer je čitavo lovno područje na granici sa Mađarskom preplavljeno migrantima

hrastovaca-web

Lovački dom Hrastovača

U Lovačkoj kući „Hrastovača” u velikom otvorenom kaminu razgorela se vatra, ka čijoj toplini hitaju svi koji uđu iz mrazom okovane okolne šume. Ambijent sa mnoštvom lovačkih trofeja, potpuno prilagođen uobičajenim gostima, ali Lovački dom je trenutno prazan. „Morao sam da otkažem velikom broju lovačkih tura, a ovde su se prethodnih godina smenjivali lovci iz Austrije, Nemačke ili Španije, koji love visoku divljač. Prihvatali smo samo one koji su spremni da love sa čeke”, objašnjava za „Politiku” Norbert Garai, referent lova i ostalih resursa na lovištu „Subotičke šume” kojima gazduju „Vojvodinašume”.

„Hrastovača” se nalazi u naselju Makova sedmica, na severoistoku subotičkog atara, a specifično je po tome što unutar otvorenog lovišta „Subotičke šume” koje se prostire na 6.130 hektara, ima i ograđen prostor od 530 hektara sa statusom posebne namene, a u njemu su smeštene životinjske vrste koje ne pripadaju ovom podneblju: mufloni, jelen lopatar i divlje svinje.

Muflon je na subotički pesak dospeo zaslugom jednog od ranijih direktora koji ih je uvezao iz Slovenije, danas imaju oko 120 muflona, 80 veprova i jelena lopatara. Kao divljač koja nije autohtona na ovom podneblju oni se nalaze unutar ograđenog prostora, gatera, i o njima se vodi briga tokom čitave godine, tj. obezbeđuje im se posebna, dodatna ishrana. Za divljač u otvorenom lovištu hrana se iznosi od oktobra do kraja marta, do početka vegetacije. Na godišnjem nivou, ovo lovište potroši sedam tona deteline, do 40 tona kukuruza u klipu i sedam tona žita i ječma. S druge strane, ono je i izuzetan izvor prihoda, Garai objašnjava da lovci ovamo dolaze zbog trofeja, pa kljove odraslog vepra staju hiljadu evra, rogovi muflona od oko 70 centimetara od 1.500 do 3.000 evra, a rogovi i lobanja jelena lopatara od 500 do 3.000, u zavisnosti od težine. Godišnje se u ovom lovištu odstreli između 150 do 170 divljači. Mufloni se love tokom čitave godine, a ostala divljač po lovnom kalendaru.

Međutim, sada su sve te aktivnosti gotovo zamrle. Severni krak gatera je najsevernija tačka Srbije, od granice sa Mađarskom udaljen je svega 100 do 150 metara, i tako se našao na ruti migranata koji već dve godine svakodnevno krstare ovim lovištem i gaterom.

„Zbog migranata nismo smeli da dozvolimo ulazak lovaca, i otkazali smo sve posete. Osim toga, trpimo i veliku štetu, migranti opremljeni makazama seku žičanu ogradu gatera, a kilometar te ograde košta 10.000 evra. Nas ima svega petoro zaposlenih, a jedna osoba svakodnevno brine o devet kilometara dugoj ogradi, popravlja je i krpi da nam životinje ne bi izašle. Ipak, imali smo nekoliko slučajeva da su divlje svinje i jeleni lopatari izašli u otvoreno lovište. Sve ovo remeti naš rad, ali i divljač traži mir. Morali smo da dokupimo i 2,5 kilometara nove ograde, ali je još ne montiramo u strahu da je migranti ponovo ne iseku, priča nam Garai, dodajući da već tri godine imaju u planu i da osveže matično stado muflona, i jelena lopatara, ali oklevaju da uđu u taj proces zbog krize sa migrantima.

Upućuje nas na „Sunačni salaš”, nekada jedno od prvih porodičnih gazdinstava sa organskom poljoprivredom, ali odavno napušteno. U polurazrušenom objektu trenutno je devet migranata iz Avganistana. Već nekoliko puta su pokušali da pređu u Mađarsku, ali bez uspeha, zbog ograde, termovizijskih kamera, policije sa psima. I oni sa sobom nose makaze za žicu, a ovakve grupe migranata koje izbegavaju svako registrovanje i odlazak u kampove i lutaju prostorom u nadi da će ući u EU ovde su stalna pojava.

 

POLITIKA

 KOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Rešenje je da se prave lovačke ture na nopliz. 😀

 2. safet kaže:

  eto konacno nesto dobro da se otkaze krvolocno ubijanje neduznih zivotinja od strane ubica lovackih! ljudi bez srca i duse i jos se hfale ubistvom i ubijenim i oduzetim zivotinjskim zivotom.
  bdw osnovno ljusko pravo je setati slobodno, obezbedi te tim napacenim ljudima ne ometano kretanje i zivljenje

 3. Wolf kaže:

  Mislite otkazano bancenje,izivljavanje na zivotinjama i maloletnicka prostitucija?

 4. Megille kaže:

  @ Wolf ,upravo tako ,dolazi tamo klijantela iz nemačke ,austrije pa i domaći ‘ biznismeni ‘. A šta rade udruženja za zaštitu životinja ? Lovili bi oni i migrante samo da im se dozvoli ,a neki bi to i dobro naplačivali…Prostitucija ,javna tajna . Cela kelebijska šuma i vlasnici vikendica od taga žive ,ekipa šumskim putevima dolazi preko zelene granice na te zabave već odavno. Svi to znaju sem pogranične policije jedne i druge države.Nikada bolji odnosi između Srbije i Mađarske…

OSTAVITE KOMENTAR